Tomáš Augustin Porada národní sítě IMPEL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Advertisements

Zpráva o činnosti Státního úřadu inspekce práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
ZAPOJENÍ SPOLEČENSTEV DO TVORBY NOREM VÝTAHOVÝ PRŮMYSL ČR.
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Strana 1 INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
E-aukce, workshop, , Praha E – aukce Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování Ing. Jan Novotný.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Dokument KAP MSK - obsah
Mise BLOM Návrhy efektivního prosazování v záležitostech nad provinčního zájmu Soudržnost a spolupráce v prosazování Prosazovatelná nařízení Společné stanovování.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Integrovaný inspekční plán Marcel Stigter Koncepční poradce DCMR
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Procesní management v oddělení logistiky
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Plánování ve školní tělesné výchově
Aspekty monitorování v povolení a inspekce (1)
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Pracovní porada Pracovní list.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Úloha bodového systému
Pracovní porada Pracovní list.
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Proces formulování strategie Dílna B
RIZIKO.
Gymnasium Jižní Město Praha
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Přehled nejdůležitějších novinek
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
RIZIKO.
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
Autoevaluace z pohledu
Mistrovská zkouška Jednání Sektorové rady
Centralizované rozvojové projekty 2017
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
IED Implementace Vzájemné společné návštěvy průmyslu inspektory a povolovateli za účelem rovných podmínek při implementaci IED.
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Projekty IMPEL k implementaci Směrnice o průmyslových emisí
Klíčové aktivity projektu
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
Transkript prezentace:

Tomáš Augustin Porada národní sítě IMPEL 25. 6. 2018 Implementace IED Tomáš Augustin Porada národní sítě IMPEL 25. 6. 2018

Požadované výstupy Rovné podmínky pro implementaci IED prostřednictvím: Identifikace mezer v implementaci IED Učení se navzájem Zmírňování neplnění požadavků z IED Aplikace BAT-C Vývoj příkladů dobré praxe Běžné chápání inspekcí Vývoj inspekčních nástrojů Přiměřená účast veřejnosti

Výsledky 2015 - 2017 IED implementační přístupy v Brémách, Valonsku, Rumunsku, Nízozemí, Vlámsku, Lombardii, Slovinsku, Portugalsku Identifikace implementačních výzev Utváření tématických pracovních skupin Finalní výsledky 5 pracovních skupin Probíhající práce a utváření nových pracovních skupin

Výsledky 2015 - 2017 Inspekce v Brémách, Rotterdamu, Ghentu, Lombardii, Slovinsku, Portugalsku IED Implementační průvodce Implementace výsledků souvisejících projektů Projektový souhrn v různých jazykových verzích Výměna zkušeností Změna IED průvodce Spolupráce s DTRT Informační listy pro povolování a inspekční cyklus

IED pracovní skupiny Posuzování shody s úrovní nedodržování Informování veřejnosti / průzkum účasti veřejnosti Vypořádání se s ukončením provozu zařízení / bankrot BREFy / aplikace BAT Vlastní monitoring a provozovatelův reporting Inspekční nástroje Definice Horizontalní aspekty povolování Společné inspekce BAT v průmyslových odpadních vodách Aplikace čl 18 (Hodnoty EL a limity kvality ovzduší) Minimální kritéria rizik a inspekce Zapojení inspektorů do BREF cyklu Aplikace emisních rozsahů Článek 18 Normy kvality životního prostředí Pokud určitá norma kvality životního prostředí vyžaduje dodržení přísnějších podmínek, než jakých lze dosáhnout použitím nejlepších dostupných technik, uvedou se v povolení dodatečná opatření, aniž jsou dotčena jiná opatření, která mohou být k dosažení souladu s normami kvality životního prostředí učiněna.

IED Implementace 2018 Inspekce Pracovní skupiny Průvodce Formalní „Program výměny inspektorů“ Pracovní skupiny Probíhající a nová témata Průvodce Další spolupráce s DTRT Výukové materiály Vyvinuté z průvodce Školení První krok směrem k ECA Iniciativě

Otevřené IED témata Zapojení inspektorů do BREF cyklu BAT / obecně závazná pravidla Aplikace emisních rozsahů Koncentrační versus hmotnostní emisní limity Změny povolení – co je významná změna Aplikace BAT v průběhu 4 let Zefektivnění IED a EIA povolení Kontrola VOC zařízení pod IED Monitoring půdy a podzemní vody Neplánované inspekce Účast veřejnosti / vyřizování podnětů IED zemědělské činnosti

IED ve Španělsku La Rioja: 300,000 inhabitants / 5,050 Km2 Spain: 46 million inhabitants / 505,000 Km2 6,274 IED sites (PRTR) La Rioja: 300,000 inhabitants / 5,050 Km2 55 IED sites Europe: 55.000 IED sites

IED ve Španělsku 3 úrovně kompetentních úřadů. Ministerstvo - zodpovědné za transpozici směrnic, vypouštění odpadních vod do vod povrchových, autorizaci a kontrolu přeshraniční přepravy odpadů (vč. zemí mimo EÚ). Autonomní společenství – plánování, programování a inspekce IED zařízení a emise do ovzduší, znečištění půdy, odpady a vypouštění odpadních vod do vnitrostátních vod. Obce zodpovídají za vypouštění odpadních vod do kanalizací zakončených ČOV a za hluk.

IED ve Španělsku REDIA Španělská síť inspekcí životního prostředí. První schůzka byla v roce 2008, pravidla byla schválena v roce 2010. Organizována setkání Spolupráce + sdílení zkušeností Trvalé fórum pro: Dialog a výměnu znalostí ve vztahu k inspekcím ŽP (emailové skupiny, intranet, webové stránky), Kooperaci a Institucionální koordinaci mezi úřady zodpovědnými za inspekce ŽP.

Zavedení IED v La Rioja Inspekční frekvence v La Rioja: 1 x ročně 8 zařízení, 1 x za 2 roky 15 zařízení a 1 x za 3 roky 32 zařízení. Počty zařízení v La Rioja: Velkochovy prasat a drůbeže – 25, Výroba potravin - 3, Skládky - 4, Nakládání s odpady - 3, cihelny - 4, průmysl - 13 a výroba energií - 3.

Zavedení IED v La Rioja

Zavedení IED v La Rioja Autonomní společenství - inspekční úřady pro emise do ovzduší, znečištění půdy a odpady. Ministerstvo, autonomní společenství a obce jsou inspekčními úřady pro odpadní vody. V roce 2018 je v plánu v La Rioja 28 inspekcí. Zápisy jsou sepsány z každé inspekce, opatřené podpisem inspektora a obvykle i provozovatelem. Kopie předána provozovateli po ukončení inspekce. Zpráva o kontrole je zaslána provozovateli a je přístupná veřejnosti prostřednictvím internetu.

Zavedení IED v La Rioja Každé zařízení má ve Španělsku identifikační číslo. Inspekční čas je téměř stejný pro všechny činnosti (většinou jsou zde provozována malá zařízení). Inspekční frekvence je stanovena podle typu zařízení a provozovatelova chování (závisí více na způsobu provozování než na hodnotách emisí). Podle obecných inspekčních pravidel, se stejným počtem inspektorů je lepší zvýšit inspekční frekvenci na chemických zařízeních a zařízeních k nakládání s odpady a skládkách a snížit frekvenci pro velkochovy (1 x za 6 let).

Zavedení IED v La Rioja Po 5-ti letech je možno říct, že došlo ke zlepšení u pravidelně kontrolovaných činností. Dobrá praxe je, že první kontrola na zařízení je prováděna v následujícím roce po udělení povolení. Této kontroly se účastní i povolující úřad, čímž se zároveň zkontroluje vydané povolení a provedou se jeho případná „vylepšení“.

Společná inspekce Zařízení na regeneraci odpadních olejů – v provozu od 2010 Dobrý technický stav. Vlastní dobře vybavená laboratoř. Systém vlastního monitorování. Zaveden systém ISO 14 000. Na základě předchozích podnětů dobrovolná realizace systému na záchyt emisí zápachu - následně ustaly podněty na zápach.

Společná inspekce Prováděn odběr vzorků a vedena evidence vstupních odpadních olejů i záznamy o výstupním odpadu. Kontaminované olejové dešťové vody a odpadní vody z procesu jsou dodávány k čištění, dešťová voda z čistých oblastí prochází přes odlučovač ropných látek. Před expedicí je prováděn odběr vzorků a analýza výrobku. Roční zprávy jsou předávány úřadu, stejně jako do PRTR systému. Kontrolou nebylo zjištěno porušení podmínek provozu.

IED projekt - různé Sloučení s projektem BAT v cementářském průmyslu - společný workshop ve Vídni 10/2018 Zajištění dodržování předpisů v oblasti ŽP Další spolupráce s projektem DTRT-P a kombinovaný workshop

Pracovní skupiny Společné inspekce BAT (aplikace BAT-C v průběhu 4 let)

Organizace projektu Projekt by měl pokračovat jako doposud - dosaženo cenného pokroku. Proti rozdělení do více malých projektů hovoří především skutečnost, že by nebyl přehled napříč projekty. Velká skupina je obtížná na organizaci, ale je důležitá flexibilita, kterou nabízí. Projekt bude nadále vytvářet příručku a soustřeďovat se na témata, u nichž byla zjištěna konkrétní potřeba, jako např. provozovatelův vlastní monitoring. Bude aktualizováno „Shrnutí projektu“ + překlad do jazykových verzí. Návrh schůzek projektového týmu: Skotsko workshop Vídeň.

Expertní tým V roce 2018 dva projekty pod tímto ET: IED Implementační projekt 2018 – viz výše Nařízení k suchozemské těžbě ropy a plynu – fáze II. Předpoklad 2 x workshop v 2018 Klíčové téma + pokračování v předchozích tématech. Navrhované téma pro rok 2018: Vyřazování z provozu, uzavření a odpovědnost - postupy pro uzavírání a vyřazování vrtů z provozu. První workshop 6/18 Rumunsko

Pracovní program E.T – 2016-2020 Nová témata byla identifikována projektem Implementační výzva 2017 - Hlavními tématy jsou: Intenzivní chov dobytka Vliv průmyslových emisí na kvalitu ovzduší Jasnost požadavků na povolení Používání BAT v povoleních Provozovatelův vlastní monitoring Horst podtrhnul, že IED implementační projekt udělal EK velmi ceněnou práci na téma: Provozovatelův vlastní monitoring,

Zaměření se na ECA (např. tréning a vzájemná hodnocení) COM ochotna podporovat vzájemná hodnocení a školení praktiků - příležitost pro IMPEL prokázat svou hodnotu tím, že připraví dobré vzdělávací materiály pro provádění školení. Kombinované IED průvodce se použije jako základ pro vývoj školicích materiálů o implementaci IED. Další produkty IMPELu lze použít stejným způsobem. Podskupiny pro výcvik založené v rámci implementačního projektu IED.

Děkuji za pozornost