Výuka veřejného zdravotnictví na 1. LF UK Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Novinky ve zdravotnickém právu?
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Koncepce péče o staré občany
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Úvod do výuky lékárenství
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Nelegální migranti v ČR a přístup ke zdravotní péči
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
Novinky ve specializačním vzdělávání
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Případová studie Seminář 2014.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Centrum pro klinické doporučené postupy LF UP v Olomouci Radim Líčeník, Kateřina Ivanová Centrum.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Definice, základní pojmy
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SYSTÉM psychosociální intervenční služby „SPIS“ k zajištění úkolů ochrany obyvatelstva a krizové připravenosti zdravotnictví v České republice. Porada.
Porodní praxe u nás a v zahraničí Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Praha Ivana Königsmarková, prezidentka UNIPA.
Mezinárodní den sester květen 2009
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Zdravotnický management
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Zdravotnický management
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
BLEP061p Řízení ekonom. a právo
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Řešitel: doc. MUDr. Vladimír Vurm, CSc.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Ing. Stanislava Správková
Výuka veřejného zdravotnictví 2.lékařská fakulta
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Výuka veřejného zdravotnictví na 1. LF UK Praha Helena Hnilicová Universita Karlova Praha 1.Lékařská fakulta Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva

Obsah Výuka veřejného zdravotnictví a medicínského práva na 1.LFUK - zaměření, výukové programy, předměty a studenti, povinné a volitelné předměty Klíčové témata výuky Otázka k diskusi

Výuka veřejného zdravotnictví a medicínského práva na 1. LF UK Výuka je zaměřena na zdravotnický systém v ČR a jeho fungování v kontextu veřejného zdravotnictví; organizaci a řízení a státní správu ve zdravotnictví; Významná část výuky je věnována podrobnému seznámení studentů se stávající zdravotnickou legislativou a roli jednotlivých aktérů ve zdravotnictví (pacientů, plátců péče a poskytovatelů zdravotních služeb) a jejich práva a povinnosti. Důraz je kladen na práva pacientů a na jejich aktivní účast a spolurozhodování o zdravotní péči; V posledních letech se věnujeme také podpoře zdraví v souvislosti se zdravotně-rizikovým chováním české populace, které se dlouhodobě výrazněji nelepší.

Výuka: studenti, ročníky a předměty Studijní programy : Mgr: všeobecné lékařství, zubní lékařství , vč. Angl. paralelky (cca 500 studentů za rok) Bc: všeobecná sestra, nutriční terapie vč. kombinovaného studia, porodní asistentka: (cca 100 studentů za rok) Předměty povinné: Veřejné zdravotnictví a medicínské právo: 6. ročník medicíny - 2 týdny blokové výuky, SZk; (60 otázek) 3. ročník zubní lékařství- 1 semestr/3 hod.týdně; Zk (30 otázek) Úvod do veřejného zdravotnictví: 1 roč. Všeobecná sestra, porodní asistentka a nutriční terapie, vč. kombinovaného studia – jeden semestr, 2 hod/týden; Klasifikovaný zápočet Předměty volitelné: 1 semestr, 2 hodiny týdně; Zápočet Medicínské právo – pro studenty medicíny (1-5 ročník) Podpora zdraví – pro všechny obory Lékař - dítě - rodina – pro všechny obory Migration, ethnicity and health – pro všechny obory angl. paralelky

Zaměření výuky v povinných předmětech 3 tematické okruhy: Základy veřejné zdravotnictví: pojetí, cíle a funkce, determinanty zdraví, zdravotní politika, vulnerabilní skupiny (Romové, migranti, bezdomovci ) a zdravotní programy ( Zdraví 2020), WHO, mezinárodní zdravotnické systémy, podpora zdraví Organizace a řízení zdravotnictví v ČR: veřejné zdravotní pojištění, státní správa, síť zdravotnických zařízení, zdravotně-sociální péče (děti, senioři, a tělesně postižení), sociální služby a sociální dávky, poskytování zdravotní péče migrantům v ČR Zdravotnická legislativa: vztah pacient – lékař /práva pacientů, poskytování informací, informovaný souhlas, mlčenlivost ; právní odpovědnost ve zdravotnictví; specifické zdravotní výkony; způsobilost k výkonu zdravotnických povolání; léčivé přípravky a zdravotnické prostředky, zdravotnická dokumentace, přeshraniční zdravotní péče aj. - vše v kontextu příslušných zákonů, vyhlášek, atd.

Zaměření výuky volitelných předmětů Medicínské právo: základní právní otázky v medicíně: lege artis péče, informovaný souhlas, dokumentace, mlčenlivost, dříve vyslovené přání aj. Podpora zdraví: zdraví české populace v mezinárodním srovnání, rizikové faktory; vývoj podpory zdraví; legislativa a politika „podpory zdraví“ , zejm. alkoholová politika, protidrogová politika, význam výživy a výživová doporučení; příklady dobré praxe ze zahraničí : diskusní zaměření, využívání interaktivních diskusních skupin; obhajování vlastních názorů, atd.; využívání video diskusí na téma zdraví a jejich komentování; Lékař-dítě–rodina: problematika sociální pediatrie: péče o chronicky nemocné dítě, dítě s postižením, náhradní rodinná péče, syndrom CAN, aj. Migration, ethnicity and health: pro angl. paralelku: dopady migrace na zdraví, kulturní a etnické rozdíly a péče o zdraví, kulturně senzitivní zdravotní péče, přístup migrantů ke zdravotní péči v ČR.

Výzkumné aktivity a projekty Zdraví migrantů: 2013 - 2016: COST ADAPT: Adapting health systems to diversity – mapování politiky integrace cizinců a etnických menšin ve zdravotní péči, mezinárodní srovnávání, zkušeností a dobré praxe, průběžná diskuse; mezinárodní meeting v Praze, 2015 2015-2016: Participace na projektu EU a IOM MIPEX (Migration Integration Policy Index v oblasti zdraví a zdravotní péče) https://publications.iom.int/system/files/mrs_52.pdf EQUI HEALTH ROMA (projekt IOM a EU): „Fostering health provision for migrants, the Roma, and other vulnerable groups: Progress Report ČR 2015: komplexní analýza všech dostupných zdrojů (desk research) + kvalitativní výzkum v dané oblast; anglicky zde https://publications.iom.int/system/files/pdf/nris_czech_republic.pdf 2014-2016: Social determinats of Health: Norské fondy,spolupráce s Univerzitou v Bergenu:výměna lektorů, analýza a srovnání alkoholové politiky v ČR a Norsku; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28662326

Klíčová otázka pro výuku „Heart of political decisions is the allocation of vallues“politika je proces, ve kterém se rozhoduje, které hodnoty budou garantované, a které budou potlačené či odmítnuté (Easton 1965): Do jaké míry by měla být výuka VZMP popisem a výkladem toho „jak se věci mají“ - tj. výkladem zákonů, předpisů a jejich implementace v praxi X Do jaké míry by měla být zahrnuta diskuse o hodnotách na kterých stojí veřejné zdravotnictví/zdravotní politika a platná legislativa - tj. normativní přístup, diskuse o prioritách a etických aspektech, … apod. Na 1. LF UK akcentujeme objektivní výklad stávající legislativy v kontextu „public health“; je otázkou diskuse (a pedagogickým uměním) jak nejlépe ve výuce kombinovat oba přístupy.

Děkuji za pozornost