Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SYSTÉM KONTROLY PŘI TĚŽBĚ DŘEVA Tisková konference
Advertisements

Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší
Vyhláška č. 205/2009 Sb., o zjišťování emisí ze stacionárních zdrojů a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší.
Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí Ing. Bc. Jan Maršák,
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
Prístup ČR k riešeniu informatizácie rezortu MŽP ČR Jiří Hradec.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
WORKSHOP V4 +US EPA Technická sekce Oblastní inspektorát Olomouc Oddělení ochrany vod Mgr. Lukáš Čermák
Dokumentace k zajištění BOZP
Investice do ekologizace průmyslu workshop MSK, Ostrava
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Informace z CENIA J. Valta
Souhrnná provozní evidence a poplatková agenda
Environmentální legislativa v zemědělské praxi
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Vyhláška č. 355/2002 Sb. a její novela
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Integrovaný registr znečišťování životního prostředí (IRZ) a Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) Lenka Jandová CENIA, česká informační.
Integrovaný registr znečišťování Změny právních předpisů
Nová struktura souhrnné provozní evidence, formuláře pro sběr dat za rok 2008 a technické prostředky Ing. Pavel Machálek ČHMÚ
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Aplikace IntForm 2007 Eduard Hlavatý Oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hodnocení plnění POH LK
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Systém kontrolní činnosti SEI
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Mgr. Magdaléna Peterková
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Dokumentace k zajištění BOZP
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 MONITORING Jan Prášek Agentura integrované prevence.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Poplatkové přiznání a Souhrn provozní evidence Ing. Zbyněk Krayzel
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Koncepce nového zákona o VTZ
Poznatky z kontrol agentur práce
IRI ve Štýrsku ( – ) Lenka Němcová.
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Data z kontrolní činnosti ČIŽP
Odbor životního prostředí MHMP
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Analýza minimálních kritérií pro inspekce ŽP
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
Praktické zkušenosti z kontrol provozovatelů významných zdrojů znečišťování ovzduší Ing. Radomír Štěrba ENVIRO 2016, Ostravice.
Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu Ing
Požární prevence v bytových domech
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Znečištěné místa na Slovácku
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Transkript prezentace:

Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence Ing. Antonín Kroupa XIX. Fórum pro výměnu informací o BAT, 28. listopadu 2018, MPO

Obsah prezentace Plány kontrolní činnosti Programy kontrol a jejich plnění Typy kontrol v rámci integrovaných agend Vyhodnocení četnosti IPPC kontrol Hlavní kontrolní zjištění

Plány kontrolní činnosti První plán 2014 až 2016 (stanovena rizikovost) Na 2014 (dle IS IPPC-1613 zařízení) Aktualizace na 2015 (1664 zařízení) Aktualizace na 2016 (1708 zařízení)   Druhá „tříletka“ 2017- 2019 (dle rizikovosti) Na 2017 (dle IS IPPC-1722 zařízení) Aktualizace na 2018 (1745 zařízení) Aktualizace na 2019 (1766 zařízení)

Programy kontrol a plnění

Typy kontrol v rámci integrovaných agend KC (celková kontrola - kontrola celého integrovaného povolení, s možností kontroly složkových zákonů), KSL (složková kontrola - kontrola jedné až dvou složek IP, s možností kontroly složkových zákonů), KSP (specifická kontrola dle problematiky regionu, úkoly MŽP, kauzy, podněty) ------------------------------------------------------------------------------------------------ KIR (kontrola IRZ), KEU (kontrola ekologické újmy),

Vyhodnocení četnosti IPPC kontrol

Hlavní kontrolní zjištění Inspekce kontrolami zjistila porušení právních předpisů na ochranu ŽP a neplnění závazných podmínek provozu IP jako např.: překročení emisí polutantů (např. oxid uhelnatý), neaktualizování provozního řádu stacionárního zdroje znečišťování ovzduší, neprovedení jednorázového měření emisí do 3 měsíců od uvedení stacionárního zdroje do provozu, přesun místa pro měření emisí, nesprávné nakládání s nebezpečnými odpady (odpad podobný komunálnímu), předání odpadu neoprávněné osobě, nevedení evidence, chybná hlášení o produkci a nakládání s odpady, neohlášení přenosu látek v odpadech,

Hlavní kontrolní zjištění ukládání na tělese skládky i jiných odpadů než povolených, nedostatečné vyplňování základních popisů u přijímaných odpadů, nezajištění měření prašnosti, při nakládání s vodami (neprovedení zkoušek těsnosti, překročení povoleného množství odběru podzemních vod, neaktualizování havarijního plánu), nádoby se závadnými látkami umístěné na vodohospodářsky nezabezpečené ploše, neprovozování dle provozních řádů (technické podmínky provozu aj.), atd. Formální zjištěni: nesoulad schválených dokumentů s popisem zařízení, neohlášení měření v požadovaném termínu.

Hlavní kontrolní zjištění Dále nesplnění ohlašovací povinnosti dle zákona o integrované prevenci, tzn. neohlašování: zpráv s údaji o plnění závazných podmínek IP, souhrnné provozní evidence zdrojů znečišťování ovzduší, přenosů (přesprahových), či úniků látek např. amoniaku, mimořádných situací, změn integrovaného povolení atd. Dalšími porušeními bylo nesplnění podmínek stanovených pro likvidaci zařízení nebo dokonce provoz bez IP. Samostatnou kapitolou ještě zůstává problematika změn složkových zákonů a jejich promítnutí do IP. .

XIX. Fórum pro výměnu informací o BAT Děkuji Vám za pozornost. ČIŽP ředitelství, Oddělení integrovaných agend Ing. Antonín Kroupa antonin.kroupa@cizp.cz www.cizp.cz