Noam Chomsky by Anna Dlabková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Problémy světa. Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská.
Advertisements

Svět podle CIA Úvodem 16 vládních zpravodajstvích agentur, přizvaní civilní experti Velmi americko-centristicky zaměřená Budoucnost na základě čtyř.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
Kuchařka na práci s mnohočleny Matematika pro ZŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Salač. Dostupné z Metodického portálu.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_02 TÉMA: SLAVNÍ.
Senioři a sociální sítě. Kolik je ale na sociální síti vlastně českých seniorů? Je to asi 5% z 3,5 mil.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6015 NázevMzda Téma hodinyMzdy PředmětZáklady finanční gramotnosti.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Vydělávej peníze on-line prostřednictvím investice do reklamních bannerů!  KAŽDÝ PÁTEK VÝPLATY - VÝBĚR OD 20 EURO !  ZISKY + REFERÁL PROVIZE + ZHODNOCENÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Afrika – SAHARA, SAHEL.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
DŮSLEDKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY: o V průběhu 4 let : zahynulo 10 milionů vojáků, 20 milionů zraněno o trvalá invalidita: 10-ky tisíc vojáků o ekonomika a hospodářství.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Seminář o stavebním spoření
Globální problémy lidstva
Úřad práce České republiky
Dějiny daňových teorií
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Náš svět Tematická oblast
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
Strategické plánování
MEZINÁRODNÍ VZTAHY V PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY
31 Základní typy zdravotnických systémů
Politické strany a politické směry
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Náměty pro činnost Národního fóra
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Průběh a tvar státních hranic TÉMATICKÝ.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
Jak středověcí obchodníci násobili pomocí svých prstů?
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
Úvod do etiky v podnikání (vztah etiky a ekonomie)
Eucharistie Křesťanská svátost.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Léčba důsledků vs. Prevence - ekonomický pohled aneb „víme, že nic nevíme“ Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment.
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Zlomky Násobení zlomků..
Hlavatý 4.B – Cestovní ruch
Studená válka – 2. fáze uč. 101 – 102 PS 35.
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
VY_32_INOVACE_VO.9.A.02 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.02_typy_a_formy_statu.
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
JAZYK A ŘEČ Jazyk – myšlení – propoziční reprezentace
EVROPA 11. STOLETÍ.
34.1 Obecná pravidla pro mocniny s přirozeným mocnitelem
Globální problémy Sociální problémy.
Profesionalizace sociální práce v ČR
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
Globalizace Milena Tichá
Světová hospodářská krize (1929 – 1933) a její důsledky
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Noam Chomsky by Anna Dlabková „You never need an argument against the use of violence, you need an argument for it.“ „Our only real hope for democracy is that we get the money out of politics entirely and establish a system of publicly funded elections.“

* 7. prosince 1928 Philadelphia Židovského původu Filosof, lingvista Společenský kritik, levicově orientovaný politický aktivista Kritik globalizace, válečných konfliktů, zahraniční politiky USA, Izraele a dalších vlád V roce 2005 zvolen časopisem Prospect magazine a Foreign policy nejvlivnějším globálním intelektuálem Autor teorie generativni gramatiky

Lingvistika Vrozené struktury pro tvorbu řeči „univerzální gramatika“ Základní principy jazyka fungují na základě přírodních zákonů Generativní gramatika – analýza syntaxe Snaha vysvětlit, jak se děti učí řeč

Etika a univerzálnost David Hume, Immanuel Kant Princip univerzálnosti „uplatnit ve vztahu k vlastní vládě tytéž etické principy jaké uplatňujeme ve vztahu k jiným vládám“

Politické názory Kritika USA Kritika války ve Vietnamu Demokracie je iluzí Kritika medií

UNESCO odhaduje, že asi půl miliónu úmrtí ročně v Rusku je přímým důsledkem reforem, způsobeným zhroucením zdravotní péče, rozšířením nemocí, rostoucí podvýživou, atd. Zabití půl miliónu lidí za rok - to představuje pro reformátory celkem slušný úspěch. Podobné údaje, i když ne tak hrozivé, platí i pro zbytek východní Evropy. Statistiky ze zemí třetího světa jsou ohromující. V jiné zprávě například UNESCO odhaduje, že asi půl miliónu dětí v Africe každým rokem umírá jednoduše kvůli splácení dluhů. Ne díky celé řadě reforem - pouze kvůli úrokům, které tyto země splácejí ze svých dluhů. Odborníci usuzují, že asi jedenáct miliónů dětí každoročně umírá na snadno léčitelné choroby, z nichž mnohé by se daly překonat za pomoci léků za pár centů. Ale ekonomové nám tvrdí, že by to bylo zasahování do tržního systému. To není nic nového. Hodně to připomíná britské ekonomy, kteří během irského nedostatku brambor v polovině devatenáctého století trvali na tom, že Irsko musí vyvážet potraviny do Británie - což také během celého hladomoru provádělo - a že mu nesmí být poskytnuta potravinová pomoc, protože by to porušovalo posvátné principy politické ekonomie. Tyto metody mají vždycky náhodou tu podivnou vlastnost, že přinášejí užitek bohatým a škodí chudým.