Esej Definice druh úvahy na odborné téma. Nebývá rozsáhlá, je psána většinou s estetickým záměrem. Od úvahy se liší tím, že zobecňuje a syntetizuje poznatky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návod na postup k neuměleckým textům u ústní maturitní zkoušky z ČJL
Advertisements

subjektivně zabarvený
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Literární věda.
Řeč, jazyk, mluva.
Slohové postupy.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Název projektu: Moderní škola
Rozbor uměleckého textu
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_05.
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_362_Slohové postupy AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Odborný styl Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.14 Anotace: Prezentace je zaměřena na líčení, jeho hlavní znaky a funkci. V závěru jsou cvičení, na kterých si žáci mohou procvičit.
Funkční styly, slohové postupy a útvary
POPIS teorie.
subjektivně zabarvený
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Funkční styly Marcela Jurková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_319_Slohové útvary AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Úvaha.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
STRUKTURA A JAZYK PROZAICKÉHO DÍLA
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Písemná práce z CJL.
SLOH ‒ úvaha Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Slohové postupy.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Řečnický styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI. 03 VÝTAH (Teorie). VÝKLAD.
Analýza neuměleckého textu (5-7 minut) I. porozumění textu; charakter komunikační situace určit, kde je možné daný text najít určit předpokládaného adresáta.
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_2C_08_POPIS_UMELECKEHO_DILA Popis listopadu 2011 Popis – úvod, co vše můžeme popisovat, specifika popisu uměleckého.
BELETRISTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zdeněk Dorazil, Veronika Fojtů, Nela Schmidtová, Tereza Pospíšilová
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
SLOHOVÉ POSTUPY a ÚTVARY
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
ÚVAHA Mgr. Michal Oblouk.
Jazykové prostředky výstavby uměleckých textů
Vzor individuální prezentace
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
9. ročník Michaela Hantková
ANALYTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_3,4_77
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_3C55Čj8_Úvaha
Vzor individuální prezentace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Funkční styl odborný.
Písemná práce Základní informace.
Induktivní postupy ve výuce matematiky
Publicistický styl Reportáž. Publicistický styl Reportáž.
VÝKLAD základní útvar výkladového postupu
Koherence textu   - koherence textu: soudržnost textu, provázanost.
Metody pedagogiky.
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

Esej Definice druh úvahy na odborné téma. Nebývá rozsáhlá, je psána většinou s estetickým záměrem. Od úvahy se liší tím, že zobecňuje a syntetizuje poznatky a zachovává osobitost projevu. Způsob zpracování Téma je zpracováno živým, obrazným způsobem, za pomoci i expresivních uměleckých prostředků (metafory apod.). Esej, útvar spojující odbornost a uměleckost, vyjadřuje autorův subjektivní vztah k danému tématu. Proto pro něj neplatí přísná pravidla výstavby textu.

Autor uvažuje o problému, posuzuje ho z různých hledisek, uvádí a komentuje názory na problém, posléze přechází k výkladu svých myšlenek. Dále uvažuje o dalších možnostech, naznačuje další, ještě nevyřešené problémy. Esej na rozdíl od výkladu neshromažďuje všechna fakta, nerozebírá je, nepodrobuje je experimentu ani je experimentálně nezískává – spočívá v přemýšlení o faktech a v jejich hodnocení. Někdy autor jen naznačuje, ukazuje možné cesty a nechává dořešení na adresátovi.

Kompozice Úvod Vymezení cíle eseje, naznačení otázek, na něž se bude v textu odpovídat. Všeobecné informace o významu zkoumaného jevu. Další možnosti: Historie vzniku a vývoje popisovaného jevu. Shrnutí dosud známých poznatků. Definiční vymezení zkoumaného jevu. Vnější popis objektu, jevu, děje. Jádro odborné úvahy Důležité je posouzení problému z nejméně dvou úhlů pohledu. Závěr Shrnutí výsledků autorových úvah. Event. zamyšlení nad širšími důsledky zkoumaného jevu.