Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Audit software Petr SLOUP 19.12.2006. 2 Cíl Cílem auditu je sestavit přehled a základní popis používaného software (aplikací)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Audit software Petr SLOUP 19.12.2006. 2 Cíl Cílem auditu je sestavit přehled a základní popis používaného software (aplikací)"— Transkript prezentace:

1 1 Audit software Petr SLOUP 19.12.2006

2 2 Cíl Cílem auditu je sestavit přehled a základní popis používaného software (aplikací)

3 3 Co u aplikace definovat? Každou aplikaci je potřeba sledovat z několika hledisek: Základní informace o aplikaci Provoz aplikace servis a dohled nad během aplikace Vývoj aplikace implementace změn Důležitost aplikace

4 4 Základní informace K čemu se aplikace používá? např.: evidence kontraktů, zakládání účtů, … Kdo aplikaci používá? Jak dlouho se aplikace používá?

5 5 Provoz aplikace Kdo je za běh aplikace zodpovědný? Jaká je úroveň provozní dokumentace? Způsob řešení krizových situací - Co dělat když… Jakým způsobem je běh aplikace monitorován? Jaké je aktuální zatížení aplikace? Počet uživatelů, počet kontraktů, … Jaký hardware je pro běh aplikace použit? Jakým způsobem jsou hlášeny chyby aplikace? Osobně, emailem, trackovacím nástrojem, …

6 6 Vývoj aplikace Kdo je za vývoj aplikace zodpovědný? Jaká je úroveň dokumentace? Jaká je základní architektura aplikace? Použité technologie – databáze, aplikační část, … Jaké vývojářské nástroje se k vývoji používají? Jaké jsou odhadované výkonnostní limity? Počet uživatelů, počet kontraktů, … Jakým způsobem se testují prováděné změny? Jaký je způsob nasazování úprav do provozu?

7 7 Důležitost aplikace U každé aplikace je potřeba prověřit: Míru spolehlivosti Jak často dochází k výpadkům (nedostupnosti) aplikace? Jaký dopad má nefunkčnost aplikace na business? U výpočetních aplikací je potřeba prověřit správnost fungování pomocí testů na vzorových příkladech Míru užitečnosti Jak jsou uživatelé s používáním aplikace spokojeni? Pomáhá jim aplikace k výkonu jejich skutečné práce?

8 8 Závěrem Na základě takto sestaveného přehledu aplikací se lze dále zaměřit na : Definování strategie možných změn s cílem zvýšit efektivnost používání aplikací jako podpory businessu Definování strategie možných změn s cílem zvýšit efektivnost vývoje aplikací tak, aby vyhovoval potřebám businessu


Stáhnout ppt "1 Audit software Petr SLOUP 19.12.2006. 2 Cíl Cílem auditu je sestavit přehled a základní popis používaného software (aplikací)"

Podobné prezentace


Reklamy Google