DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO4 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ZBOŽÍZNALSTVÍ Tematický okruh Poživatiny Téma Bílkoviny, tuky Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby 7.12.2012 Anotace Žáci se seznámí s významem látek obsažených v potravinách. Materiál je určen pro žáky 1. ročníku obor prodavačské práce, prodavač do předmětu „Zbožíznalství“.
BÍLKOVINY, TUKY
BÍLKOVINY jsou to dusíkaté aminokyseliny organismus je potřebuje ke v stavbě a tvorbě buněk, pro funkci hormonů, enzymů a ochranných látek rozdělení – plnohodnotné – živočišného původu – maso, mléko, mléčné výrobky, vejce, sója, brambory neplnohodnotného - rostlinného původu – ovoce a zelenina, luštěniny nedostatek způsobuje: zpomaluje růst únavu snižuje odolnost vyšším chorobám
ŽIVOČIŠNÉ BÍLKOVINY ROSTLINNÉ BÍLKOVINY
TUKY jsou to estery vyšších mastných kyselin rozdělení podle původu: 3D zobrazení – kyseliny olejové jsou to estery vyšších mastných kyselin rozdělení podle původu: a/živočišného – sádlo, lůj, máslo, b/rostlinného – oleje → slunečnice, řepka olejná, oliva pro tuky všeobecně dodávají energii při vyšší konzumaci se ukládá pod kůži v podobě podkožního tuku jsou zastupitelné v lidském organismu cukry (sacharidy) dodávají našim pokrmům chuť a vůni rozpouštějí vitaminy A,D,E,K pozor na přepálení tuků – karcinogeny (rakovina)
ŽIVOČIŠNÉ TUKY ROSTLINNÉ TUKY
ZDROJE Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 1. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, Praha: nakladatelství IQ, 1996, http://www.celostnimedicina.cz/aminokyseliny.htm http://www.radiozlin.cz/2011/lifestyle-s-wendy-vseho-s-mirou/ http://www.moda.cz/Kategorie/Zdravi_a_krasa/20100602_Zelenina_Je_Lepsi_Syrova_Nebo_Varena.html http://aylinka.blog.cz/0707/rady-pro-zacinajici-kockare http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Oleic-acid-3D-vdW.png http://www.reznictvi-online.cz/veprovemaso/veprovehrbetnisadlocca1kg%5B1028%5D http://www.reznictvi-online.cz/jedlezivocisnetuky/husisadlo1kg%5B1049%5D http://www.souhorky.cz/ucebnice/pv/1/tuky.htm http://vitainfo.cz/eshop/detail.php?idzb=273 http://www.agroweb.cz/rostlinna-vyroba/?page=360&Lang=cs&sid=44 http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRo3SxIAJOJ5uTPC2UtijK8FZi25YVxmnjKI3e0sL686ZFWuukZlA
KONEC „Autorem materiálu a všech jeho částí , není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Kapalínová