Kariérové poradenství a podnikavost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZELENÝ KOMPAS VZDĚLÁVÁNÍ PRO ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY ZAMĚŘENÉ NA ROZVOJ DOVEDNOSTÍ ŠETRNÝCH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Kariérové poradenství
PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji Uherský Brod, Mgr. Petra Pilčíková Projektová manažerka.
PROJEKT: Co nám přinesl tento projekt? 1) Exkurze a)do firem - interaktivní přenos informací do výuky (ZKL Hanušovice, a.s.; Ondřejovická strojírna,
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
IPS. Nová adresa ÚP pro Prahu-východ (IPS) od Dobrovského 1278/ Praha 7.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o.
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní učení Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje.
CZ / /0213 Praxe v technických oborech - součást výuky Integrovaná střední škola energetická, Chomutov, Na Průhoně 4800, příspěvková organizace.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
FIKTIVNÍ FIRMY SE PŘEDSTAVUJÍ.  Systematické procvičení všech problémů  Žák řeší úlohy individuálně  Tradiční vztah učitel – žák  Praxe je jen zprostředkována.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
HLAVNÍ CÍL PROJEKTU Zlepšit podmínky pro výuku strojírenských oborů.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Kariérové poradenství v českém středním školství
KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
MAP – Místní akční plán ORP RK
„Okna technickým oborům dokořán“
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Podpora krajského akčního plánování
Práce s nadanými žáky ZŠ a SŠ ve výuce přírodovědných předmětů
Podnikavost P-KAP Ing. Lukáš Hula.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Setkání kariérových poradců
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Workshop 2: Šablony pro střední a vyšší odborné školy
Informace o projektu IKAP
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Transkript prezentace:

Kariérové poradenství a podnikavost Projektové záměry, šablony

Regionální projekt - Podpora podnikavosti a kreativity v Jihočeském kraji Cílem projektu je rozvíjet tzv. podnikatelské dovednosti, jelikož přispívají nejen k zakládání nových podniků, ale také k zaměstnatelnosti mladých lidí Metodická podpora, Podpora zajištění implementace aktivit Vytvoření a rozvoj center podnikavosti a kreativity Jihočeského kraje (krajské centrum a oblastní centra) Zakládání a udržování fiktivních firem, školních minipodniků Realizace soutěže Podnikatelských nápadů Akcelerační program – realizace tzv. Dnů kreativity - výjezdní pobyty žáků; Realizace tzv. Dnů podnikání (představení podnikatelských aktivit) Rozvoj a podpora kreativity a výuky k podnikavosti na ZŠ a SŠ Metodické materiály Školení PP v oblasti výchovy k podnikavosti a kreativitě, Poskytování konzultací pedagogům Realizace workshopů a kulatých stolů pro pedagogy Podpora pedagogických pracovníků ZŠ a SŠ k využívání aktivizačních metod výuky

Regionální projekt - Podpora podnikavosti a kreativity v Jihočeském kraji (nadstavbový) Cílem projektu je podpora podnikavosti a kreativity žáků SŠ a jejich seznámení s praktickými zkušenostmi založení reálné firmy a inspirace zkušenostmi úspěšných podnikatelů odborná příprava lektorů a výběr expertů přednášky lektorů a expertů na SŠ podněcující kreativitu a představující pozitivní podnikatelské příklady z praxe Systematická práce podněcující podnikavost a kreativitu žáků vyšších ročníků SŠ v regionu lektoři i experti budou mít zkušenosti s reálným tržním prostředím a budou pracovat s žákovskými týmy jako se skutečnými podnikateli tvorba podnikatelského plánu Kurz základy podnikání či žákovský „start-up víkend“ Soutěž o nejlepší žákovský podnikatelský záměr za účasti soukromých investorů

Šablona - Podnikatelské projekty Cíle: Podpora školních projektů zaměřených na podporu podnikavosti a kreativity žáků středních a základních škol. Rozvoj didaktických dovedností vyučujících potřebných pro výuku k podnikavosti. Aktivity: Projekty SŠ zaměřené na rozvoj podnikavosti: Komplexní rozvoj či prohloubení kompetencí v podnikavosti žáků SŠ, které mají rozvíjet soubor dovedností účastníků v podnikavosti (vhodný podnikatelský záměr, legislativní a právní rámec, financování, personální činnost, propagace atd.) Rozvoj či prohloubení dílčích kompetencí v podnikavosti – ekonomických, personálních, organizačních, schopnosti pracovat v týmu, komunikativních, kultura projevu a chování apod. u žáků a učitelů středních škol (semináře, workshopy). Projekty mezi SŠ a podnikatelskými subjekty - získávání praktických zkušeností a k prohlubování kompetencí k podnikavosti Projekty zaměřené na rozvoj podnikavosti, které budou realizovat SŠ ve spolupráci se ZŠ Projekty podporující spolupráci SŠ a ZŠ, které budou ve střední škole nebo ve firmě realizovat konkrétní úkoly (kompetence v podnikavosti) Workshopy podporující výměnu zkušeností pedagogů z různých škol Výměna zkušeností pedagogů a příkladů dobré praxe různých škol potřebných k motivaci žáků v oblasti podnikavosti a kreativity (workshopy).

Regionální projekt - Systém kariérového poradenství pro školy v Jihočeském kraji Cílem projektu je vytvořit kapacity pro realizaci kariérového poradenství pro ZŠ a SŠ v součinnosti s Pedagogicko-psychologickou poradnou, dále IPS Úřadu práce, zaměstnavateli, apod. kompetenční model kariérového poradce, metodika, zajištění nástrojů / metodických opor pro práci s žáky a jejich rodiči Sestavení zásad práce a koordinace kariérového poradenství (KP) Výběr a proškolení poradců poskytující služby kariérového poradenství individuální a skupinové poradenství, doplňkové aktivity - přednášky, konzultace, exkurze, informační materiály, atd. Realizace služeb kariérového poradenství Zajištění aktuálních informačních zdrojů pro poskytování služeb kariérového poradenství Vyhodnocení a doporučení pro pokračování realizace

Šablona - Poznáváme prostředí reálné praxe Cíle: Pomoc žákům SŠ, popř. ZŠ při orientaci v kompetencích potřebných pro výkon jednotlivých povolání. Motivovat žáky k důslednosti a odpovědnosti při profesní přípravě. Aktivity: Exkurze pro žáky středních škol do firem Představení, prohlídka, beseda s personalistou Setkání s OSVČ představení podnikatelských činností a kompetencí Setkání (beseda) s úspěšnými absolventy jednotlivých oborů vzdělávání SŠ

Šablona - Představení oborů vzdělávání SŠ Cíle: Pomoc žákům ZŠ při volbě dalšího směřování vzdělávání, představení oborů vzdělávání Uvědomění si vazeb mezi obory vzdělávání a možnostmi budoucího uplatnění na trhu práce Navazování vazeb mezi žáky a zaměstnavateli, zvýšení oborové „zakotvenosti“ žáků SŠ a informování o požadavcích zaměstnavatelů na absolventy Aktivity: Uspořádání prezentační akce oborů vzdělávání za aktivní účasti: žáků SŠ zástupců zaměstnavatelů zástupců Úřadu práce

Šablona – Spolupráce v kariérním poradenství Cíle: Podpora sebepoznání žáků středních škol ve vazbě na profesní orientaci. Aktivity: Projekty zaměřené na sebepoznávání Aktivity zaměřené na sebepoznání včetně zpětné vazby poskytované odborníky Projekty podporující přímou spolupráci aktérů působících na trhu práce a v oblasti profesního vzdělávání Aktivity podporující zvýšení informovanosti žáků o pracovním trhu a o školském systému, o světě práce a jednotlivých povoláních a skutečném výkonu povolání Projekty podporující informovanou, kompetentní a samostatnou tvorbu kariérních deníků žáků Aktivity zaměřené na získávání, pochopení a využívání informací, rozvoj znalostí, dovedností a schopností nezbytných pro řízení vzdělávací, profesní a životní dráhy žáků