Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Advertisements

Staré pověsti české Alois Jirásek Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Dana.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_08_01_banky a jejich služby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa,
Gabriela Divišová Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Gabriela Divišová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_ČR-naše vlast Rozhledny Název:
Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se základním rozdělením mzdy.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_HUDEBNÍ VÝCHOVA_HUDBA VÁŽNÁ A POPULÁRNÍ Název: HUDBA.
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
OPAKOVÁNÍ(KŘÍŽOVKA), MUZIKÁL
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Práce s textem VY_32_INOVACE_1B_20
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_02
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Matematika a její aplikace - geometrie pro 1.stupeň.
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_29.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_12_INOVACE_19_Mezilidské vztahy TÉMA: Všude.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
Materiál je určen pro žáky od 3.třídy.
Téma (název prezentace)
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Jana Burdzová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Název a číslo materiálu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
KVÍZ S NOTIČKAMI DO PÍSNIČKY
Název a číslo materiálu:
VYBER SPRÁVNÉ PŘÍSLOVÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_02_Zlomky
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
KDO SE NA TEBE DÍVÁ? HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_17_12_vyjmenovaná slova
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vy_32_Inovace_14_Rozklad výrazů na součin
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_11_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_O KRÁLI JEČMÍNKOVI Název: O KRÁLI JEČMÍNKOVI Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0929 O KRÁLI JEČMÍNKOVI Dostupné na portálu http://dumy.cz/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Pomocí materiálu lze zmapovat míru porozumění čteného textu. Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. třídy. Propojuje znalosti z oblasti Člověk a jeho svět se čtenářskými dovednostmi. Práce s materiálem je závislá na předchozím čtení příslušného článku z knihy Staré pověsti české Jany Eislerové (vhodné zvolit jako společnou četbu). Pomocí materiálu lze zmapovat míru porozumění čteného textu. Děti si ověří znalosti o české historii, které získávají čtením příběhu. Součástí materiálu je závěrečné zhodnocení úspěšnosti dětí (počet získaných klásků obilí). Při prvotní práci lze zobrazování správných odpovědí přeskočit pomocí tlačítek akcí. Pomůcky: Papír a tužka (zapisování odpovědí) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

O králi Ječmínkovi KVÍZ S KLÁSKY OBILÍ Obr.01 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

1. Když byl novým panovníkem zvolen chropyňský pán, byli poddaní: Velmi smutní, jelikož chropyňský pán byl velký tyran. Šťastni, protože byl spravedlivý a netrápil je velkými daněmi. Rozzlobeni, jelikož chtěli, aby byl jejich panovníkem jiný muž. Obr.01 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

2. Chropyňskému pánovi se velmi zalíbily mnohé slavnosti a hostiny 2. Chropyňskému pánovi se velmi zalíbily mnohé slavnosti a hostiny. To se mu však vymstilo. Jak? Závistivci nechali podpálit jeho hrad i s překrásnou kuchyní. Přejídal se tolik, až se pod jeho vahou rozpadl trůn. Propadl přílišnému pití, nestaral se o svou ženu, ani o svou zem. Obr.01 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

3. Vládce ukládal stále vyšší daně. Sedláci už neměli co jíst 3. Vládce ukládal stále vyšší daně. Sedláci už neměli co jíst. Rozhodli se požádat pána o pomoc. Přiklonila se k nim i kněžna.Jak to s nimi dopadlo? Vládce si uvědomil své chyby a snažil se je napravit. Vládce se rozzuřil a vyhnal všechny včetně královny z hradu. Vládce z hradu vyhnal poddané, své manželce se však omluvil. Obr.01 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

4. Nešťastná kněžna utekla z hradu. Druhý den ji lidé našli 4. Nešťastná kněžna utekla z hradu. Druhý den ji lidé našli. Kde a s kým? Kněžna byla nalezena v poli s ječmenem s dítětem v náruči. Lidé nalezli kněžnu ve stodole na seně společně s domácími zvířaty. Kněžna se objevila ve vesnické hospodě společně s dalšími vyhnanými z hradu. Obr.01 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

5. Jak kněžna pojmenovala svého narozeného chlapečka? Žitníček Pšeničáček Ječmínek Obr.01 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

6. Zůstala kněžna s Ječmínkem s poddanými, kteří ji v poli ječmene našli? Ne. Později si je totiž našel sám vládce a šťastně se vrátili na hrad. Ne. Královna utekla a ji ani Ječmínka už nikdy nikdo neviděl Ano. Ječmínek zde vyrostl a stal se z něj výborný sedlák. Obr.01 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

7. Poddaní věřili, že z Ječmínka vyroste spravedlivý král, který přijde, až bude na Moravě úplně nejhůř. Naplnilo se jejich očekávání? Zatím ne. Moravané si o něm ale vyprávějí a čekají na něj dodnes. Ano. Ječmínek vyrostl a nahradil v panování svého otce. Ano. Ječmínek se objevil asi 500 let po smrti svého otce. Obr.01 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Jak jsi dopadl? Kolik klasů obilí jsi nasbíral? Nezískal si ani klásek? Měl by sis Ječmínka přečíst znovu  Příště musíš číst pozorněji. Tohle se nepovedlo! Zatím jsi pověst o Ječmínkovi moc nezvládl! Něco už víš, ale příště je potřeba pracovat pozorněji! Věděl si více než polovinu, ale stále můžeš být lepší! Hezká práce! Ječmínka už skoro úplně znáš! Výborně! Zasloužíš si pochvalu! Je vidět, že čteš pozorně! Lepší už to být nemohlo! Jsi přímo odborník na Ječmínka a zasloužíš si odměnu! Obr.01 Obr.02

ZDROJE: EISLEROVÁ, Jana. Staré pověsti české . 1. vyd. Praha : Fragment, 2009. 45 s. ISBN 978-80-253-0861-5. Obr.01: Galerie Office [cit. 2012-03-20] Obr. 02: Galerie Office [cit. 2012-03-20] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková