Dýchání Dýchání můžete cvičit sami následovně: A) vsedě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DECHOVÁ CVIČENÍ.
Advertisements

Fyziologie- dýchací systém v zátěži
Správné držení těla.
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Cvičení 5 Tibeťanů Harmonizační cvičení.
Senzomotorika prevence proti zranění, návrat po zranění, rozvoj koordinace, posilovací cvičení … Zásady: chodidlo (a) stojné musí být vždy mírně nakloněné.
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
Bc. Petr Zouhar Vedoucí práce: Mgr. Martina Jančová, Ph.D.
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
Somatopedie Relaxační techniky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
První pomoc Teoretická část První pomoc znamená : VYBERTE : A) Chirurgický zákrok B) Zajištění základních životních funkcí člověka C) Srdeční masáž.
Mgr. Pavel Frýbort Posilování a protahování
Dýchací soustava- mechanika dýchání
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
Biologie člověka Kostra.
Psychohygiena učitele
ČLOVĚK STAVBA TĚLA.
POHYBOVÝ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
= základem jsou svaly = máme jich v těle asi 600
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY, KOSTRA A SVALY
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Jak správně sedět u počítače
Břišní tanec * Ačkoliv si lidé v dnešní době myslí, že se jedná o svůdný tanec, jehož cílem je pobavit muže, ve skutečnosti bylo mužům dovoleno sledovat.
PLNÝ DECH.
Dýchací soustava 2.
Mm. thoracis.
Zuzana Ježková Martina Drozdová Tereza Smejkalová Renata Světlíková
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Dýchání Kód VM:VY_52_INOVACE_09 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
Lidská kostra Martina Habrdlová Martina Habrdlová Martina Habrdlová.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Která čísla označují správné držení těla?
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
Popis svalů lidského těla
Doporu č ení Ministerstva zdravotnictví Č R Z důvodu umožnění studia jednotlivých rad je „listování“ manuální.
Zásady práce u počítače  Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika.  Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_KOSTRA.
RESUSCITACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Správné držení těla obr.1. Při tomto postoji jsou nohy volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Cvičení 5 Tibeťanů Harmonizační cvičení. Historie: Na 19.stol se vysloužilý důstojník britské koloniální armády plukovník Bradford odjel do tibetského.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
LJP - Mluvidla 1. část - dechové ústrojí
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Lidské tělo
Posilovací cvičení - břicho a hýždě
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_01_KOSTRA TÉMA: KOSTRA
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Opěrná soustava pokračování.
Popis svalových skupin
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Prvouka – části lidského těla a kostra
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Svaly lidského těla- tendence
Transkript prezentace:

Dýchání Dýchání můžete cvičit sami následovně: A) vsedě Jednou ze základních fyzilogických funkcí člověka je dech. Často se setkávám s tím, že klienti mají problém s dýcháním, neumějí dýchat. Abychom správně mohli cvičit, je třeba se nejprve naučit dýchat. Lékařské studie dokazují, že správný dech ovlivňuje správnou posturu (nastavení) těla. Je třeba si uvědomit, že jedním ze základních dechových svalů je bránice. A ta se správně zapojí při správné technice dechu. Při cvičení v lekcích se správný dech dostaví automaticky díky neustálému opakování dechového vzorce. Lektor pomocí vizualizací, představ, navádí klienta, jak správně dýchat a co si případně představit během dýchání. V lekcích používáme laterální dýchání (roztahování hrudního koše při nádechu). Tím více okysličíme orgány v těle a rychleji detoxikujeme celý organismus. Dalším efektem je, že silnějším dechem posilujeme svaly mezi žebry, bránici, břišní svaly nad stydkou kostí a svaly mezi obratli. Dýchání můžete cvičit sami následovně: A) vsedě 1. sedni si do pohodlné pozice tak, aby pánev byla výš než kolena, je třeba sedět na sedacích kostech 2. dej si prsty ruky na hrudník tak, že čtyři prsty směřuji dopředu, palce dozadu 3. pomalu a hluboce se nadechni nosem a představme si, jak se plíce naplňují vzduchem, nos je filtrem těla, hrudník by se měl otevírat do všech stran (představ si balónek nafukující se uvnitř hrudního koše) a břicho by se mělo nafukovat. 4. pomalu vydechneme ústy, jako by jsi chtěl sfouknout zapálenou svíčku. Výdech by měl být 2x delší než nádech. Časem začneš vnímat, že ve výdechu se páteř zpevňuje a více napřimuje. Břišní stěna se zplošťuje směrem k páteři. Dbej na to, abys při nádechu nezvedal ramena, o to více se bude rozpínat hrudník do všech stran. Žebra na přední straně hrudníku velmi lehce tlač směrem dozadu, aby bylo cítit aktivní břicho nad stydkou kostí. Pokud je páteř správně zaosená, dochází k ideální synergii (souhře) posturálních svalů. Pro lepší chápání dechu je třeba vědět, že při nádechu se bránice pohybuje směrem dolů a tím se začne rozpínat hrudník, směr bránice je shodný se směrem dna pánevního. Oba tyto svaly jsou při výdechu směrem nahoru. Pokud se začne motat hlava, díky příliš velkému množství proudícího do organismu, zvolněte intenzitu dechu. B) v leže na břišně je třeba se opřít o stydkou kost, to je správná pozice pánve pro správné zaosení páteře. Dej si dlaně po čelo a lokty roztáhni do stran, abys oddálil lopatky od sebe. Poté dýchej opět laterálním dýcháním. Nádech žebra do stran a více k zemi, výdech vtáhni břicho co nejvíce od země směrem k páteři. Při dobrém dýchání budeš cítit, jak se bedra zpevňují břišním svalstvem, páteř napřimuje a pánev lehce překlápí směrem od hlavy.

NÁDECH VÝDECH

NÁDECH

VÝDECH