Historie pěstování květin a současný stav květinářství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI. Na Zemi žije 7 mld. lidíobrovský globální problém Nárůst je příliš rychlý a nerovnoměrný POHYB OBYVATELSTVA A)pohyb přirozený.
Advertisements

„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Konkurence schopnost českého zemědělství se stále snižuje Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Přístupy k péči o staré občany v zahraničí a u nás.
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Atomové elektrárny Obor: Lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. LudvíkKašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
ONDŘEJ FOUS Současná krajinářská architektura SEMINÁRNÍ PRÁCE Vypracovala: Lenka Martinátová Obor:AMZO 2. ročník LS 2015/2016.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE proces, který začal ve 2. pol. 18. st. proces, který začal ve 2. pol. 18. st. využívání vědeckých poznatků ve výrobě využívání vědeckých.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Evropské zahrady. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor:Mgr. Kamil Tabášek Období:listopad 2012 – duben 2013 Ročník:8. Tematický okruh: Životní.
Změna klimatu a možnosti adaptace ve městech Klára Sutlovičová Glopolis, o.p.s.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
OECD: Výše daní: nejnižší daně jsou v Chile
Obchod, trh Základy hospodaření.
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Č í n a Velmoc 22. století. Č í n a Velmoc 22. století.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
Postavení automobilového průmyslu v české ekonomice
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
31 Základní typy zdravotnických systémů
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Průmyslová revoluce 1 Podmínky a rozvoj.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Úvod do sadovnického květinářství
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
Ekonomika– národní hospodářství
Makroekonomie E 7 - otázky.
Česká poválečná literatura I.
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Z - 8. ročník
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Digitální učební materiál
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název projektu: Moderní škola
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Název projektu: Moderní škola
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
POČETNÍ POMĚRY V ČESKÝCH ZEMÍCH V POLOVINĚ 17. STOLETÍ
Západní Evropa VY_32_Inovace_03KR-7
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
Sklizeň,posklizňové ošetření a příprava květin na trh
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
Organizace práce na prodejně
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Transkript prezentace:

Historie pěstování květin a současný stav květinářství

Počátky květinářství

Počátky květinářství První okrasné zahrady a počátky pěstování květin – starověké kultury Blízkého Východu, Číny, Japonska a Středomoří První historicky doložené zahrady v Čechách – ovocné, zelinářské, vinice nebo zahrady s léčivkami - doba hradištní

Středověk

Středověk 12.-15. století – zahrady hradní a klášterní, ovocné sady a první obory Obrazy zachycující lilie, kosatce, orlíčky, karafiáty a růže První zahradnická písemná díla Praha na přelomu 14. a 15. století – 7 zahradníků, 16 zelníků a 3 cibuláři

Renesance

Renesance Okrasné zahrady u nových sídel světské a církevní vrchnosti a sílícího měšťanstva První tištěné herbáře se zmínkami o pěstování květin Speciální zahradnická literatura Kapitoly o pěstování okrasných rostlin v literatuře hospodářů České země kopírují vývoj květinářství v okolních zemích

Okrasné zahrady a květiny v období renesance Okrasné zahrady v Nizozemí na rovině a omezeném prostoru – vybrané květiny atraktivností zastupují proměnlivost terénu Obvyklé květiny : lilie, orlíčky, fialy, karafiáty, kosatce, pivoňky, měsíčky, stračky, konvalinky, petrklíče, modré zvonky, stolisté růže, kaliny, jasmín Od poloviny 16. století i první tulipány, hyacinty, narcisy, řepčík královský (turecká lilie), levandule, rozmarýn, ibišek, myrta

Vývoj květinářství od třicetileté války do 18. století Třicetiletá válka – přerušení vývoje okrasného zahradnictví a zejm. květinářství v českých zemích 16. – 17. století – vznik nového oboru: umělečtí zahradníci – vyučováni zahradníky z Holandska, Itálie a Francie 1754 – rozhodnutím císařovny Marie Terezie umělečtí zahradníci nepodléhají cechovním organizacím (svobodní umělci)

Baroko

Baroko Intenzivní rozvoj zámeckých zahradnictví Převažující pěstování teplomilných druhů ovoce a zeleniny (oranžérie, fíkovny) vytěsňováno teplomilnými druhy květin Náboženské a světské slavnosti a společenské události zvyšují spotřebu řezaných květin Uplatnění květin v parcích, parterech a interiérech sídel Nové poznatky a nové rostliny ze zámořských výprav zvyšují nároky na péči o květiny a kvalifikaci

Květinářství v 18. a 19. století v Evropě Rozšíření sortimentu okrasných rostlin: letničky, dvouletky, kobercové květiny, pokojové květiny z tropů a subtropů, květiny k řezu květů a zeleně, keře vhodné k rychlení Květinářství hospodářsky významné zejm. v Anglii, Holandsku, Belgii a Francii

Květinářství v 18. a 19. století v Rakousku - Uhersku

Květinářství v 18. a 19. století v Rakousku- Uhersku Sadové a květinové úpravy veřejných prostranství ve větších městech a lázních – Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Karlovy Vary, Teplice Císařské zahrady ve Vídni – větší sortiment květin než zahrady v Kew 1803 – 1805 Schönbrunn první alpinum, další posléze v Praze a v Karlových Varech Pozoruhodné kolekce exotických rostlin v zámeckých zahradnictvích, mnohé i k prodeji Časté a pravidelné výstavy květin ve velkých městech a při zvláštních příležitostech

Květinářství v Čechách od poloviny 19. století do přelomu s 20 Květinářství v Čechách od poloviny 19. století do přelomu s 20.stoletím První tzv.obchodní zahradnictví – zakládána zámeckými zahradníky První velká květinářská zahradnictví v Praze(Dittrich) a v Turnově(Korselt a spol.) Nová obchodní květinářství poblíž měst Omezování zámeckých zahradnictví Konec 19. století v Čechách – 440 zámeckých zahradnictví a 951 dalších s velkým podílem květinářské výroby

Počátek 20. století Růst populace a měst Změny bydlení Demokratizace společnosti Vznik veřejných zahrad, parků a prostranství Pěstování okrasných rostlin pro domácí zahrady a byty – druhy vhodné pro pěstování ve velkých sériích a druhy pro speciální okruhy pěstitelů (jiřinky, alpinky, kaktusy, trvalky, letničky apod.)

Meziválečné období v Čechách Zvýšení rozsahu i úrovně našeho květinářství 1930 – 5717 zahradnických závodů – 71% výměra do 2 ha, široký sortiment pro přímý prodej a služby v nejbližším okolí, méně specializovaných Značný dovoz z klimaticky příznivějších oblastí – semena květin (Německo), cibule tulipánů a hyacintů (Nizozemí), azalky a begónie (Belgie), růže, karafiáty a mimóza (Francie a Itálie)

Podoba zahradnictví mezi válkami Skromné a jednoduché vybavení Jednostranná dřevěná pařeniště Úsporně stavěné skleníky Ruční práce s jednoduchým nářadím a pomůckami Převaha hrnkových kultur nad řezanými Široký sortiment Málo specializovaných podniků Prodej závislý na blízkém okolí

Poválečné období v Čechách Centrální řízení květinářství Koncentrace a specializace výroby Zánik drobných zahradnictví sloučením do větších či likvidací Omezení dovozu – ochrana domácí produkce Vznik šlechtitelských stanic a výzkumných pracovišť Rozšíření zahradnických škol

Zahradnictví v poválečném období a pěstované květiny Závody umožňující uplatnit velkovýrobní způsoby pěstování květin První řízené kultury chryzantém, karafiátů a dalších květin Podstatné rozšíření pěstování květin k řezu pod sklem Produkce dříve dovážených květin – azalky, eriky, cibuloviny, orchideje Výrazné obohacení sortimentu hrnkových květin

Konec 80. let 20. století u nás Solidní úroveň květinářství Zvládnutí náročných pěstitelských technologií Značná část odrůd z domácího šlechtění Květinářství v rámci národního hospodářství podceněné Růst a vývoj květinářství značně omezený Nabídka nedostačuje poptávce Izolace od světového květinářství a obchodu s květinami Konkurenční schopnost nestačí zahranič.trhu

70. až 90. léta 20.století ve světě Netušený rozvoj květinářství Všestranné vylepšení technického vybavení zejm. skleníků (automat. řízení klimatu) Bezpůdní technologie pěstování Regulace růstu a vývoje rostlin Vyšlechtění výkonných odrůd Modernizace ochrany rostlin Rozsáhlá mechanizace všech prací Úzká výrobní specializace Využití tropických zemí k pěstování květin

Světový květinářský „průmysl“ na konci 20. století Zdokonalení obalové techniky Pokroky v dopravě květin na velké vzdálenosti Rychlá letecká přeprava i pomalejší přeprava v chlazených kontejnerech Rozsáhlý světový obchod s květinami s centry v USA, západní Evropě a v Japonsku Největší producenti: Nizozemí, Francie, Itálie, Španělsko, Německo, Dánsko, Belgie, Izrael, Japonsko, USA, Mexiko, Kolumbie, Thajsko Květinářství významné odvětví NH

90. léta 20. století u nás Velký pokles květinářské výroby Zvýšení dovozu květin na úkor výroby – nejvíce řezané, méně hrnkové, cibule a hlízy 512 milionů Kč Vývoz jen 48 milionů Kč – cibule, hlízy a osivo květin Snížení plochy květin Spotřeba květin na obyvatele a rok 250 Kč Květinářství zaměstnává 8 tisíc lidí

Květinářství ve světě mírný růst ploch i objemu produkce zvyšování intenzity produkce stagnování počtu podniků 2004-pěstební plocha květin ve světě 360 tisíc ha,hodnota produkce 60 mld. EUR

Květinářství v Evropě pokles ploch v Nizozemí pokračující pokles počtu podniků 2008-pěstební plocha 53,4 tis.ha, objem produkce 10,6 mld.EUR největší producenti:Nizozemsko,Německo a Itálie (70% evropské produkce) 2008-dovoz 6,9 mld EUR,největší dovozci do Evropy: Keňa,Izrael,Kostarika,Kolumbie,USA, Ekvádor, Zimbabwe a Guatemala Největší dovozci:Nizozemsko,UK,Německo

Květinářství v ČR vzestup od r.1997 pokračuje, přírůstek roční spotřeby květin za rok 2017meziročně 2,8 %) nárůst výrobních ploch o 1,2 % hrubá produkce českého květinářství 2,25 mld.Kč, největší podíl záhonové a balkonové 53,5 %,dále hrnkové a 34,7 %,cibule, hlízy, řezané květiny a zeleň, sušené květiny a osiva 11,8 % pro konkurenceschopnost nutná modernizace skleníkové základny včetně technologií

Spotřeba a užití květin v ČR neustálé zvyšování - spotřeba květin osobu/rok 1121 Kč 2017 – objem dovozu květin do ČR 3,36 mld.Kč, nejvíce řezané (1,56 mld) zejm. růže (0,5 mld.) zvýšení zájmu spotřebitelů o květiny a rostoucí kupní síla obyvatelstva významné sezónní záležitosti-hrnkové kvetoucí na vánoce a na jaře,truhlíkové výsadby balkónovek a cibul. dostupný a široký sortiment včetně kvalitních doplňkových služeb

Zahraniční obchod ČR květinami bilance výrazně pasivní objem vývozu oproti dovozu nepatrný 2017 506 mil.Kč (pokles o 22 mil.) sortiment vývozu: záhonové a balkonové, pokojové (hrnkové), pokles u osiv největší dovozci Nizozemsko (60,9 %), Dánsko (14,1 %), Izrael (4,3 %) nejvíc pasivní položka řezané květy 1,56 mld. Kč)

Přírodní podmínky při produkci květin dány klimatem, půdou a vodními poměry vymezily světová centra květinářství: západní Evropa:Nizozemí,Belgie,SRN subtropy Evropy:Francie,Itálie,Španělsko mimoevropské země s příznivým klimatem:Izrael,Keňa,Zimbabwe,Kolumbie,Ekvádor,Thajsko,Singapur

Klima ČR převažující vnitrozemské klima větší rozdíly mezi teplotami v zimě a létě nízké teploty v zimě i silné mrazy nedostatek světla v zimě problémy s vysokými teplotami ve sklenících v létě problémy s holomrazy na venkovních plochách pozdní jarní a časné podzimní mrazy-krátká doba vegetace

Klima místní dáno nadmořskou výškou,polohou, tvarem terénu,lesními porosty,vodními plochami a převládajícím prouděním vzduchu vhodné lokality pro pěstování květin: teplejší, dobře osluněné,chráněné před větry,neuzavírající mrazivý vzduch,bez mlh a znečištění ovzduší,se zdrojem vody