Kognitivní (poznávací) procesy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
1 Lidské smysly Smysly jsou prostředkem, pomocí kterého vnímáme své okolí. Pět samostatných smyslových systémů reaguje na různé podněty: ooči umožňují.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.
VYPRACOVALA: Mgr. Ivana Tesařová, ZŠ a MŠ Mladoňovice Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Má smysl procvičovat kognitivní funkce?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_09 09 CO NÁS OBKLOPUJE ? autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
Základní informace o poskytovateli
UČENÍ.
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
8.1 Aritmetické vektory.
Diagnostika Kognitivní procesy.
Obecná teorie relativity
Přírodověda 5.tř. opakování
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VNÍMÁNÍ Autor: Mgr. Tomáš Sládek GVH Hořovice.
Představivost a fantazie
Rešerše.
Hudební akustika Mgr. Petr Kalina, Ph.D
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_28_01_stavba nervové soustavy.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Psychopatologie – základní psychické funkce Češková E.
Vývojová psychologie Prenatální období.
DUM II. / 13. smysly Bc. Zdeněk Klíma.
Věcné učení VY _32 _INOVACE_11_07_smysly člověka (zrak 1)
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Informatika – Grafika.
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
„Musíš se mnoho učit, abys poznal, že málo víš.“ Michel De Montaigne
Psychologie test.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Poznávací schopnosti, zrakové vnímání
9. Rozlišování v modlitbě
OSOBNOST.
Co je kognitivní psychologie?
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Centra kolegiální podpory
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Předškolní období - 3 až(6 – 7) let
Markéta Hanzalová Náprstková N12Smysly
F-Pn-P064-Oko_a_jeho_vady
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Člověk jako bytost bio psycho sociální
Digitální učební materiál
Výchova k občanství 8.ročník
Transkript prezentace:

Kognitivní (poznávací) procesy

Kognitivní (poznávací) procesy Čití – reflexní proces, odraz prostředí ve vědomí člověka formou počitků (barva, vůně,…) Vnímání = percepce; zachycování smyslových podnětů (u člověka zejména očima), získávání vjemů (soubor počitků, obvykle z více smyslových orgánů)

Čití a vnímání Recepce – nevědomý odraz nějakého podnětu smyslového orgánu (ale nevnímám jej) Percepce – vědomé odrážení podnětu(slyšíme, vidíme,…); schopnost nervové soustavy si uvědomovat podnět, uvědomovat si odraz počitku Apercepce – závislost každého nového vjemu na předchozí život. zkušenosti člověka (znám toho člověka nebo ne, je příjemný,… - zapojení minulé zkušenosti)

ČITÍ Počitek – odraz jednoduchých vlastností předmětů a jevů okolního světa, které působí na smyslové orgány a receptory (vnímáme barvu, chuť, vůni Druhy počitků: exteroreceptory – odraz vnějších podnětů (zrak, sluch, čich, hmat,…) interoreceptory – zajišťují vjem zevnitř těla (orgánové) proprioreceptory – zajišťují čití pohybu, polohy, rovnováhy kontaktní – hmatové, chuťové, kožní distanční – zrakové, sluchové, čichové

ČITÍ Dolní podnětový práh – nejmenší velikost podnětu, která vyvolává počitek Horní podnětový práh – velikost ho překročí  pociťujeme bolest  vzniká příslušný počitek, který je při překročení více intenzivnější Rozdílový podnětový práh – nejmenší rozdíl velikosti podnětu, který jsme schopni rozlišit

VNÍMÁNÍ Vjem – odraz předmětu jako celku, který působí na naše smysly, vzniká součinností více analyzátorů (jablko – hmat, chuť, čich, zrak) nebo činností jednoho analyzátoru (díváme se na strom za oknem – zrak) vjem není dán pouze ilustrací počitků, ale má pro nás osobní význam

VNÍMÁNÍ Funkce vnímání: prostorová lokalizace – kde jsou objekty, odkud přichází zvuk, kde se objekt nachází (vnímání vzdáleností, pohybů, odlišování objektů) tvarové rozpoznávání – zrakové určení okolních objektů (co jsou konkrétně – např. kočka) percepční paměť – zajišťuje stabilitu našeho vjemu, tj. vzhled objektu v našem vědomí zůstává stejný, nepodléhající změně

VNÍMÁNÍ Zvláštnosti a poruchy vnímání: smyslové klamy – zkreslené vjemy vyskytující se běžně u všech lidí (neškodné i prospěšné) iluze – mylné vnímání, vjem neodpovídá skutečnosti pseudoiluze – nepravá iluze, nejsme si jistí jestli se onen děj odehrává ( v lese se mi zdá, že za mnou někdo jde, ale ono to tak není) halucinace – představa prožívaná jako vjem pseudohalucinace – nepravá halucinace

PŘEDSTAVIVOST A FANTAZIE Představivost – psychický proces, který nám umožňuje mít ve svém vědomí názorné obrazy vnějších předmětů a jevů i tehdy, když nepůsobí na naše receptory nebo i když jsme je předtím vůbec nevnímali; jde o přechod mezi vnímáním a myšlením Fantazie – obrazotvornost, pracuje s kombinováním různých představ a jejich částí a tak se vytvářejí relativně nové představy; může určovat i obsahy denního snění a snů ve spánku

PŘEDSTAVIVOST A FANTAZIE Druhy představ: pamětní (vzpomínkové) – přesně reprodukují zážitek (obecné–jedinečné) fantazijní (obrazotvorné) – vytváříme relativně nové představy

PŘEDSTAVIVOST A FANTAZIE Typy představivosti: Zraková – vizuální – představy v oblasti zrakové (tváře, vzhled předmětů, mapy, obrazy) Sluchová – auditivní – představy v oblasti sluchové (zvuk hlasu, melodie, vyslechnuté učivo) Pohybová – motorická – představy v oblasti pohybové (taneční, sportovní)

Zvláštnosti a poruchy představivosti Eidetizmus – schopnost prožívat určité představy tak živě, jako by byly reálné (mít věrné - fotografické představy) Denní (bdělé) snění – spontánní proud představ a myšlenek, které mají emočně libě zabarvený obsah a týkají se přání jedince; má relaxační a psychoterapeutický obsah Fantastická pseudologie – vymyšlené příběhy se vyprávějí jako skutečně zažité, přičemž jedinec začne postupem doby věřit, že se to tak stalo