Planetky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Advertisements

Planetky, měsíce, komety, meteory
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_355
Sluneční soustava.
Planetky ve vesmíru.
Sluneční soustava.
VESMÍR Štěpán Rakovič 5.A. SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava se skládá z 8 planet, 5 trpasličích planet a přes 150 měsíců hlavně u Jupitera, Saturnu,
-Slune č ní soustava je pojmenována podle SLUNCE -Soustavu tvo ř í 8 planet, více ne ž 3 trpasli č í planety, p ř es 150 m ě síc ů a další menší t ě lesa.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_08 Název materiáluVznik a.
Vznik, kosmické objekty ve sluneční soustavě.  před 4,8 miliardami let společně se Sluncem  spojováním částeček hmoty  prachová zrna  krystalky zmrzlých.
Meteority, Komety, Planety Třída:2L Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování: 29.1 Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Vyučující:
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová OBJEVUJEME VESMÍR VESMÍRNÁ TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVA CESTY DO VESMÍRU.
ZEMĚPIS. - Slunce (1 hvězda) - 8 planet: - Merkur - Venuše - Země - Mars - Jupiter - Saturn - Uran - Neptun SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co všechno najdeme ve vesmíru? HVĚZDY GALAXIE SLUNCE PLANETY MLHOVINU.
Praktická výuka přírodovědných předmětů na ZŠ a SŠ CZ.1.07/1.1.30/ ASTRONOMIE RNDr. Miroslav Randa, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
PLYNNÉ PLANETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_32.
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
 planetky  trpasličí planety  Pluto  komety  meteorická tělesa (meteor x meteorit)  kontrolní otázky.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Neptun Neptun je osmá a od slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy řadí se mezi plynné obry. Neptun má pravděpodobně modrou barvu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_13 Název materiáluOstatní.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Uran Sedmá planeta Sluneční soustavy
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Slunce Juli Krejčí.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Obecná teorie relativity
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
VESMÍR.
VESMÍR.
Sluneční soustava 4. ročník/oktáva.
Erupce vulkánu na Aljašce
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_27_VESMÍR TÉMA:VESMÍR
Člověk a vesmír – 5. ročník
Práce Mechanická práce : jednotka práce: J (joule) = Nm = kg m2s-2
Saturn Sluneční soustava Název školy
ZEMĚPIS 6. ROČNÍK VY_32_INOVACE_03_05_sluneční soustava.
Lisa Supermassive black holes
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA = planetární systém kolem Slunce.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Karel Jahodík
Speciální teorie relativity
Souhrnné opakování-VESMÍR
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
EU_32_sada 2_04_PV_Sluneční soustava_Duch
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Atmosféra Země.
Země ve vesmíru.
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Co ukazuje váha? z m m m.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Období: září – prosinec 2011
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Slunce.
Naše Země ve vesmíru Utváření Země.
VI. ročník ZŠ (praktická)
Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Štěpán Hájek KAB Tadeáš Rach KAB
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Planetky

Co je to? Malé těleso Větší než 100 metrů Nepravidelný tvar Planetka je malé těleso, které má v průměru více jak 100 metrů. Většinou planetky mají nepravidelný tvar, jelikož nemají dostatečnou hmotnost aby se zakulatili a také aby si vytvořili atmosféru. Je jich známých více než 400 000

Planetky hlavního pásu Dřívější teorie : rozpad planety Dnešní teorie : nedošlo k akreaci planety Obíhají v prostoru mezi drahami Marsu a Jupiteru Dříve : teorie že mezi Marsem a Jupiterem byla planeta která se rozpadla : po spočítání hmotnosti všech těles v tomto prostoru to neodpovídalo hmotnosti planety Dnes : předpoklad vytvoření planety mezi Marsem a Jupiterem… Jupiter svým gravitačním polem vznik planety ukončil

Trojáni Na oběžné dráze Jupiteru Předcházejí a následují Jupiter o 60° -mezi trojány a Jupiterem je rezonanční gravitační vliv

Planetky vnitřní soustavy Planetky se nevyskytují pouze v Hlavním pásu. Některé obíhají nebo křižují trajektorie planet i ve vnitřní soustavě.

Srážka planetky se Zemí Vznik vltavínů Vyhynutí dinosaurů Vltavíny : při nárazu planetky do území dnešního německa se část dostala i na území čr Výhyn dinosaurů : Planetka s průměrem 10 km narazilo před 65 miliony let do Země na území Jukatánu Dříve docházelo ke střetům častěji povrch měsíce

Obavy se srážkou v blízké době Rok 2006 Rok 2036 Rok 2050 V roce 2006 prolétla 330 tisíc kilometrů od země planetka BV36 V roce 2036 a 2050 je malá šance že na zemi dopadne planetka.

Ceres Největší planetka v hlavním pásu Je kulatá Jako jedna z mála planetek je kulatá. Údajný výskyt vody. Největší planetka má 933 km v průměru.

Trpasličí planety Pluto Obíhají Slunce až za drahou Neptunu Jsou stejné jako planety až na to, že během svého vývoje nepročistili své okolí, aby se stali v dané zóně dominantní. Obíhají Slunce až za drahou Neptunu. Největší ze všech planetek ve sluneční soustavě je Pluto. Které bylo v roce 2006 vyloučeno ze společnosti planet.

Děkuji za pozornost ( planetka B612 )