Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Advertisements

Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.,. Vznik zákona •Na tento zákon jsme všichni čekali víc jak 10 let •Přináší veliké změny do sociální práce.
Sociální správa - prosinec
Dokumentace k zajištění BOZP
Mzdy musí být zúčtovány v období, kdy byla: a) vykonaná práce b) za které odměna náleží (např. mzda za svátky)
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Školení BOZP, PO a řidičů referentů formou e-lerningu pro společnost
Hospodářská politika státu
Organizace sociální správy
Komerční a nekomerční pojištění
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Elektronická publikace
Martin Říman Méně byrokracie. Plníme své slovo  Dost bylo šikany:  registrační pokladny.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
VY_32_INOVACE_SVF36060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Reforma daňového systému Cíle vlády Efektivní veřejná správa Přátelské veřejné služby.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Michal Doktor poslanec PS PČR člen Rozpočtového výboru předseda Stálé komise pro bankovnictví Daňový systém – realita a vize 25. září
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
DAŇOVÁ EVIDENCE – ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Dokumentace k zajištění BOZP
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Zákon roku 2014 Tomáš Babáček Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PRA_313 Ročník: 1. Vzdělávací obor:
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_98 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE úvodní informace + cvičení září 2013.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Podnikáme SPOLU – ženy dvou generací aktivně na trhu práce na Ústecku OBHAJOBA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU DĚTSKÁ SKUPINA jako nástroj harmonizace profesního.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
PRÁVO Právní odvětví Ing. Lenka Dobešová- Právní nauka, Právo.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Správa sociálního zabezpečení
Poznatky z kontrol agentur práce
Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Druhy práva VY_32_INOVACE_03-60 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Pracovní právo JUDr. Eva Dandová tel e mail Dandova
Evidence tržeb ve světle nálezu Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 2616
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
23. února 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů 6. 2. 2019

Co je to PES? Ten, kdo v naší zemi nejvíce doplácí na přebujelou byrokracii, je podnikatel. Je jedno, zda je to malý živnostník, firma nebo velká korporace. Všichni do jednoho ztrácejí čas, energii a hlavně platí za to, aby za ně někdo ověřoval a hlídal jejich povinnosti vůči státu a státním institucím. Hospodářská komora ČR, která sdružuje a zastupuje v České republice největší množství podnikatelů a živnostníků, se proto rozhodla najít způsob, jak jim ulehčit. A proto vznikl Právní elektronický systém (zkráceně také PES).

Co je to PES? HK ČR pro účely zavedení systému PES připravila novelu zákona č. 301/1992 Sb., o HK ČR. Jednalo se o poslanecký návrh předložený poslanci napříč parlamentními stranami, který zaváděl povinnost pro předkladatele, aby ke každé právní normě byla povinně vypracována příloha právní normy, v níž budou přehledně zpracovány povinnosti podnikatelů vyplývající z dané právní normy a sankce za jejich nesplnění. Nebude-li povinnost uvedena v příloze, nebude její nesplnění trestáno. Novela úspěšně prošla Poslaneckou sněmovnou, ovšem v Senátu byla dne 12. 10. 2017 zamítnuta. Následně jsme šli soukromou cestou. PES je unikátní systém, který podnikatelům přehledně a efektivně zobrazuje jejich zákonné povinnosti. www.pespropodnikatele.cz 7. 1. 2019 PES spuštěn ve zkušebním provozu Předpokládaný start ostrého provozu je 1. 3.

PES – popis služby Podnikatel – základ Balíček „Podnikatel – základ“ obsahuje 729 povinností ze 13 základních zákonů, které se týkají asi každého podnikatele, živnostníka nebo firmy. Pomůže zjistit, co je nutné kam poslat, co kam dodat, co kde zaplatit a na co nezapomenout. Pro člověka odpovědného za celý svůj byznys, jeho fungování, strategii a postavení na trhu, je balíček „Podnikatel – základ“ neocenitelným pomocníkem. Na jednom místě má vše, co potřebuje. Kompletní stav svého podnikání jako na dlani. Přehledně, stručně a jasně. Každodenní záležitosti si s balíčkem „Podnikatel – základ“ bude schopen s přehledem a jistotou řídit sám.

PES – popis služby Podnikatel – základ Balíček obsahuje povinnosti z těchto zákonů v aktuálním znění: živnostenský zákon o daních z příjmů o silniční dani zákon o DPH daňový řád o pojistném na sociální zabezpečení o veřejném zdravotním pojištění o pojistném na veřejné zdravotní pojištění o evidenci tržeb o státní statistické službě o prodejní době o nemocenském pojištění rejstříkový zákon

PES – popis služby Balíček obsahuje povinnosti z těchto zákonů: Podnikatel – zaměstnavatel Balíček „Podnikatel – zaměstnavatel“ je ideálním nástrojem pro každého zaměstnavatele. Pomáhá hlídat všechny povinnosti z oblasti pracovního práva a dbát o správné fungování vztahů na pracovišti. Díky balíčku „Podnikatel – zaměstnavatel“ je plnění povinností na úseku zaměstnanosti mnohem jednodušší. BOZP i ostatní pracovněprávní povinnosti jsou na jednom místě, což snižuje pravděpodobnost opomenutí nějaké povinnosti z této oblasti. Vše potřebné je „pod palcem“ a na jednom místě. Vykazování a evidence bude výrazně jednodušší. Balíček obsahuje povinnosti z těchto zákonů: zákoník práce o zaměstnanosti o inspekci práce o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochraně zdraví při práci o požární ochraně o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele

Ukázka - Právní elektronický systém