Otevřená data v České republice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
vedoucí Oddělení boje s korupcí
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
(Ne)diskriminace ICT v České republice
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Facility management ČSN EN
Společnost pro trvale udržitelný život – diskusní seminář Praha
Audit IT procesů ve FNOL
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
INSPIRE Metadata Štěpán Kafka. Draft Implementing Rules Profil pro vyhledávání Obsah/vyhledávání (směrnice INSPIRE) a)Souhlas prostorových dat s implementačními.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Management a rozvoj obcí
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
INSPIRE a metadata pro VS ISSS Hradec Králové, 2005Dr. Ing. Bronislava Horáková, RNDr. Petr Kubíček, CSc., CAGI.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
MV RPS, 1. červen 2005 RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Nové standardy v českém archivnictví
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Veřejné informační služby a Standardy ISVS
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Interaktivní personální portál
Debyrokratizace státu a redukce administrativní zátěže - Personální audit ministerstev a dalších státních úřadů - Konec obíhání úřadů – soustředění souvisejících.
Jak se zapojit? Jiří Průša Národní informační den, , Praha 2 / 10 Předkladatel (koordinátor) Nese hlavní díl zodpovědnosti.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
GILDA - software pro zadavatele veřejných zakázek Veřejné zakázky měst a obcí Květen 2011, Ostrava.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Vznik a provoz společného katalogu s vyžitím evergreenu Eva Cerniňáková (Knihovna Jabok) Seminář Evergreen v Českých knihovnách Praha, SKIP.
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Michal Kubáň Martin Nečaský Tomáš Pecha 31. března 2017
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Odbor hlavního architekta a Digitální transformace v České republice
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
DTM Kraje Vysočina.
(Otevřená) data kolem nás
Transkript prezentace:

Otevřená data v České republice Martin Michal Kubáň Národní koordinátor otevřených dat Odbor hlavního architekta eGovernmentu (MV ČR) Praha, 9. 2. 2017

Otevřená data úplná snadno dostupná strojově čitelná používající standardy s volně dostupnou specifikací zpřístupněna za jasně definovaných podmínek užití dat s minimem omezení dostupná uživatelům při vynaložení minima možných nákladů Požadavky na podmínky užití otevřených dat: Neomezují jejich uživatele ve způsobu použití dat. Opravňují uživatele k jejich dalšímu šíření. Při dalším šíření musí mít všichni uživatelé stejná oprávnění s daty nakládat. Cílem je umožnit šíření dat pro nekomerční i komerční účely. Primárním cílem otevírání dat je jejich poskytnutí pro co nejsnadnější využití

Otevřená data Definice otevřených dat dle zákona č. 106/1999 ....informace zveřejňované způsobem umožňujícím dálkový přístup v otevřeném a strojově čitelném formátu, jejichž způsob ani účel následného využití není omezen a které jsou evidovány v národním katalogu otevřených dat.

Význam otevřených dat a jejich přínosy Posílení transparentnosti Zdroj nových pracovních nabídek a nových služeb Zefektivnění veřejné správy a zlepšení kvality života Kontrola veřejné správy Zapojení občanů do rozhodování Datová žurnalistika Nové ekonomické přiležitosti Data jako nová nevyčerpatelná “surovina”   Posílení důvěryhodnosti Zlepšení image instituce

Nové pracovní příležitosti a služby Londýn - 500+ aplikací (mobilní + webové) 5000+ lidí zaměstnáno v IT odvětví investice pod 1 mil. liber návratnost 58 mil. liber Výsledek: žádné vlastní aplikace http://data.london.gov.uk (London DataStore)

Real Reality

MapaSamospravy.cz

Situace v České republice

Strategické dokumenty v ČR Strategický rámec rozvoje veřejné správy ČR pro období 2014 – 2020 Akční plán boje s korupcí na rok 2018 Akční plán České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí na období let 2016 až 2018 Strategie rozvoje ICT služeb VS Nové trendy Nové výzvy Akční plán pro rozvoj digitální trhu Akční plán pro Společnost 4.0 V rámci těchto strategických dokumentů chtěl bych zdůraznit další strategii plán rozvoje ICT

Informační portál otevřených dat Základní pojmy Důvody otevírání dat Postupy otevírání dat Vzorové publikační plány Vzory interních směrnic Probíhající školení Aktuality Kontakty http://opendata.gov.cz

Národní katalog otevřených dat https://data.gov.cz.opendata.cz/ Beta verze

Národní katalog otevřených dat Beta verze https://nkod.opendata.cz

Nabídka konzultací Nabídka konzultací pro OVM: Analýze dat a tvorbě publikačního plánu Podpora při volbě stupně otevřenosti. Podpora při validaci přínosů a rizik datových sad. Podpora během tvorby harmonogramu otevírání dat. Tvorbě datových sad Podpora definování struktury dat. Publikaci datových sad Podpora při tvorbě a katalogizaci datových sad a případně jejich distribucí. Konzultace způsobu spravování katalogizačního záznamu. Použití lokálního katalogu

Otevřená data na webu Postupy, návody, šablony, popisy: https://opendata.gov.cz Národní katalog otevřených dat (NKOD): https://data.gov.cz Alternativní NKOD: https://nkod.opendata.cz Národní koordinátor otevřených dat: otevrenadata@mvcr.cz

Michal Kubáň michal.kuban@mvcr.cz htttp://opendata.gov.cz @otevrenadata