Vybrané nástroje ochrany životního prostředí - EIA a LCA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
Ing. Silvia Aguilar Bobadilla Nástroje ekologické politiky.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Právní úprava ochrany lesa
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Mgr. Magdaléna Peterková
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Nástroje ochrany životního prostředí
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Institucionální, informační, koncepční a další vybrané nástroje ochrany ŽP 25. března 2009.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Vybrané otázky práva životního prostředí
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Odbor životního prostředí MHMP
Nový zákon o ochraně ovzduší
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Operační program životní prostředí
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Nástroje ochrany ŽP Jana Soukopová.
PRAMENY A NORMY FINANČNÍHO PRÁVA
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Vybrané nástroje ochrany životního prostředí - EIA a LCA Bi6920 Vybrané nástroje ochrany životního prostředí - EIA a LCA Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. RNDr. Mgr. Michal Bittner, Ph.D.

1) Úvod – skupiny nástrojů ochrany ŽP LCA – pravidelná výuka v pondělí 9-11h 2) Úvod do metody LCA a její struktura 3) Fáze I – definice cílů a rozsahu hodnocení 4) Fáze II – inventarizace 5) Fáze III – hodnocení environmentálních dopadů 6) Fáze III – metodika ReCiPe 7) Fáze IV – interpretace LCA EIA - výuka proběhne 13.4. 11-17h a 14.4. 8-12:30h 8) Úvod do hodnocení dopadů na ŽP 9) Metody hodnocení vlivů na životní prostředí 10) Veřejnost a ochrana životního prostředí 11) Proces posuzování koncepcí 12) Proces posuzování záměrů 13) Principy hodnocení dopadů na jednotlivé složky ŽP

Nástroje ochrany ŽP „prostředky ovlivňování stavu životního prostředí“ a) vlastní aktivity (státu, krajů, obcí, mezinárodního společenství), tzv. technicko-organizační opatření - plánování, realizace a financování činností ke zlepšení stavu ŽP (např.: péče o státní lesy a chráněná území, zřizování a provoz ČOV, městských parků, zvířecích útulků, ...) b) regulace (ovlivňování) chování dalších subjektů - přímá x nepřímá - pozitivní x negativní (ve vztahu k subjektu, k ŽP vždy pozitivní) Ovlivňování ve prospěch ŽP

Nástroje ochrany ŽP - rozdělení I. Organizační a institucionální nástroje (založení a kompetence institucí, legislativa) II. Normativní nástroje - z hlediska obsahu: zákazy, povolení, omezení, standardy, kategorizace ochrany, kontrola, sankce) - z hlediska formy: právní předpisy, správní akty, veřejnoprávní smlouvy, …) III. Koncepční (plánovací) nástroje IV. Ekonomické nástroje (daně, poplatky, dotace…) V. Informační nástroje (výchova a osvěta) VI. Dobrovolné nástroje (EMAS, ekolabeling,…) - Různě se kategorie prolínají, nejsou nějak explicitně určené, každý autor si to také člení dle svého uvážení

I. Organizační a institucionální nástroje systém právních norem a koncepčních dokumentů uplatňovaných v ochraně ŽP zaštiťují všechny ostatní nástroje ŽP, neboť z platných právních norem vycházejí všechny ekonomické, normativní a jiné nástroje, které se v praxi uplatňují Instituce: Ministerstva - MŽP, MZ… Ústřední orgány státní správy - (SÚJB, BÚ) Specializované správní úřady s celostátní působností (ČIŽP) Veřejné stráže ENV005 Politika a nástroje ochrany životního prostředí (chemické látky a odpady) Ovlivňování ve prospěch ŽP

I. Organizační a institucionální nástroje Veřejné stráže – zák. 114/1993 Sb. o ochraně přírody a krajiny Myslivecká stráž Lesní stráž Rybářská stráž Stráž přírody Práva - Požadovat prokázání totožnosti - Zadržet osobu kde nelze zjistit totožnost a zavolat PČR - Ukládat a vybírat pokuty - Vstupovat na pozemky vlastníků v obvodu své působnosti Povinnosti Prokázat se průkazem strážce a nosit služební odznak Dohlížet na dodržování právních předpisů v dané oblasti Oznamovat neodkladně závady , nedostatky, škody nadřízenému orgánů http://www.bilekarpaty.cz/strazci/img/foto/odznak-v.jpg

Stráž přírody http://www.strazprirody.cz/index.php?prefix=www&link=e24afg690rdio8vlgh65hctra5

II. Normativní (administrativní) nástroje založeny na donucovací pravomoci orgánů státní správy stěžejní prvek politiky ochrany ŽP tzv. přímé nástroje (x nepřímé - ekonomické nástroje) 1) nařízení (zákazy a příkazy), př. co lze vypouštět do vod 2) limity (věcné, časové), př. emise do ovzduší, vod, půd 3) standardy a technické normy, př. auta, domy... Výhody - radikálně a rychle vyřeší určitý problém ŽP Nevýhody - neberou ohled na specifika znečišťovatelů nemotivuje znečišťovatele pozitivně tvrdé dopady si obvykle vyžádají také hodně výjimek (tím omezena účinnost i smysl nařízení) http://www.cenia.cz/__C12571B20041E945.nsf/$pid/CENMSFZUTSGE Princip administrativních nebo také normativních nástrojů je založen na donucovací pravomoci orgánů státní správy, které prostřednictvím těchto nástrojů přímo ovlivňují chování znečišťovatelů. Administrativní nástroje mohou mít formu zákazu, příkazu či omezení, které vyplývá přímo ze zákona či z rozhodnutí úřadu. Dále do této skupiny patří povolení a souhlasy úřadů k činnostem ohrožujícím životní prostředí včetně rozhodnutí vyplývajících z posouzení vlivu připravovaných projektů na životní prostředí, limity na vypouštěné znečištění a technologické či výrobní standardy a normy.

III. Ekonomické nástroje – negativní st. - působí na znečišťovatele nepřímo prostřednictvím trhu cílem je také zajištění prostředků k ochraně ŽP (viz bod 2) 1) nástroje fungující na principu internalizace externalit negativní stimulace (snaha omezit takové jednání) a) poplatky → většinou příjmem SFŽP a státního rozpočtu: - za znečišťování ŽP (emise - vzduch, voda, skládky, OEP) - za využívání přírodních zdrojů (vody, dřeva, nerosty) - uživatelské poplatky (poplatek ze psa, elektronika - PHE) b) daně - k ochraně ŽP - silniční daň, mýtné, spotřební daň z uhlovodíkových paliv - ekologická daňová reforma c) sankční platby - pokuty převedení externích nákladů do nákladů původce (internalizace externalit) Cílem je také zajištění prostředků následně použitých k ochraně ŽP

III. Ekonomické nástroje – pozitivní st. 2) nástroje představující příspěvky k nákladům na zamezení znečištění ŽP: pozitivní stimulace (podpora toho, co je žádoucí) daňové úlevy (v rámci DPH, daní z příjmů, silniční daně, daně z nemovitostí, daně z elektřiny o OZE…) finanční podpory (granty, dotace, půjčky) zálohové systémy (akumulátory, lahve) environmentální pojištění pojištění odpovědnosti za škodu na ŽP - obvykle se nevztahuje na škody na ŽP samotném, na biodiverzitě a nezahrnuje náklady na sanace pojištění sanačních nákladů pojištění při dopravě – kryje nehody při dopravě nebezpeč. látek pojištění skládek – pojištění provozovatelů skládek - převedení externích nákladů do nákladů původce (internalizace externalit)

III. Ekonomické nástroje – zhodnocení Výhody: - Tržní konformita - Nižší náklady regulace - Ekonomická efektivnost - Inovativnost Nevýhody: - Nejistý výsledek - Omezený věcný dopad - Zátěž „nevinných“ (např. EDR)

IV. Koncepční nástroje z povahy životního prostředí – nezbytnost dlouhodobých a komplexních řešení odborný, dlouhodobě a rámcově formulovaný, komplexně pojatý dokument lidského směřování jedná se o projev principu prevence a UR potřeba koncepcí jako rámců pro další činnost veřejné správy / regulovaných subjektů - obecný obsah koncepcí: popis a hodnocení stavu analýza problémů a rizik definice cílů návrh opatření a nástrojů - uplatnění: téměř ve všech oblastech ochrany ŽP

IV. Koncepční nástroje – druhy a formy 1) politiky - dlouhodobé, obecné, rámcové, podklad pro veřejnou sféru - např.: Státní politika ochrany ŽP ČR 2) plány - středně-dlouhodobé, konkrétnější - např.: územní plán, plán odpadového hospodářství … 3) programy - krátko-střednědobé, konkrétní soubor opatření - např.: program zlepšení kvality ovzduší města Brna, X 4) koncepce - např. Koncepce ochrany přírody a krajiny JČK U koncepce JČK kouknout na str. 7, jak se různé koncepční dokumenty prolínají

IV. Koncepční nástroje – závaznost 1) pro vlastní činnost veřejné správy - forma: interní akty - např.: Státní politika ochrany životního prostředí 2) pro navazující rozhodování správních orgánů - forma: zpravidla nařízení či o.o.p. - např.: územní plán, plán odpad. hosp. kraje/obce 3) přímo pro adresáty - forma: zprav. správní akt („hromadné rozhodnutí“) - např.: lesní hosp. plán, plán odpad. hosp. původce

IV. Koncepční nástroje – uplatnění A) ochrana složek životního prostředí - plány péče o zvláště chráněná území - plánování v oblasti vod - plány a programy v ochraně ovzduší - lesní hospodářské plány, lesní hospodářské osnovy B) regulace zdrojů znečišťování plány odpadového hospodářství (ČR, kraje, obce, původce) C) předcházení rizik - havarijní plány - povodňové plány

IV. Koncepční nástroje – jaký budou mít dopad? Zjistíme pomocí zák. č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí – EIA posuzování vlivů koncepcí a územně plánovacích dokumentací na ŽP (SEA –Strategic Environmental Assessment) posuzování vlivů záměrů na ŽP (EIA – Environmental Impact Assessment) záměry - stavby, činnosti a technologie uvedené v příloze zák. Koncepcí se rozumí strategie, politiky, plány nebo programy zpracované nebo zadané orgánem veřejné správy a následně orgánem veřejné správy schvalované nebo ke schválení předkládané (§ 3 písm. b) zákona č. 100/2001 Sb.) http://www.kr-stredocesky.cz/web/zivotni-prostredi/eia

V – Informační nástroje A) Výchovně-vzdělávacího charakteru - soubor nepřímých nástrojů (zachovávají možnost volby) - pozitivní / negativní motivace - utváření názorů a postojů - různé cílové skupiny - provádějí: veřejná správa, školy, neziskové organizace, … stát: podpora metodická, finanční např. Státní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ČR - EVVO http://denik.obce.cz/images/art/6461936_1.gif http://ekolist.cz/inzerce/logo_evvo_2012.png http://www.svcopava.cz/wordpress/wp-content/uploads/evvo-nabidka.png

V – Informační nástroje Státní program Environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ČR - EVVO - Základní strategický dokument zajišťující dlouhodobý rozvoj EVVO v ČR. Členění: 1) východiska 2) komentář současného stavu 3) potřebné úkoly pro cílové skupiny rozdělené do čtyř částí: veřejná správa děti, mládež, pedagogové, odborní pracovníci EVVO v podnikové sféře informace, osvěta, poradenství pro veřejnost 4) prognóza dopadů a vlivů EVVO v různých rovinách jeho uplatnění

V – Informační nástroje B) Informativního charakteru - registry apod., - např. Integrovaný registr znečišťování - IRZ

VI. Dobrovolné nástroje umožňují subjektům vzít na sebe při výkonu podnikové činnosti závazek šetrnějšího přístupu k životnímu prostředí, než vyžadují právní normy ekoznačení EMAS / ISO14001 čistší produkce LCA – analýza životního cyklu výrobku ENV015 Udržitelný rozvoj I - úvod do problematiky a globální výzvy

Dopady politik (nástrojů) ochrany ŽP dopady na ekonomiku a její subjekty – vždy V krátkodobém pohledu zpřísnění podmínek ochrany ŽP může zvýšit náklady podniků = přechodné omezení produkce a investičních aktivit (i v národním měřítku) = omezení výroby zvýší nezaměstnanost v regul. odvětvích a nižší výnos veřejných rozpočtů z daní = negativní dopad na konkurenceschopnost podniků v mezinárodním měřítku (pokud přijato jednostranně) http://www.cenia.cz/__C12571B20041E945.nsf/$pid/CENMSFZUTSGE

Dopady politik (nástrojů) ochrany ŽP V dlouhém pohledu dochází k podpoře rozvoje env. šetrnějšího podnikání = zvyšování produkce, investic i zrychlení ekon. růstu = nové zaměření podniků na ekol. šetrnější výrobky, služby a technologie může vést k objevení nových trhů. = při zavádění ekol. poplatků může být nižší výnos z daní kompenzován příjmem z poplatků Politika ŽP má významné efekty v sociální oblasti = nástroje mají různý dopad na různé skup. obyvatel = před zavedením nového nástroje (či změnou stávajícího) je nutné zhodnotit dopady a zajistit, aby nedošlo k neúměrnému zvýšení životních nákladů či zátěž firem http://www.cenia.cz/__C12571B20041E945.nsf/$pid/CENMSFZUTSGE