VÁCLAV IV. 26. února 1361 – 16. srpna 1419 Ilona Kadlecová 2.A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Václav IV
Advertisements

Vytvořil: Dominik Jašurek škola: Edvarda Beneše vytvořeno:
Vytvořil: Matěj Just.  Erb školy Erb školy  Kdo byl Karel IV. ? Kdo byl Karel IV. ?  Dětství Karla IV. Dětství Karla IV.  Manželky Karla IV. Manželky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
KAREL IV. Ahoj, jsem Váš průvodce touto prezentací. Obr. 1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Karel.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
- ve druhé pol. 14. stol. se vyhrotila hospodářská krize ve společnosti; - došlo k církevnímu rozkolu – vznik reformního hnutí; - silná vlna černé smrti.
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Manželky Karla IV. Autorka prezentace: Blanka Dubačová Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky o. p. s 2011.
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Osobní život Karla IV. Andrea Lázničková, 6.A. Karel IV. – „Otec vlasti“ syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny *14. května 1316, jméno Václav výchova.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
VY_32_INOVACE_Lul_I_18 Doba vlády synů Otce vlasti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Druh učebního materiálu
HUSITSTVÍ MISTR JAN HUS Krize středověké společnosti:
Doba husitská.
Český stát za vlády Lucemburků
Václav Pfleger – ZŠ Vrchní 19
12.LUCEMBURKOVÉ.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
PŘEMYSLOVCI A LUCEMBURKOVÉ
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
O JAKÝ ZAJÍMAVOSTECH SE CHCETE DOZVĚDĚT ???
Název vzdělávacího materiálu
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název: VY_32_INOVACE_17_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Jméno: A. Andršová Věk: 12 Třída: VII.
Dějepis 7. ročník Marek Kryška
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VÝZNAMNÁ ŽIVOTNÍ DATA KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Jan Hus Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
LUCEMBURKOVÉ. LUCEMBURKOVÉ JAN LUCEMBURSKÝ ( ) r byl českým králem zvolen 14letý Jan Lucemburský (syn římsko-německého císaře Jindřicha.
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Téma (název prezentace)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Jan Lucemburský – Václav IV.
České země za 1. světové války
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ČECHY PO HUSITSKÉ REVOLUCI
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
VY_32_INOVACE_4/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Počátky husitského hnutí
5.D HUSITSTVÍ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Husitské války.
Transkript prezentace:

VÁCLAV IV. 26. února 1361 – 16. srpna 1419 Ilona Kadlecová 2.A

Dětství Syn a dědic Karla IV. a jeho třetí manželky Anny Svídnické 15. června 1363 - korunován Arnoštem z Pardubic na českého krále Nejprve se o něj staral arcibiskup, poté Jan Očko z Vlašimi – zasvěcoval ho do politické správy země > vzdělaný, ale závislý na svém okolí

1376 - zvolen za německého krále (díky otcově snaze) a 6 1376 - zvolen za německého krále (díky otcově snaze) a 6. července 1376 v katedrále v Cáchách korunován

Po smrti otce (1378) – aktivní panovník Opíral se o představitele nižší šlechty – neměli evropský rozhled (raději se bavili, toužili po moci a penězích) – měli na Václava vliv > spor s vyšší šlechtou a arcibiskupem Janem z Jenštejna Rostla nespokojenost – stahoval se do klidnějších českých zemí – na jednání za sebe posílal jen zástupce

Papežské schizma - přestěhování papeže Urbana VI Papežské schizma - přestěhování papeže Urbana VI. do Říma - hádka mezi kardinály - francouzští kardinálové si zvolili protipapeže Klementa VII. – usadil se v Avignonu Od Václava se čekalo rozřešení – nezasahoval do toho – nechtěl se rozhádat – zřekl se císařské korunovace

Urban IV. Klement VII.

1394 - spojení vyšší šlechty a Jošta (moravský markrabě) – stížnosti na správu, opomíjené nároky panstva – zajali ho Vysvobodil ho bratr Jan – ale musel podepsat podmínky, které mu předložila panská koalice – vítězství panstva nad králem

1397 - porýnští kurfiřti - soupis požadavků a stížností (nedůslednosti v řešení říšských problémů, církevní politiky, jeho postoje vůči bratrovi Zikmundovi) > 1400 – sesazen z německého trůnu 1402 – 03 – znovu zajat – kvůli bratru Zikmundovi – utekl 1409 – opět zvolen králem

Václav IV. a husitství Zpočátku podporoval Jana Husa – Dekret kutnohorský – odchod mistrů z cizích zemí z Karlovy univerzity Odcizila je kritika prodeje odpustků

Manželky – Johanna Bavorská - Žofie Bavorská

Pohřben ve Zbraslavském klášteře - husity po roce vyhozen z hrobu - v roce 1423 Václavovy ostatky uloženy ve Svatovítské katedrále na Pražském hradě

KONEC Zdroje: - www.wikipedia.cz - www.panovnici.cz - www.mojeskola.net Děkuji za pozornost