Vzdělávací oblast: Člověk a příroda

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
Advertisements

Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:F Datum ověření ve výuce: Téma: Rovnoramenná váha, váha Tématický okruh: Měření hmotnosti tělesa.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_17_Tlaková síla, tlak Téma:
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:F Datum ověření ve výuce: Téma: Kompas, buzola – různé druhy, azimut Tématický okruh: Magnetické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29.
PLYNNÉ PLANETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_32.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě8 - 4 Datum ověření ve výuce: Téma: Zelenina – charakteristika a rozdělení Tématický okruh: Zelenina.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:F Datum ověření ve výuce: Téma: Rovnováha dvou sil Tématický okruh: Síla Vzdělávací obor: Fyzika.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_29.
Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc bylo i hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
KYSELOST - ZÁSADITOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_26.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_29.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
TEPLOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_29.
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_25_VLASTIVĚDA
HMOTNOST Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Měření objemu kapalin Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_17_FYZIKA
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.
KMITAVÝ POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_32.
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce
Teplota – souhrnná cvičení II.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
VY_32_INOVACE_
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název vzdělávacího materiálu křížovka ve fyzice
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Autor: Mgr. Irena Pohořalá
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Tlaková síla, tlak..
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název vzdělávacího materiálu Znáte je ?
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Projekt: OP VK 1.4 709998205 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0440 Autor: Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu: F7 - 20 Datum ověření ve výuce: 3. 2. 2011 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tématický okruh: Účinky síly Téma: Tlaková síla, tlak

ANOTACE Digitální výukový materiál TLAKOVÁ SÍLA, TLAK je kombinací výkladové hodiny a procvičování. Výklad je doplněn o internetový odkaz, který se týká zajímavostí o Blaise Pascalovi. Do textu jsou vloženy příklady a samostatná práce pro žáky. Interaktivní cvičení v závěru opakuje probrané učivo. Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Práce je určena na interaktivní tabuli SMART Notebook.

Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice Tlaková síla, tlak Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice

ZÁVISLOST DEFORMAČNÍCH ÚČINKŮ

PŘÍKLADY Lyžař v hlubokém sněhu na lyžích Lyžař v hlubokém sněhu na lyžích s batohem na zádech Sportovci mají RŮZNOU HMOTNOST Působí různě velké TLAKOVÉ SÍLY, ale pokaždé na stejnou PLOCHU.

PŘÍKLADY Lyžař v hlubokém sněhu na lyžích Lyžař v hlubokém sněhu v botách Oba sportovci mají STEJNOU HMOTNOST Působí stejně velké TLAKOVÉ SÍLY, ale pokaždé na jinou PLOCHU.

b/ na obsahu styčné plochy tělesa a/ na hmotnosti tělesa 10 kg 10 kg 10 kg b/ na obsahu styčné plochy tělesa 10 kg 10 kg 10 kg 10 kg

TLAK Fyzikální veličina Značí se p Základní jednotka 1 pascal – 1Pa

Správně roztřiď: Co největší tlak: Co nejmenší tlak: Návštěvníkům zámku se dávají měkké papuče. Při šití jehlou si bereš náprstek. Aby se ti kůl dobře zarážel do země, tak ho napřed osekáš. Buldozer má místo kol pásy. Tirák nemá jen 4 kola, ale má jich více. Hřebíky, špendlíky, jehly apod. mají ostré hroty. Při broušení kosy je dobré vzít si rukavice. Nože, kosy, srpy, sekery, nůžky, dláta apod. musejí být pořádně nabroušené. Aby ses při pohybu sněhem nebořil, vezmeš si lyže. Pod nohy skříní se dávají podložky.

Řeš další úkoly: 1. Po kom zůstanou na hliněné cestě hlubší stopy: po klukovi v teniskách nebo po jeho mámě v lodičkách s podpatky? Proč si to myslíš? 2. Petr bruslil na rybníce. A protože led byl tenký, tak se probořil. Pavel ho teď jde zachránit. Poraď Pavlovi, jak to má udělat, aby se neprobořil taky. 3. Zkoušel jsi někdy lézt bosý po žebříku? A nebo chodit bosý po štěrku? Strašně to bolí. Proč? Jak si pomůžeš? 4. Sedět na zábradlí není příliš pohodlné. Proč? Jak si pomůžeš, aby to bylo pohodlnější? Zkus sepsat co nejvíc nápadů. 5. Teta krájí knedlíky. Nožem jí to moc nejde, a tak si na to vezme nit. Omotá nit kolem knedlíku, škubne a knedlíkové kolečko je odříznuté. Jakou znalost z fyziky při tom teta využívá?

Kolářová, R. a kol., Fyzika 7, Prometheus, 1998 Rauner, K. a kol. Fyzika 7 pro ZŠ a VG, PS, Fraus, 2004 http://ebooks.adelaide.edu.au/p/pascal/blaise/portrait.jpg