Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Advertisements

Rozdělení minerálních látek podle zastoupení v potravinách  Prvky (ML) majoritní – tvoří více než 1% - C,N,S,P,O,H  Prvky (ML) minoritní – tvoří 0,05.
ENDOKRINNÍ SOUSTAVA ( SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ ) Daniel Chlup.
ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Sabina Vaňková.  Duševní hygiena - obor zabývající se rozvojem a podporou duševního zdraví  psychohygiena je zaměřena na vytváření optimálních podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Jaderná energie. Jestliže je jaderná energetika tak výhodná, proč se jich staví relativně málo ? ? ? ? ?
Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
JÓD Daniela Hanušková. esenciálni mikroprvek (stopový prvek) lidské tělo: 10 – 20 mg jódu  8 – 15 mg – štítná žláza (hormony T 3 a T 4 )  zbytek: slinné.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Doplňkové minerální krmivo pro Telata a mladý skot RESPIBOL Bolus 10 g. Balení: Plastová krabička s 15 nebo 30 bolusy. Presentace Návod na použití Doba.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Bc. Aleksandra Nikolić Nutriční terapeut
Řasy Jsou starobylé nižší rostliny Žijí ve vodě, ve vlhku
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Anémie.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Diferencované stravování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
k zlepšení saturace jódem v ČR Státní zdravotní ústav Praha
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Diabetes mellitus.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Autor: Stejskalová Hana
Nutraceutika – témata pro samostatné projekty
TIENS KANGLI.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Prezentace – výklad učiva
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
OSOBNOST.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Problematika osteoporózy
Transkript prezentace:

Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace Petra Peukertová Michaela Podestátová Pavlína Vágenknechtová Nutraceutika a funkční potraviny 1.11.2018

Funkce jódu v lidském těle Potřeba 0,1-0,2 mg/den DDD 150 µg/den dospělí, těhotné ženy více Tělo dospělého člověka obsahuje 10 – 30 mg jódu Součástí hormonů štítné žlázy thyroxinu a trijodthyroninu Funkce → regulace rychlosti buněčných oxidačních procesů → ovlivnění spotřeby kyslíku v jaterní, ledvinové a srdeční tkáni → zvýšení resorpce glukózy a galaktózy, lipolýzy, glykogenolýzy → ovlivnění termoregulace

Metabolismus jódu Využitelné formy → jodidové anionty jodičnany Transport do štítné žlázy krví (denně zachyceno asi 60 µg) Jodidové anionty snadno a úplně vstřebány v GITu. Jodičnany se nejdříve redukují na jodidové ionty. Syntéza hormonů: oxidace jodidových iontů na I+ půspbením specifické peroxidázy. Ta reaguje s tyrosylovými zbytky thyreoglobulinu za vzniku 3-jodthyrosinu a 3,5-dijodthyrosinu. Jejich kondenzací vznikají trijodthyronin a thyroxin vázané na thyreoglobulin. Tyto hormony se pak uvolňují do krve. Syntéza thyroxinu a trijodthyroninu

Výskyt v potravinách Nejčastěji ve formě jodidových aniontů Nejvyšší koncentrace v mořských rybách a řasách, mléčných výrobcích a vejcích Zdrojem může být kuchyňská sůl obohacená jódem (20 - 50 mg/kg) Setiny až desteniny mg/kg Nejvíc mořské ryby a řasy, mléčné výrobky, vejce. Koncentrace v živočišných produktech ovlivněna složením krmiv, suplementací krmiv jodem a veterinárními farmaky. Jodičnan vápenatý pro stabilizci těst, dezinfekce na vemena. U rostlinných potravin to záleží na složení půdy. Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin I, Ossis, Tábor, 2009

Jodurie Hodnocení obsahu jódu v moči http://www.kardiologickarevue.cz/kardiologicka-revue-clanek/saturace-jodem-v-ceske-republice-a-ve-svete-nedostatky-a-perspektivy-52115?confirm_rules=1&fbclid=IwAR31vMjKpSnnvMp2ifUoc4DUC8SVNWcD3MvJtV1G3DX0MEWVdD9dfJA8amY

Důsledky nedostatku jodu Děti Zpožděný vývoj Dospělí Struma, hypo a hyperthyreoidizmus, poškozené duševní funkce, zvýšená vnímavost k záření Těhotné ženy Potraty, porody mrtvých dětí, vrozené vady, neurologický kretenismus http://www.kardiologickarevue.cz/kardiologicka-revue-clanek/saturace-jodem-v-ceske-republice-a-ve-svete-nedostatky-a-perspektivy-52115?confirm_rules=1&fbclid=IwAR31vMjKpSnnvMp2ifUoc4DUC8SVNWcD3MvJtV1G3DX0MEWVdD9dfJA8amY

Nadbytek jódu Hodnoty > 300 µg/l nadměrné Riziko škodlivého efektu jódu Hyperthyreoidizmus, autoimunitní onemocnění štítné žlázy

Vývoj saturace populace jodem Dynamický stav Mění se rychle v krátkém čase vlivem změn celkové životosprávy (dietní návyky) V ČR saturace jodem roste Hlavní příjem kravské mléko a výrobky z něj Jód se dostává z krmných směsí užívaných zemědělci (značné kolísání koncentrace jódu) Běžné pečivo, vejce 2005 odstranění nedostatku

Biomonitoring jodurie u české populace http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/seminare/2018/6_hanzlikova_aktualni_vysledky_biomonitoringu.pdf

Výsledky biologického monitoringu Prokázaly u sledované skupiny dětí jodurii na horní hranici optima Je tedy nutné dále sledovat její vývoj nejen z hlediska nedostatečné, ale i narůstající nadměrné saturace a podporovat optimální zásobení jódem Tyto vyšší hodnoty u dětí mohou být způsobeny větší konzumací mléka a mléčných produktů, které obsahují jód a jsou dětmi konzumovány častěji než u dospělé populace

Sůl Přijímáme 12 g/den  doporučení 5 g/den Snížení příjmu jódu o více než polovinu Řešení Navýšit obsah jódu v soli Z 20-30 mg/kg na 60 mg/kg Suplementace jiných složek potravy

Závěr Jodový deficit Nadměrná saturace jódem Závažný celospolečenský problém zejména pro těhotné a kojící ženy Nadměrná saturace jódem Zvýšená jodurii (až 600 µg/ l) u ně­kte­rých dětí Nutno věnovat pozornost i této problematice Je neustále nutné věnovat pozornost optimální saturaci jodem

Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace Petra Peukertová Michaela Podestátová Pavlína Vágenknechtová Nutraceutika a funkční potraviny 1.11.2018