Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Maminka maminek kontaktní sestra
Komunikace ve zdravotnictví – potřeba kontaktní sestry Konference nadačního fondu Porozumění Mgr. Alena Šmídová.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Vedoucí sekce primární prevence
Metodický a supervizní seminář k praxi I.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základy psychologie a psychopatologie VZ kombinované
Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Mgr.Kateřina Dosoudilová, DiS.
Koncepce ošetřovatelství
Legislativa.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
Kvalita v českém zdravotnictví
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Případová studie Seminář 2014.
SEBEVRAŽEDNÉ CHOVÁNÍ A ZÁMĚRNÉ SEBEPOŠKOZOVÁNÍ U DĚTÍ A MLÁDEŽE
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Struktura bakalářské práce
Národní zdravotnický informační systém
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
Didaktické metody Androdidaktika.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
1 Cyklus konferencí a seminářů pro nelékařské zdravotnické obory v rámci projektu MZ ČR RNDr. Martin Kalina, Ph.D. Manager Aesculap Akademie B. Braun Medical.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Jarmila Cmuntová Zuzana Mezerová Podzimní škola WHO / HPH 2011 v ČR září MZ ČR, Praha Kontinuální edukační programy ve vztahu k podpoře zdraví.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Mezinárodní den sester květen 2009
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s.
Národní zdravotnický informační systém
Psychoterapie MUDr. Pavel Theiner, Ph.D..
Projekt „Věda do škol“ Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
Didaktické metody Androdidaktika.
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
OdCom – Objektivizace stížností na zápach v Erzgebirgskreis a v Ústeckém kraji – příspěvek k analýze příčin a zjišťování zdravotních následků Porada.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Centrum kolegiální podpory CKP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Budoucnost domácí péče
Fakulta zdravotnických studií
Transkript prezentace:

Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví Porada managementu nelékařských zdravotnických povolání Praha 20. 3. 2018

Krátké intervence 1. Ověřování metodiky krátkých intervencí v praxi I,II,III Národní program zdraví - Projekty podpory zdraví MZ ČR 2013, 2014, 2015 – číslo projektu 10 683 2. Krátké intervence v praxi I, II Národní program zdraví - Projekty podpory zdraví MZ ČR 2016, 2017 – číslo projektu 10 683 3. Krátké intervence pokračují i v roce 2018 (téma – umírání, smrt, domácí násilí) Každý rok se přidávají nové obrazové karty.

Krátké intervence 2013 - 2017 12 nemocnic/ZZ 11 VŠ, VOŠ a SŠ Edukováno 22 856 pacientů/klientů Proškoleno 3 260 zdravotníků vč. studentů Spolupráce se ZÚ Ústí nad Labem a Ostrava

Krátké intervence CO motivační technika KDO zdravotníci KOMU pacienti/klienti ZZ PROČ motivovat k rozhodování pro zdraví zlepšit zdraví snížit ztráty z nemocí JAK 3A

Jak postupovat ? 3A ASK ptejte se ADVISE poraďte přestat ASSIST pomozte přestat Ideálně se intervence opakují se stejným zdravotnickým pracovníkem při každé návštěvě lékaře.

Výcvikový program v metodice krátkých intervencí 1) vzdělávací část - význam krátkých intervencí, ekonomika nemocí - využití v praxi, nevhodné návyky v životním stylu atd. - seznámení s webovými stránkami http://kratke-intervence.info/ 2) praktická část ve skupinách - ukázky vhodných a nevhodných komunikačních strategií pro krátké intervence, nejčastější problémy a příčiny neúspěchu - modelové situace - individuální nácviky, korekce - závěrečná diskuse 3) po skončení semináře udělení certifikátu

Výcvikový program v metodice krátkých intervencí Výcvikový program trvá cca 4 hodiny. Cílem je individuální intervence, která pracuje s motivy konkrétní osoby. Konkrétní osoba musí sama vyhodnotit současné chování a přijmout za vlastní rozhodnutí změnit jej. Praktický postup: rozhovor zaměřený na motivy chování předání dotazníku , který si osoba vyplní a vyhodnotí sama, sama si také prohlédne nabídnuté obrazové karty či jiné materiály , může se ptát, konzultovat

Postup při realizaci Státní zdravotní ústav Nemocnice/Poliklinika/PL/ZZ Souhlas ředitele ZZ, náměstka pro oš. péči, manažera kvality Zajistit termín a zorganizovat pro seminář pro zdravotníky/ studenty v daném ZZ Výběr vhodných oddělení Výběr edukačního zdravotníka Edukace pacientů/klientů Proškolení v metodice Poskytnutí materiálů a trvalé podpory Kontaktní osoby: marie.nejedla@szu.cz lucie.cvrckova@szu.cz simona.bernardyova@szu.cz alena.vanova@szu.cz

Intervence žloutenka

Intervence Správné mytí rukou

Děkuji za pozornost a přeji příjemný den. alena.vanova@szu.cz