VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Magnetické vlastnosti látek
Advertisements

Magnetické pole elektrického proudu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Magnetické pole Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Vzájemné působení těles - síla
SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Magnety přírodní a umělé. Popis magnetu
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Magnetické pole.
Magnety přírodní a umělé
Fyzika 7. ročník Síla a její účinky
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Fyzika Magnet.
Magnetická indukce magnetování
Magnetizmus Co je to magnet Jaké vlastnosti má magnet
Magnetické vlastnosti látek
Magnetické vlastnosti látek
Póly magnetu. Magnetické pole.
Fyzika - opakování.
Magnetické pole Podmínky používání prezentace
MAGNETICKÁ INDUKCE.
MAGNETICKÉ POLE.
Magnetické vlastnosti látek
Magnetické vlastnosti látek
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_08  Název materiálu: Magnetické pole.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace slouží.
Magnetismus.
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Magnetické vlastnosti látek - opakování
Působení magnetického pole na cívku s proudem
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Člověk a příroda - Fyzika
André Marie Ampére Francouzský matematik a fyzik.
INDUKČNÍ ČÁRY MAGNETICKÉHO POLE
Síla.
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
Jak si vyrobit magnet? (Učebnice strana 55 – 56)
Základy elektrotechniky Silové účinky magnetického pole
Magnetizace látky.
PÓLY MAGNETU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY_32_INOVACE_CH Magnety © Petr Špína 2011.
Magnetické indukční čáry
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
 každý magnet má dva póly ◦ severní (ozn. N, červenou barvou) ◦ jižní (ozn. S)  uprostřed je netečné pásmo Jižní pól magnetu (S) Netečné pásmo Severní.
Magnetismus. Magnety - magnetovec Prvním známým magnetem byl magnetovec, který byl objeven starověkými Řeky a Číňany. Tento zřídka se vyskytující minerál.
při vzájemném tření dvou těles z různých materiálů se mohou tato tělesa zelektrovat zelektrování rozeznáváme: 1) souhlasné – daná tělesa se odpuzují např.
MAGNETICKÉ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název výukového materiálu Identifikátor VY_32_INOVACE_PreJa17 Anotace
SOUVISLOST ELEKTŘINY A MAGNETIZMU
Póly magnetu. Magnetické pole.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Magnetické pole.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Magnetické pole cívky s proudem
Magnetické pole, indukční čáry. Vypracoval: Lukáš Karlík
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Magnetické pole cívky.
Magnetické pole Z pokusů vyplývá :
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
10. Magnetismus - základní pojmy, magnetické látky a mag. pole
Magnetické pole cívky s proudem
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Markéta Hanzalová Náprstková N15 Magnetická síla
Magnetická indukce magnetování
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
Autor: Mgr. Marie Hartmannová
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ VZÁJEMNÉ SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ

Základní poznatky o magnetickém poli - Tyč z měkké oceli ovinutá drátem se stejnosměrným proudem se zmagnetuje – při přerušení proudu se opět odmagnetuje - Tyč z tvrdé oceli zůstává zmagnetovaná i po vypnutí proudu – vzniká tzv. permanentní magnet - Tyčový magnet podepřený v těžišti tak, aby se mohl otáčet ve vodorovné rovině (magnetka), se stáčí do severo-jižního směru - Permanentní magnety přitahují ocelové předměty (silové působení je největší na tzv. pólech magnetu)

Základní poznatky o magnetickém poli - Vodič, kterým protéká stejnosměrný proud vyvolává stáčení magnetky  v okolí vodiče s proudem je magnetické pole - Magnetické pole působí na vodič s proudem silou, která je úměrná velikosti proudu

Permanentní (trvalý) magnet severní magnetický pól - stáčí se k severu jižní magnetický pól - stáčí se k jihu neutrální pásmo Každý stálý magnet je dipól - má dva póly, které jsou navzájem neoddělitelné.

N S Permanentní (trvalý) magnet severní magnetický pól jižní magnetický pól N S Mezinárodní označovaní pólů je odvozeno z angličtiny N (north) severní pól a S (south) jižní pól.

N S Permanentní (trvalý) magnet V okolí permanentního magnetu je magnetické pole působící na okolní tělesa magnetickými silami.

Vzájemné silové působení magnetických dipólů Magnety, které k sobě míří souhlasnými póly se navzájem odpuzují.

Vzájemné silové působení magnetických dipólů Magnety, které k sobě míří souhlasnými póly se navzájem odpuzují.

Vzájemné silové působení magnetických dipólů Magnety, které k sobě míří opačnými póly se navzájem přitahují.

Magnetka v magnetickém poli permanentního magnetu Moment magnetických sil otočí magnetku do polohy, v niž je výsledný moment magnetických sil nulový.

Země má vlastnosti stálého magnetu osa Země severní zeměpisný pól Země N S jižní zeměpisný pól Země Magnetka umístěná na povrchu Země ukazuje přibližně směr k severnímu zeměpisnému pólu Země.

Země má vlastnosti stálého magnetu osa Země severní zeměpisný pól Země jižní magnetický pól Země N S severní magnetický pól Země jižní zeměpisný pól Země Jižní pól zemského magnetu je místo na povrchu Země, k němuž směřuje severní pól magnetky.

Magnetka v okolí vodiče s proudem Magnetka se v blízkosti vodiče s proudem vychýlí ze severo-jižního směru. V okolí vodičů s proudem je magnetické pole.

Hans Christian Oersted Magnetka v okolí vodiče s proudem A Hans Christian Oersted (1777 - 1851), dánský fyzik V roce 1820 objevil magnetické účinky elektrického proudu.

N S Vodič s proudem v magnetickém poli Vodič s proudem se vychýlí ze své rovnovážné polohy v magnetickém poli působením magnetické síly Fm.

Vodiče s proudy Dva přímé rovnoběžné vodiče s proudy na sebe navzájem působí magnetickými silami.

Vzájemné magnetické silové působení je mezi: - permanentními magnety, - permanentními magnety a vodiči s proudy, - vodiči s proudy.

Doplňovačka Každý stálý magnet je ......... – má dva póly, které jsou navzájem neoddělitelné. V okolí permanentního magnetu je ............................. Moment magnetických sil magnetku otočí do polohy, v které je výsledný ......................................... nulový. V okolí vodičů s proudem je ............................ Magnetka umístěná na povrchu Země ukazuje přibližně směr k ................................................. Země. Přibližně na severním zeměpisném pólu Země se nachází ................................. Země, na který magnetka ukazuje svým ................................................. dipól magnetické pole moment magnetických sil magnetické pole severnímu zeměpisnému pólu jižní magnetický pól severním magnetickým pólem

Magnetické pole se nachází v okolí: Test Magnetické pole se nachází v okolí: a) elektrických vodičů, např.: Fe, Cu, Al, b) elektrických nevodičů, c) vodičů s proudy, d) permanentních magnetů. 1

Mezinárodní označení magnetických pólů je: Test Mezinárodní označení magnetických pólů je: a) severní pól „S“, jižní pól „J“, b) severní pól „S“, jižní pól „N“, c) severní pól „N“, jižní pól „J“, d) severní pól „N“, jižní pól „S“. 2

Ve středu permanentního magnetu se nachází: a) střední magnetický pól, Test Ve středu permanentního magnetu se nachází: a) střední magnetický pól, b) severní magnetický pól, c) jižný magnetický pól, d) neutrální pásmo. 3

Mezi neutrálním pásmem a magnetickým pólem je silové působení: Test Mezi neutrálním pásmem a magnetickým pólem je silové působení: a) přitažlivé, b) odpudivé, c) silově na sebe nepůsobí, d) přitažlivé i odpudivé. 4

Mezi souhlasnými póly permanentního magnetu je silové působení: Test Mezi souhlasnými póly permanentního magnetu je silové působení: a) přitažlivé, b) odpudivé, c) silově na sebe nepůsobí, d) přitažlivé i odpudivé. 5

Mezi nesouhlasnými póly permanentního magnetu je silové působení: Test Mezi nesouhlasnými póly permanentního magnetu je silové působení: a) přitažlivé, b) odpudivé, c) silově na sebe nepůsobí, d) přitažlivé i odpudivé. 6

Na severním zeměpisném pólu se nachází: a) jižní magnetický pól Země, Test Na severním zeměpisném pólu se nachází: a) jižní magnetický pól Země, b) severní magnetický pól Země. 7

Magnetickou silou na sebe navzájem působí: a) permanentní magnety, Test Magnetickou silou na sebe navzájem působí: a) permanentní magnety, b) permanentní magnet a vodič s proudem, c) vodiče s proudy. 8