Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb CO JSME SE O NICH DOZVĚDĚLI V 7. TŘÍDĚ
Advertisements

Věty vedlejší příslovečné úvod
Digitální učební materiál
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Větné členy a věty vedlejší podmět a přísudek
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Druhy vedlejších vět.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.
Podmět a přísudek. Vedlejší věta podmětná a přísudková
Grafické znázornění věty jednoduché
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
Vedlejší věta předmětná Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Věta vedlejší příslovečná podmínková
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Větné členy PŘÍSUDEK.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Skladba souvětí.
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
Vedlejší věta podmětná, přísudková
Souvětí podřadné. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: 1.07/14.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 6. ročník.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Vedlejší věta předmětná Autor Chňoupková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ vedlejší věta podmětná Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Souvětí Celek složený ze dvou a více vět. Věta hlavní (VH) – mluvnicky nezávisí na jiné větě Věta vedlejší (VV) – závisí na větě řídící, doplňuje její.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková PŘEDMĚT Pt Chlapec = viděl stromek hvězdu dárky ozdoby světlo sníh.
Druhy vedlejších vět Věta podmětná (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta předmětná (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta přívlastková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_17_VV-přívlastková a doplňková Autor Fulínová.
Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_10_SKLADBA.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
Podmětná a přísudková věta
PODMĚT.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.09_URČOVÁNÍ DRUHŮ VĚT.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Základní větné členy - podmět
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_09_ Vedlejší věta podmětná Autor Chňoupková Martina

Vedlejší věta podmětná Mgr. Martina Chňoupková

Test na procvičení: 4. Podmět spolu s přísudkem tvoří: O) základní skladební skupinu M) základní skladební dvojici K) podmět a přísudek spolu netvoří nic 5. Ve větě „Povídali, že mu hráli.“ je podmět: E) vyjádřený Ě) všeobecný A) nevyjádřený 6. „Mladí se veselili, staří vážně rozmlouvali.“ – v tomto souvětí jsou oba podměty vyjádřeny: N) zájmeny T) přídavnými jmény U) podstatnými jmény 1. Podmět je nejčastěji vyjádřen: M) slovesem P) podstatným jménem H) příslovcem 2. Ve větě: „Šel jsem s Petrem domů kolem cukrárny.“ je podmět: B) nevyjádřený (on) O) nevyjádřený (já) F) vyjádřený zájmenem 3. V jakém pádě je podmět: D) v 1. pádě C) v 1. a 4. pádě E) v 7. pádě

VV podmětná stejně jako přísudek může být i podmět vyjádřen VV věta hlavní tvoří přísudkovou část nejčastější spojovací výrazy: ptáme se na ní: kdo,co? + VH (pomůcka VH nemá Po) vztažná zájmena: kdo, co spojky: že, aby, kdyby Př.: Potěšilo mě, že si na mě vzpomněl. Kdo řídí, má jet opatrně.

Doplňte vhodnou VV podmětnou: Povídá se, …………………………………….. Stále se ještě neví, ……………………………. Zdá se mi, …………………………………….. Bylo mu doporučeno, ………………………… ……………………….., nesmí do lesa. Není nutné, ……………………………….

Podtrhněte VV podmětnou: Zjistilo se, že zradil. Slyšel, že jsi mu koupila nové kolo. S lítostí sledoval, jak jeho vůz mizí pod hladinou. Je nutné, abys poslouchal. Říká se o něm, že je pěkný chlapec. Jestli ti to nebude vadit, přijdu. Kdo nerozumí, ať se přihlásí. Je možné, že pojedeme už brzy ráno.

Podmět nahraďte VV podmětnou: Překvapilo nás, že jste odešli. Kdo vyhraje, získá zlatou medaili. Kdo je chytrý, nekoupí si to. Kdo přijde pozdě, má smůlu. Bylo mi doporučeno, abych jela do lázní Váš odchod nás překvapil. Vítěz soutěže získá zlatou medaili. Chytrý si to nekoupí. Pozdě příchozí mají smůlu. Doporučili mi lázně.

Učebnice – cvičení 4,5,6 na straně 97. Procvičení: Učebnice – cvičení 4,5,6 na straně 97.