Rozdělení chemických dějů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce a teplo
Advertisements

Chemie anorganická a organická Chemická reakce
Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Z ZAČÍNÁME Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova, Ostrov.
Chemické reakce I. díl Rozdělení reakcí podle druhu přeměny
Redoxní reakce = Oxidačně-redukční reakce (učebnice str. 60???)
Typy chemických reakcí
opakování učiva chemie 8.ročníku
Druhy chemických reakcí
Reakce anorganické Chemie I
CHEMICKÉ REAKCE.
Typy chemických reakcí
VY_32_INOVACE_05-13 Termochemie
Teplo a chemické reakce
CHEMICKÉ REAKCE.
Změny při chemických reakcích
Chemický děj.
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
Chemický děj 1. Klasifikace chemických reakcí 2. Chemické rovnice 3
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_34.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Chemická reakce Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0120.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_14.
Chemická reakce, chem. rovnice
Chemická reakce a její rovnice
Chemická reakce a její rovnice
Redoxní reakce 9.A, B 23/5 3-ox.;.
Redoxní reakce.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Jak vznikají soli.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE
SLOUČENINY sloučením atomů 2 či více prvků
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI, CHEMICKÁ REAKCE
1) Podmínka zachování druhu atomů - Na levé i pravé straně chemické rovnice nesmí chybět žádný druh atomů reagujících látek, může však být obsažen v látce.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI VYČÍSLOVÁNÍ ROVNIC
Chemický děj a jeho zápis
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
Ch_015_Klasifikace chemických reakcí Ch_015_Chemické reakce_Klasifikace chemických reakcí Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_11_REDOXNÍ REAKCE TÉMA: REDOXNÍ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE.
CHEMICKÉ REAKCE © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Chemické reakce. Chemická reakce je děj, při kterém z výchozích chemických látek vznikají jiné chemické látky. Výchozí chemické látky = REAKTANTY Vzniklé.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
EU peníze středním školám
TEPLO A PALIVA. TEPLO A PALIVA TEPLO – typy chemických reakcí endotermická reakce = reakce, při které se teplo spotřebovává např. rozklad CaCO3.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-01
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_27_FIKA
Typy chemických reakcí, Chemie 8. a 9. ročník
Výpočty z chemických rovnic
Obecná a anorganická chemie
VY_32_INOVACE_C9-003 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_20_Výpočty z rovnic.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Transkript prezentace:

Rozdělení chemických dějů

Základní pojmy (opak.) Reaktant, výchozí látka Produkt Zákon zachování hmotnosti (vyčíslování)

Rozdělení chem. dějů a) podle druhu reaktantů nebo produktů Př. neutralizace, hoření, reakce kovu s kyselinou, … b) podle oxidačních čísel Př. při neutralizaci se oxidační čísla nemění, při hoření se mění c) podle počtu reaktantů a produktů Př. slučování, rozklad, podvojná záměna, … d) podle energetické bilance děje Př. hoření- teplo vzniká; výroba železa- teplo dodávám

Ad a) Neutralizace je reakce ……………… a vzniká ………… Hoření je reakce ……………… a vzniká ……………….… Reakcí neušlechtilého kovu s kyselinou vzniká …………………….………………………

Napiš rovnici děje, vyčísli ji: hoření hliníku b) hoření hořčíku c) reakce zinku s kyselinou chlorovodíkovou d) reakce hydroxidu draselného s kyselinou sírovou

Ad b) Redoxní reakce jsou to reakce, při nichž dochází ke změnám oxidačních čísel atomů ox. číslo - kladné I – VIII (-ný, …, -ičelý) slouč. - záporné –I, -II, -III, -IV (-id) slouč. - nula prvky

Příklady redox. dějů z běžného života dýchání, hoření, fotosyntéza, výroba kovů z rud, elektrolýza, koroze, …

Ad c. Chemické slučování A + B AB je to děj, při kterém z látek jednodušších vzniká látka složitější Př. Zn + S ZnS Chemický rozklad AB A + B je to děj, při kterém z látky složitější vznikají látky jednodušší Př. CaCO3 CaO + CO2

Ad d) Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává (dodává) nebo uvolňuje. dýchání fotosyntéza rozpouštění hydroxidu výroba železa

Exotermické reakce jsou to reakce, při kterých se teplo uvolňuje Př. Hoření, dýchání, hašení vápna, ředění kyseliny sírové, …

Endotermické reakce jsou to reakce, při kterých se teplo dodává, spotřebovává Př. Fotosyntéza, výroba páleného vápna, výroba surového železa, …