Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zlomky Násobení zlomků..

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zlomky Násobení zlomků.."— Transkript prezentace:

1 Zlomky Násobení zlomků.

2 Násobení zlomků Násobení zlomků je jednodušší než sčítání a odčítání zlomků, protože nepotřebujeme převádět zlomky na stejného jmenovatele. . . Při násobení zlomků postupujeme tak, že vynásobíme zvlášť čitatele s čitatelem a jmenovatele s jmenovatelem. Jinými slovy: není potřeba převádět zlomky na společného jmenovatele.

3 Násobení zlomků Proces násobení zlomků a tvorbu výsledného zlomku si můžeme znázornit i graficky. Vybarvené obdélníčky určují násobené části celků. Celkový počet všech obdélníčků určuje jmenovatele výsledku. Průnik barevných obdélníčků pak čitatele výsledku.

4 Násobení zlomků Během výpočtů je výhodné provádět krácení zlomků, abychom počítali stále s co nejmenšími čísly. . :20 Výsledný zlomek opět zkrátíme. Při výpočtu můžeme postupovat i jinak, např. krátit již v zadání „nad sebou“. :20 . Protože výsledek není v základním tvaru, uvedeme jej do něj pomocí krácení tzv. „nad sebou“. 2 5

5 Uvedený způsob krácení se nazývá „krácení do kříže“.
Násobení zlomků Při krácení můžeme využít i druhý způsob krácení zlomků, a to krácení „do kříže“. 1 1 2 2 Uvedený způsob krácení se nazývá „krácení do kříže“. Shrnutí: Zlomky můžeme vždy krátit „nad sebou“ a při násobení „do kříže“. POZOR! Krátit do kříže lze zlomky pouze při násobení!

6 Násobení zlomků Během výpočtů je výhodné provádět krácení zlomků, abychom počítali stále s co nejmenšími čísly. 1 3 2 3 5 1 Na závěr vynásobíme čitatele a jmenovatele. Nejdříve zlomky vykrátíme do kříže. A poté ještě i nad sebou.

7 Poté vynásobíme zvlášť čitatele
Násobení zlomků Protože při násobení platí komutativní zákon, můžeme při krácení do kříže krátit vzájemně mezi všemi zlomky. 1 1 3 2 2 5 Nejdříve s výhodou zlomky vykrátíme, abychom předešli počítání s velkými čísly. Poté vynásobíme zvlášť čitatele a zvlášť jmenovatele.

8 A nyní již příklady k procvičení – poprvé
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Klikni pro zobrazení výsledků.

9 A nyní již příklady k procvičení – poprvé (řešení)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

10 A nyní již příklady k procvičení – podruhé
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Klikni pro zobrazení výsledků.

11 A nyní již příklady k procvičení – podruhé (řešení)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

12 A nyní již příklady k procvičení – potřetí
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Klikni pro zobrazení výsledků.

13 A nyní již příklady k procvičení – potřetí (řešení)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

14 Klikni pro zadání příkladu.
A ještě něco interaktivního – vynásob zlomky. Otevřete následující odkaz, určete si výpočtem výsledek a pak si jej zkontrolujte: Pomůcka, jak na to (klikej): Klikni pro zadání příkladu.

15 Zadejte výsledný čitatel a zmáčkněte ENTER pro kontrolu.
A ještě něco interaktivního – vynásob zlomky. Otevřete následující odkaz, určete si výpočtem výsledek a pak si jej zkontrolujte: Pomůcka, jak na to (klikej): Zadejte výsledný čitatel a zmáčkněte ENTER pro kontrolu.

16 Zadejte výsledný jmenovatel a opět zmáčkněte ENTER pro kontrolu.
A ještě něco interaktivního – vynásob zlomky. Otevřete následující odkaz, určete si výpočtem výsledek a pak si jej zkontrolujte: Pomůcka, jak na to (klikej): Zadejte výsledný jmenovatel a opět zmáčkněte ENTER pro kontrolu.

17 Pokud příklad správně vypočítáte, můžete si kliknutím vyvolat další.
A ještě něco interaktivního – vynásob zlomky. Otevřete následující odkaz, určete si výpočtem výsledek a pak si jej zkontrolujte: Pomůcka, jak na to (klikej): Pokud příklad správně vypočítáte, můžete si kliknutím vyvolat další.

18 Shrnutí: Násobení zlomků provádíme tak, že vynásobíme zvlášť čitatele a zvlášť jmenovatele. Pro snadnější výpočty můžeme při násobení zlomků krátit do kříže. 1 4 2 1 2 1


Stáhnout ppt "Zlomky Násobení zlomků.."

Podobné prezentace


Reklamy Google