Mikroservisy Petr Paloch.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informační systémy v logistice
Advertisements

© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Operační systémy. OPERAČNÍ SYSTÉMY pomoc operátorovi, podpora vlastností reálného času, víceuživatelských a více úlohových systémů.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
1 Audit software Petr SLOUP Cíl Cílem auditu je sestavit přehled a základní popis používaného software (aplikací)
SAP Ing. Jiří Šilhán.
Petr Šetka, MVP Exchange, MCSE:Messaging, MCT Windows Small Business Server 2003 R2.
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
DRMS Forum září 2009 GORDIC řešení datových schránek organizace Bc. Pavel Prchal Ing. Vladislav Korecký.
Protokol TCP/IP a OSI model
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Informatika / programování
Operační systémy.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Praktická ukázka použití v podmínkách ZK Krajský rok informatiky Zlín, Pavel Novotný & Pavel Kopecký, Zlínský kraj.
Databázové systémy Architektury DBS.
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Autor: Jakub Dubrovský www:  Analýza procesu kontroly silnic  Získat data z GPS  Zobrazit data na mapě  Odesílat data do GPS  Vytvoření.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Copyright 2009 FUJITSU TECHNOLOGY SOLUTIONS Luboš Výrostek Clearingové centrum centrální smlouvy.
Novinky a strategie společnosti Vema, a. s.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
OPERAČNÍ SYSTÉMY (OS): Programy, které obsluhují základní rutiny počítače a bez nichž by žádný další program nemohl na počítači běžet. Konkrétní programy.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Adobe Řešení pro veřejnou správu Transformace služeb veřejné správy a PDF Inteligentními Dokumenty.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Tvorba webových stránek (nejen) pro projekty Pavel Budík PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Global network of innovation Identity a Access Management v heterogenním prostředí Marta Vohnoutová 19. dubna 2015.
Miroslav Skokan IT Security Consultant
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
ECM – Enterprise Content Management
Velké databáze High Performance Databases Miroslav Křipač Vývojový tým IS MU Služby počítačových sítí,
Klient pro správu databází MySQL 1 Klient pro správu databází MySQL Zbyněk Munzar České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_62_INOVACE_73 8 _ Přímé bankovnictví II. AutorIng. Renata Wagnerová Průřezové téma Člověk a svět.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Bezpečnostní popisovače ACL. Popisovač zabezpečení  Popisovač zabezpečení – sada informací o řízení přístupu - zabezpečení, spojené se zabezpečeným objektem.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Kamerový systém Výjezdní zasedání UISLednice, 23. – Bc. Martin Pokorný Sekce centrálních aplikací Vývojový tým Univerzitního informačního.
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Elektronické bankovnictví
Programování mikropočítačů Platforma Arduino
Vývoj mobilních aplikací a jejich výhody
Demoverze QI Informace pro partnery DCC
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Živočichopis (taxonomie) sítí
Nástroje podpory uživatelů
Operační systémy - úvod
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Redakční systém s integrací webových služeb
Demoverze QI Informace pro partnery DCC
Transkript prezentace:

Mikroservisy Petr Paloch

Co jsou mikroservisy? Autonomně běžící služby Každá mikroservisa je samostatně běžící program Spolupracují za společným cílem Komunikují spolu specifikovaným způsobem Co nejmenší a zajišťují jen daný malý úkol Mohou být psané v různých programovacích jazycích Mohou používat různé databázové zdroje Mohou běžet na různých strojích s různými operačními systémy

Kdo používá mikroservisy? Comcast Cable Uber Netflix Amazon Ebay Sound Cloud Karma Groupon Hailo Gilt Zalando Capital One Lending Club AutoScout24

Nasazování a udržení v chodu automatizace sestavení a nasazování od deploye na GIT až po nasazení zautomatizovaně nejlépe více environmentů - vývojový a produkční mikroservisy je třeba udržovat běžící možnost spuštění ve více instancích

Kubernetes správa cloudu koordinuje cluster počítačů automatický deployment škálování a údržba cluster vystupuje jako jeden velký zdroj

Komunikace mikroservis API Brána - HTTP, JSON/XML možnost autentizace - kdo smí komunikovat s kým samostatná API - každá mikroservisa vystavuje URL API mají být interní řízení práv přístupu

Modelový příklad e-shop prodává i digitální obsah digitální obsah odesílá na e-mail platební brána košík objednávky správa uživatelů katalog produktů v SAPu

Modelový příklad Transport for London vstupní brány metra “tap” systémy v autobusech a některých zastávkách kiosky na jízdenky informační tabule ve stanicích mobilní aplikace uživatelů TFL web - “I checked my road” hlášení polohy ve stanicích API pro partnery

API brána Jednotlivé mikroservisy jsou připojeny na bránu Nekomunikují přímo spolu Možnost rozdělit provoz na více instancí dané mikroservisy Brána může řídit oprávnění - kdo komunikuje s kým Může přidělit dané mikroservise konkrétní API URL adresy Může umožnit běh pro více environmentů - například produkční a vývojový

API brána více prostředí rozlišeno doménou žádáme o list produktů v kategorii více mikroservis v namespace load balancing brána předává data z mikroservisy

Výhody mikroservis izoluje chyby - spadne nám daná mikroservisa, nikoliv celý monolit skrývá implementační detaily deployujeme nezávisle - rozdělení na týmy decentralizuje jednotlivé úkoly každá microservica je vlastní projekt na vlastním repozitáři pokud se na určité úkoly hodí určitý programovací jazyk - použijme ho pokud se hodí jiný databázový systém pro určitý úkol - použijeme ho :) dobrá znalost svojí části kódu

Nevýhody mikroservis

Nevýhody mikroservis Složitější na údržbu Vyšší provozní režie Vyšší síťová režie - komunikace mikroservis Nutnost údržby rozhraní mikroservis Složitější provádění transakcí v databázi

Monolit celá aplikace psaná jako jeden celek většinou používá jeden databázový zdroj běží na jednom stroji

Výhody monolitu Není nutné udržovat architekturu pro běh mikroservis Aplikace je jeden celek Jeden projekt na GITu Jednodušší řešení sestavování a nasazování Jednodušší přenositelnost na jiný server/hosting/cloud

Přechod na mikroservisy Nejlepší provádět po menších částech Postupné rozsekávání monolitu Tvorba mikroservis dle daného účelu Napojování nových mikroservis na monolit Nahrazování společných částí v různých projektech

Dotazy? ?

Díky za pozornost!