Anna Burdová Periklés (Περικλής).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

Ludvík XIV Autor: Martin Pelák z 1.E . Vytvořeno 28.října 2004.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Řecko-perské války. Řecko-perské války Řecko-perské války Po bitvě u Plataje (479 př. Kr.) válka pokračovala ještě několik let, ale o vítězi již nebylo.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. STAVBA A PROVOZ STROJŮ 2. OZUBENÉ PŘEVODY.
Antické Řecko Architektura
Vznik státních útvarů III.
Organizace spojených národů
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
Peloponéský spolek Kateřina Novotná 1.A.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Řecko Klasická doba BC.
Vznik státních útvarů II.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Politika Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.207.
Parlamentní volby 1946 Poválečná politická situace
Helénistické období.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Prezentace na téma vývoje bydlení člověka.
Název Perikles Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
ATHÉNSKÝ NÁMOŘNÍ SPOLEK
Gaius Iulius Ceasar.
Atény za Perikla 1.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Peloponéská válka 6. ročník.
Peloponéská válka.
Demokracie. Co je demokracie ? Demokracie – vláda lidu DEMOKRACIE = SVOBODA v moderní době se prosazuje jako dominující politický systém.
SSSR a J.V.Stalin Vývoj v Rusku po 1. světové válce J. V. Stalin
Peloponéská válka.
Dějepis Starověk – Řecko 3 Pavel Šupka
Helénistické období.
Athény za Perikla Petr Machala.
Ovládnutí Itálie Římem
Klasické Řecko 5. – 4. stol. př. n. l.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Athény za Perikla a peloponéská válka Název sady: Staroorientální.
Téma: ŘECKO-PERSKÉ VÁLKY Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Klasické období Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
ŘECKÉ DĚJINY.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
Stát Definice, funkce, typy.
Theseus Anna Mičánková.
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-35_Řecké městské státy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Peloponéský spolek Josef Hanzl 6.B.
Marcus Antonius Gaius Octavius Marcus Aemilius Lepidus
Peloponéská válka.
Vysoké učení technické v Brně
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Digitální učební materiál:
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 31 př. n. l..
Dopravní prostředky.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
Helénistické období 4. – 1. st. př. n. l.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
OBDOBÍ PO PERSKÝCH VÁLKÁCH
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
PELOPONÉSKÉ VÁLKY 431 př. n. l. až 404 př. n. l.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Ι. triumvirát.
POČÁTKY ŘÍMA.
Transkript prezentace:

Anna Burdová Periklés (Περικλής)

Kdo byl Periklés… *495-†429 př.n.l. zemřel ve věku 66 let starověký,řecký(athénský) státník a politik syn Xanthippa a Agaristy vzdělával se u sofisty Damóna z Oé jeho přáteli byli např.Sofoklés,Hérodotos nebo Feidiás z prvního manželství měl 2 syny(oba zemřeli dříve než sám Periklés)

Politický život Do politického života vstoupil po smrti Aristeidově.Potom, co byl Kimón ostrakizován, se stal nejvlivnějším politikem Athén a v r.461 př.n.l. také vládcem Athén.Přeorganizoval vnitřní správu takže všichni dospělí muži mohli na shromáždění vznášet námitky a rozhodovat o míru,válkách a zákonech.Zajistil bezpečnost obyvatel tím,že zesílil městské opevnění a podporu loďstva,které bylo schopno udržet kontrolu nad řeckým pobřežím a přilehlými moři.

Svým postavením dokázal zabránit myšlenkám athénského lidu na ovládnutí vzdálenějších území např. Egypta či Kartága. Mnoho tehdejších dramatiků si z něj tropilo kruté žerty.Přesto si Periklés díky rozvaze a řečnickým schopnostem dokázal udržet moc dlouhá léta.15x byl zvolen stratégem.

Periklovou zásluhou byla také athénská Akropolis přebudována ve velkolepou čtvrť se skvostnou architekturou.Přiznal také každému občanu právo podávat žaloby proti úředníkům nekonajícím své povinnosti a proti občanům ohrožujícím blaho státu.

Ačkoliv si Periklés přál mír nemohl zabránit válečnému konfliktu se Spartou.Válka propukla v r. 431 př.n.l. a pro Athény skončila porážkou.

Stavby Periklés se také zasloužil o velkou výstavbu v Athénách a o rozvoj kultury. Z jeho popudu bylo vybudováno mnoho okázalých veřejných staveb – opevnění Akropole, Parthenón a Propylaje.

Periklova smrt Periklés zemřel na morovou nákazu jež zasáhla Athény krátce po začátku války. Nejproslulejším Periklovým životopiscem byl Plutarchos.

V SOUČASNÉ DOBĚ PLATÍ ZA JEDEN Z IDEÁLŮ STÁTNÍKA A PROTOTYP DEMOKRATICKÉHO VŮDCE! Čerpala jsem z Wikipedie,encyklopedie Slavné osobnosti a Encyklopedie lidské vzdělanosti.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.