Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová
Název: VY_32_INOVACE_21_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Doba Václava IV. a počátky husitství Anotace: Výkladová prezentace. Otázky k tématu s kontrolou pomocí hypertextového odkazu. Datum:

2 Doba Václava IV. a počátky husitství
Výkladová prezentace

3 Král český a římský Václav IV. byl korunován českým králem už jako dvouletý chlapec za života Karla IV. Roku 1376 se stal římským králem. Už jako chlapec se účastnil důležitých zasedání, porad, přijímání vyslanců a podobně. Karel IV. mu tím chtěl usnadnit nástup na trůn, připravit ho na roli vládce. Dosáhl však opaku. Václav se obtížně rozhodoval, opíral se o své rádce, často se rozhodování vyhýbal.

4 Václav IV. jako chlapec při modlitbě na votivním obraze Jana Očka z Vlašimi

5 Návštěva ve Francii roku 1377 .
Na obrazech je Václav IV. (v modrém), jeho otec Karel IV. a francouzský král Karel IV. Autorem obrazů je francouzský malíř z 15. století Jean Fouquet.

6 Počátky vlády Václav IV. zdědil vládu v době, v níž se začala projevovat řada problémů. Jako římský král musel řešit papežské schizma - spor mezi římským a avignonským papežem. V důsledku těchto sporů odložil korunovační cestu do Říma, kde se chtěl dát korunovat římským císařem. Tím poklesla jeho vážnost v Čechách i v říši. Zaměstnávaly ho rovněž složité politické poměry ve svaté říši římské.

7 V Čechách 1. Dostal se do sporu s pražským arcibiskupem Janem z Jenštejna, protože nechtěl zaujmout ve sporu o papeže rozhodné stanovisko. Tím se narušila rovnováha mezi královskou vládou a mocnou církví. Opíral se o rádce z řad nižší šlechty, ti ho nenutili řešit velké problémy evropské politiky. Dostal se tak do sporů s mocnými šlechtickými rody, které chtěly získat podíl na rozhodování, což jim Karel IV. během své silné vlády upíral.

8 Alois Jirásek popisuje ve Starých pověstech
českých vládu Václava IV. takto: Po letech pokojné vlády počaly řád a právo v Čechách velmi trpěti, když se král Václav nepohodl s pány zemskými. Nedbal na ně a neužíval jejich rady, důvěřuje více milostníkům svým stavu zemanského i městského. Proto žalovali páni na krále, že béře zemské úřady, jež zastávali, v lehkost a jejich hlas že nic neváží. Když pak se jim nestalo po vůli, spikli se proti němu s uherským králem, jeho bratrem; tak po dlouhých klidných a požehnaných časích strhly se bouřky a války. Došlo tak daleko, že páni přepadli svého krále, když jel z hradu Žebráka do Prahy, a že jej jatého zavezli na Staroměstskou radnici. Tu jej chovali ve vězení, jež slulo Špinka.

9 Král v zajetí Spory mezi králem a šlechtou vyvrcholily Václavovým dvojím zajetím. V roce 1394 byl Václav IV. zajat pány, kteří vytvořili tzv. panskou jednotu. Přepadli ho v Králově Dvoře u Berouna a drželi ho v zajetí. Vysvobodil ho jeho mladší bratr, vévoda Jan Zhořelecký. Páni mu předložili své požadavky, především na přístup do vysokých dvorských úřadů. Král požadavky roku 1396 přijal. Počátkem 14. století byl se souhlasem mladšího bratra Zikmunda Lucemburského, uherského krále, pány opět zajat a držen rok ve Vídni.

10 Úpadek moci Václav IV. postupně přistupoval na další požadavky protivníků nejen v Čechách, ale i v říši. Zde byl dokonce na několik let zbaven titulu římského krále. Ten nakonec získal jeho bratr Zikmund. Ztrácel tak postupně moc, kterou zdědil na počátku vlády. Zklamání z poměrů v říši ho vedlo k tomu, že se stále více uchyloval do Čech, kde byly poměry přece klidnější, a vyhýbal se vladařským povinnostem.

11 Král Václav IV. a jeho manželka Žofie Bavorská z rodu Vittelsbachů Zobrazení z takzvané bible Václava IV.

12 Počátky husitství Za Václavovy vlády se zhoršily i hospodářské poměry v Čechách. Příčin bylo mnoho: morová rána na konci 14. století, nepokoje v zemi a spory mezi panskými rody zhoršené podmínky pro nejchudší vrstvy a poddané. Na druhé straně bohatnou panské rody a část patriciátu a roste jejich moc. Roste nespokojenost mezi lidmi s poměry v katolické církvi.

13 Kritika církve Navazuje na učení anglického reformátora Jana Viklefa, které přijali někteří mistři pražské university, mezi nimi i Jan Hus. Církvi je vytýkáno bohatství, touha po světské vládě a život a činy, které jsou v rozporu s biblí. Nejvíce však kritikům vadí prodej odpustků. Dekret Kutnohorský vydaný roku Václavem IV. posílil pozici českých mistrů na universitě a tím i šíření reformace. Mistr Jan Hus se následně stal rektorem vysokého učení.

14 Konec Václavovy vlády:
Václav IV. zpočátku Jana Husa podporoval, později, když se Hus dostal kvůli kritice církve do sporu s papežem, se názorově rozešli. Hus králi vytýkal, že se nepostavil proti prodeji odpustků. Král ho naopak podpořil, neboť z něj plynuly příjmy i do královské pokladny. Ani po Husově smrti se Václav IV. neodhodlal radikálně zasáhnout proti sílícímu husitskému hnutí, jak to po něm chtěla katolická církev.

15 Po zprávě o pražské defenestraci dostal Václav IV. záchvat (patrně mozkové mrtvice nebo epilepsie) a na jeho následky zemřel.

16 Socha Václava IV. na staroměstské Mostecké věži Karlova mostu v Praze

17 Otázky k opakování: Pokud nevíte, klikněte na korunu
Otázky k opakování: Pokud nevíte, klikněte na korunu. Zpět se vraťte stejným způsobem. 1. Které tituly získal Václav IV. ještě za života Karla IV.? 2. Kterým velkým evropským problémem se Václav IV. musel zabývat jako římský král? 3. Které problémy se projevily za Václavovy vlády v Čechách? 4. Jak se čeští páni snažili Václava IV. donutit ke splnění svých požadavků? 5. Jaké důsledky měl pro Václava jeho nezájem o řešení problémů ve svaté říši římské?

18 6. Co vytýkali lidé katolické církvi?
7. Které rozhodnutí Václava IV. mělo vliv na posílení kritiky církve na pražské universitě? 8. Který problém postavil Jana Husa a Václava IV. proti sobě? 9. Zasáhl král Václav IV. proti sílícímu husitskému hnutí?

19 Citováno v licenci Creative Commons a Wikimedia Commons 18.3. 2013
Snímek 4: Václav IV. na votivním obraze Jana Očka z Vlašimi Snímek 5: Václav IV., Karel IV. a francouzský král Karel V arles_IV.jpg/118px-Wenceslaus_IV_Charles_V_of_France_Emperor_Charles_IV.jpg Snímek 8: Jiráse Alois. Staré Pověsti české. O králi Václavovi IV. ovi_IV. Snímek 11: Žofie Bavorská a Václav IV ttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/VaclavaZofie.jpg Snímek 14: Václav IV Snímek 15: Socha Václava IV. na Mostecké věži Karlova mostu


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová"

Podobné prezentace


Reklamy Google