Sociální pedagogika: Mládež

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlivy na spotřebitele.
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Vymezení pedagogiky VČ (PVČ)
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
Úvod do sociální a kulturní antropologie
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Sociální psychologie Sociální skupiny.
KULTURA Jitka Nešněrová.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Motivační témata a životní příběhy
Rozdíly mezi osobnostmi
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Motivační témata a životní příběhy
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Úvod do učiva občanské výchovy
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
Trvale udržitelný rozvoj  Rozvoj uspokojující potřeby současnosti bez ohrožení možnosti budoucích generací uspokojovat své vlastní potřeby (OSN)  Strategie.
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Filosofie úvod do problému....
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Interkulturní psychologie
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Model transkulturní péče
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
Modely mentální retardace
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Nástin dějin pedagogiky a úvod do pedagogiky
Od moderní k nové společnosti
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Osoba a osobnost Pavlína Jordánová, Margita Přikrylová, Eliška Roubalová.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Stát Definice, funkce, typy.
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kultura Vladimír Velešík.
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Psychologie adolescentů
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Psychologie adolescentů
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Sociální psychologie.
Sociální pedagogika - subkultury
Pedagogika a psychologie
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
5. Kultura jako řešení problémů přežití
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Základní filozofické otázky
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Transkript prezentace:

Sociální pedagogika: Mládež doc. Michal Kaplánek, Th.D. přednáška – 27. února 2017

Otázky k diskusi ve skupinkách Jaké vlastnosti mají lidé, které zařazujeme do kategorie „mládež“ nebo které označujeme přídavným jménem „mladí“? Dá se toto období nějak věkově ohraničit? Kdy začíná a kdy končí? Jak byste toto období charakterizovali? Co se vám vybaví, řekneme-li „mládež“?

Definice mládí rozdíl právního a mentálního rozlišení mezi dětstvím, mládím a dospělostí doba mládí se stále rozšiřuje, mládí přestává být „pasáží“ kult mládí teenager – participace dětí na životě starších kamarádů pojmy „vrstevnická skupina“, „peer group“ Neil Postman kritizuje skutečnost, že děti přichází o dětství konec mládí – adolescentní moratorium, hotel „Máma“, prodloužení tohoto období primárně prodloužením přípravy na zaměstnání sekundárně oddalováním převzetí plné odpovědnosti za svůj život definice dospělosti, prodlužování provizória – výhody a nebezpečí proč i lidé pokročilého věku chtějí pořád vypadat mladí? Strach ze smrti?

Psychologický pohled na mládí Erikson – vývojová psychologie (5. a 6. stádium vývoje osobnosti): adolescence, raná dospělost – identita a intimita Identita – co to je? Potřeba dosáhnout jasného „sebe-vědomí“ (identity); faktory, které přispívají k ujasnění identity (peer group, parta), faktory, které znesnadňují nalezení identity: postmoderna (tekutá identita), povrchnost Intimita: schopnost sdílet se s druhým

Mládež jako kulturní skupina K pochopení vývoje mládeže jako zvláštní kulturní skupiny si potřebujeme objasnit následující pojmy: kultura enkulturace „kultura mládeže“ parciální kultura, subkultura

Užší a širší pojetí kultury Úžší pojetí kultury: „Kulturní kompetence v sobě zahrnuje ochotu a schopnost uvažovat nad vlastním vnímáním a aktivně kriticky se zabývat těmi oblastmi života, které nejsou zaměřeny na bezprostřední výsledek.“ (Opaschowski) Širší pojetí: Pojem „kultura“ zahrnuje veškerou tvořivou činnost, kterou člověk utváří své prostředí, jakož i výsledky této činnosti. Jestliže člověk utváří svoje prostředí, vychází sice z předpokladů, které mu poskytla příroda i kultura předchozích generací, ale současně vytváří cosi nového.

Pojem „kultura“ (širší pojetí z hlediska antropologie) … První přesnou definici se pokusil podat v roce 1871 britský antropolog Edward Burnett Tylor: Kultura je komplexní celek, zahrnující náboženské a etické hodnoty a systémy, právní předpisy, poznání, umění a všechny zvyky a schopnosti, kterými jedinec disponuje jako příslušník společnosti a které si osvojil učením. … V současnosti se kultura nejčastěji definuje jako celistvý systém významů, hodnot a společenských norem, kterými se řídí členové dané společnosti a které prostřednictvím enkulturace předávají dalším generacím. (Z webových stránek Katedry filosofie a religionistiky TF JU)

Oblasti kultury Materiální kultura (civilizace, prostředí) Duchovní kultura (morálka, věda, umění, náboženství) Sociální kultura (rodina, právo, stát) Osobní kultura (Cicero: kultura duše): vnitřní a mravní formace člověka, která přetváří jeho přirozené vlastnosti Kultura duše je duší veškeré kultury!

Enkulturace Enkulturace je universální kulturní proces, který funguje v jedné každé konkrétní kultuře a v životě jednoho každého individuálního nositele kultury, adaptivní začleňování jednotlivců do příslušné etnické interetnické nebo multietnické kultury, do jejího jazyka a do jejích tradic, fundamentální v období dětství, ale i jako celoživotní učební proces. výchova je intencionální a institucionalizovaná enkulturační pomoc (Nahodil, cit. dle dr. P. Kuchaře)

Do jaké kultury se má mladý člověk včlenit? Cultural Change(s): 16. stol. – Humanismus: odklon od teocentrismu k antropocentrismu 18. stol. – Osvícenství: víra v člověka a jeho rozum; odklon od náboženství k ideolgiím 2. pol. 20. stol. – konec „velkých příběhů“; ztráta víry v člověka a rozum; radikální pluralita a příklon k individualismu Dnes - ???

Mládež – skupina s vlastní kulturou? do 50. let 20. století se mladí lidé přizpůsobovali kultuře dospělých, docházelo k celkové enkulturaci do tradiční kultury, enkulturace je významná stále, ale už není samozřejmá, mladí lidé žijí v mnoha kulturách, které jsou velmi rozdílné; můžeme pouze identifikovat základní společné (a někdy i protikladné) trendy; jedná se opět o trendy ovlivněné formováním vztahů v postmoderní společnosti

Postmoderní znaky kultur mládeže Postmaterialismus Estetizace Vliv médií a sociálních sítí Sebeinscenování Povrchnost (Design statt Dasein) Hledání alternativ (vzdor) Touha po originalitě Touha po přijetí do referenční skupiny

Subkultury Pojem „parciální kultura“zavedl na začátku 70. let Robert R. Bell. Je to „relativně koherentní kulturní systémy, které představují v rámci celkového systému národní kultury „svět sám pro sebe“ Subkultury jsou další „světy“, které si vytvořily takové strukturální a funkční vlastnosti, které jejich členy do jisté míry odlišují od ostatní společnosti Podle Baackeho synonyma

Dvojí pojetí subkultury Postavení subkultur v rámci národní kultury Subkultura = parciální kultura Subkultura vybočuje z „normálu“

Scéna Pojem scéna vznikl ve Velké Británii, a to ve městech. Oproti subkultuře je pro scénu charakteristická aktualita a (virtuální) orientace na určité centrum (město, místo, čtvrť, hospoda). Dnes – díky médiím a sociálním sítím – může ke scéně patřit jednotlivec, který se s dalšími účastníky scény fyzicky nikdy neviděl a na místě, kde scéna vznikla, nikdy nebyl. Patří ke scéně většinou virtuálně,fyzicky pak v symbolických okamžicích.