PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká společnost se učí podnikat
Advertisements

Zákon o sociálních službách
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Jak se žilo na konci 18. století obyčejným lidem?
Průmyslová revoluce v 18. století
Život na počátku 19. století
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
Proč si myslíte, že byla Anglie takto označována?
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE DĚJEPIS.
Demografie je věda, která se zabývá:
Světové hospodářství Quinta, první ročník.
ZMĚNY V HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Lenka Venclová 7.třída.
MEZI VÍDEŇSKÝM KONGRESEM A REVOLUCÍ 1848
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE 1. pol. 19. století.
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
Svět v první polovině 19 století
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_114.
Průmyslová revoluce Viktorie Blahová, I.A.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Léta prosperity.
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Přílohy k industrializaci. Společenská struktura v českých zemích v 1.polovině 19. století (O. Urban) I.Aristokracie 1. první společnost.
Společnost na počátku 19. století
Mezi Vídeňským kongresem a revolucí 1848
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Průmyslová revoluce.
● Téma:Průmyslová revoluce v Anglii, Evropě a českých zemích ● Vypracovala: Mgr. Monika Vlková, SPŠ Uh. Brod ● OB21-VVP-HUM-DEJ-MVLK-M
Na Liščině 2 Ostrava - Hrušov ÚMOb Slezská Ostrava odbor sociálních věcí oddělení sociálních služeb.
Sociální stratifikace
Téma: Průmyslová revoluce v Anglii Vypracovala: Mgr. Monika Vlková, SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-DEJ-MVLK-L
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Průmyslová revoluce se projevila na vzhledu mnoha měst. Vznikla nová města.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_1189_ROZVOJ VĚDY A TECHNIKY Téma: MANUFAKTURA,
PARNÍ STROJ Jan Lameš 5.B. CO JE TO PARNÍ STROJ Je to mechanický stroj poháněný parou.
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
Předpoklady přechodu k průmyslové společnosti 18.stol. Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_114_Přechod k průmyslové společnosti.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE V ČECHÁCH
Průmyslová revoluce V Anglii.
19. století opakování.
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. poloviny 19. století
MANUFAKTURY A PRVNÍ STROJE
Průmyslová revoluce.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Novověk – průmyslová revoluce
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _9.ročník_13
VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
MEZI VÍDEŇSKÝM KONGRESEM A REVOLUCÍ 1848
Manufaktury Začínají vznikat v polovině 18. století
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Azylový dům pro rodiny s dětmi
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Demografie je věda, která se zabývá:
Průmyslová revoluce.
Společnost na počátku 19. století
Dějepis - 8. ročník 1.
Jak uhlík přišel na svět
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Průmyslová revoluce v Anglii
Transkript prezentace:

PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE

FÁZE REVOLUCE Stroje na venkově (parní mlátičky atd.) = odchod venkovanů do měst po zrušení nevolnictví Zánik cechů a manufaktur Rozvoj Anglie = dlouhý mír, není nevolnictví, kolonie = hodně surovin a odbyt výrobků

TOVÁRNÍ VÝROBA Zavádění tovární strojové výroby = vytlačení řemeslné výroby, nejprve v textilkách a potřeba dělníků ke strojům = průmyslová revoluce Spřádací, potiskovací stroje, mechanické stavy a šicí stroje Strojírenství a hutnictví = vzájemný rozvoj, využití vysokých pecí, uhlí a koksu Doprava a komunikace: telegraf, nové dopravní prostředky

ŽIVOT DĚLNÍKA Proč byl dělník často ohrožen chudobou? Proč musely dělnické děti také pracovat v továrnách? Jaké bylo jejich postavení? Hodně dělnických rodin postihly tzv. sociálně patologické jevy. Co mezi ně patří? Proč dělníci rozbíjeli často stroje v továrnách?

Rozšířeným prvkem byli tzv. nocleháři Rozšířeným prvkem byli tzv. nocleháři. Převážně svobodní horníci, jež si v bytě rodiny pronajímali postel k přenocování. V Hlubině jich bylo cca 20 % V hornických rodinách byly často zvláštní vztahy: „Rodina Menšíkova měla dva otce, na dětech bylo jasně poznat, které čí je. Menšík totiž pil a vzal si do domu podnájemníka, Kmána…“ Alkohol byl přirozenou součástí dělnické stravy. Celé rodiny vč. dětí snídaly černou kávu s kvitem (v poměru 1:3 s vodou ředěný 96% alkohol) Z hornických kasáren: Kaj meškaš? Kade inde, na kasarni, řeči novicijan. Přidě spravec: „Tame maš svoje lužko, jedna deka, plachta, zahlavek.“ Cela vybava, tajak na vojně…

Dělnictvo vs. buržoazie BURŽOAZIE: kapitalisté, továrníci, bankéři, obchodníci (bohatí měšťané), podnikající šlechta DĚLNÍCI: Pracovní doba 14-16 h, pracuje celá rodina vč. dětí = Dělníci závislí na příjmu (platit jídlo, nájem) Riziko ztráty příjmu = platy svévolně kráceny továrníky, při nemoci dělník bez platu, vyhazov za protesty a stávky Rozbíjení strojů = dělníci je viní z toho, že jim berou práci a ničí je

PODMÍNKY DĚLNÍKŮ Snaha o vyšší mzdy, lepší pracovní podmínky = zakládání dělnických spolků + iniciativa továrníků Nové zákony pro dělníky = omezení, poté zákaz práce dětí, zkrácení pracovní doby, pojištění, dělnické kolonie - bydlení Socialismus = filozofický směr (K. Marx, F. Engels) dělníci vykořisťovaní, buržoazie vykořisťovatelé = snaha o spravedlivou společnost

PROMĚNY ŽIVOTA MĚSTA: bourání hradeb, vznik předměstí (např. Praha-Karlín) TOVÁRNY: v okolí činžovní domy, dělnické kolonie (tovární čtvrti např. Ostrava Vítkovice) a nová města DOPRAVA: zrychlení a větší dostupnost zboží z ciziny, nárůst cestování zvl. vlakem Rychlejší šíření informací