Aristoteles 384-322 př. n. l. otec byl lékařem makedonského krále Filipa II. (otec Alexandra Velikého) řecký filozof, po dobu dvaceti let žák Platonův,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
K novověké filosofii 16.–17. století
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ČLOVĚK A SVĚT Antická filozofie II..
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Aristotelés – část druhá
Filosofie a kultura Aristoteles.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Právo jako filozofický pojem
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _605.
Aristotelés ze Stageiry
ARISTOTELES OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-M 
ARISTOTELES FILOZOFIE
(384 – 322 př.n.l.) VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.09/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzyk CZ.1.07/1.5.00/
Řecká moudrost Věda a filosofie.
Antika – řecké myšlení o právu. Právní filozofie v literatuře Ústřední problém – zdali právo musí odpovídat pouze formálním kritériím, nebo jestli jeho.
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Filosofie úvod do problému....
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
VZTAH VÍRY A ROZUMU VE STŘEDOVĚKÉ FILOZOFII Dušková, Hessler, Marešová, Dlouhá, Hučíková – V8A
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Husserlova teorie přirozeného světa Maryna Zheleznyak.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Abú Alí al-Husajn ibn Abdulláh ibn Síná. 980 – 1037 n. l. Středověký perský učenec, filozof, přírodovědec, lékař Otec moderní medicíny Měl velký vliv.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Typicky řecká představa: A R C H É = prazáklad Uspořádaný svět je tvořen z již předtím existujícího prazákladu tím, že dostává nějaký řád, že jím prostupuje.
Název politologie je složen z následujících slov:
Vztahy geografie k ostatním vědám
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Pythagoras př. n. l.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Michalíková Hor č íková 2. Ro č ník VSRR Bc. Aristoteles.
Dějiny evropského myšlení
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Myšlení a myšlenkové operace
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
FILOsOFIE A VĚDA.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Filozofie osvícenství v Německu
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
K novověké filosofii 16.–17. století
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Elejská škola.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Základní filozofické otázky
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Aristoteles 384-322 př. n. l. otec byl lékařem makedonského krále Filipa II. (otec Alexandra Velikého) řecký filozof, po dobu dvaceti let žák Platonův, jeden z nejvýznamnějších myslitelů v dějinách filozofie, vychovatel Alexandra Velikého 334 př. n. l. založil vlastní filozofickou školu Lykeion, nazývána peripatetickou - vyučování se odehrávalo za chůze, Lykeion byla vědeckým střediskem díky badatelskému úsilí Aristotela,byla vybavena kvalitní knihovnou a využívala také učebními pomůcky, např. preparáty rostlin a živočichů. Po Alexandrově smrti r. 322 př. n. l. obviněn z bezbožnosti a odsouzen k trestu smrti, kterému se vyhnul únikem do Chalkidy

Přínos A. systematicky shromáždil všechny dosavadní poznatky z nejrůznějších vědních oborů a doplnil je o poznatky své. Věnoval se astronomii, pozorování zvířat, geografii, historii a dokonce i psychologii (fungování smyslů člověka). používal metody, které se staly základem i moderní vědecké práce ve svých pracích uváděl také názory svých oponentů a s použitím věcných argumentů je vyvracel

Názory Aristotela Ontologie: nesouhlasí s Platonovou teorií odděleného světa idejí, podle A. vše vzniká kombinací látky (materiální stránka)a formy (ideální stránka), ta dává všemu podobu a tvar. látku poznáváme smysly, formu rozumem A. propojil logiku s metafyzikou=ontologií=vědou, která studuje to, co je skryto za tímto projeveným a smyslově vnímatelným světem. Pátral po příčinách různých jevů v přírodě, jako je pád kamene, blesk na obloze či pohyb planet. Na základě logiky si uvědomil , že na počátku každého řetězu příčin a následků je jedna a táž příčina. Nazval jí prvním hybatelem, který je obdobou toho, co označujeme slovem Bůh. Věčná a dokonalá čistá forma jsoucna=existence. geocentrická představa vesmíru - umístil Zemi do středu vesmíru. mylně se domníval, že živé organismy se rodí z neživé hmoty

Etika a Politika Základem Aristotelovy etiky je hledání tzv.„zlaté střední cesty“, tj. rovnováhy mezi dvěma krajnostmi. To vyžaduje podle A. inteligenci a zkušenost. Příkladem je odvaha, která se nachází mezi zbabělostí a bláznivým hazardem či štědrost, která je mezi lakotou a marnotratností. Aristoteles je autorem známého výroku. „Člověk je tvor politický“. Stát je něco přirozeného, protože „člověk je od přírody tvorem společenským“, „tak jako oko nemůže být okem mimo organizmus, nemůže být ani člověk člověkem mimo obec“. zájmy státu, obce jsou přednější než zájmy jednotlivce na základě studia 158 ústav různých městských států rozdělil ústavní formy na pravé a zvrhlé → demokracii, která podle něj znamená tyranii lidu, považoval za zvrhlou formu vlády. Preferoval monarchii nebo aristokracii.

Logika A. je zakladatelem logiky jako vědního oboru= nauky o formách a metodách správného myšlení = jak postupovat v myšlení, abychom dospěli ke správným závěrům. A. říká: myslíme v pojmech =POJEM je základní jednotkou logických operací pojmy spojujeme ve věty=SOUDY; soudy spojujeme v ÚSUDKY; úsudky se spojují v DŮKAZY A. definuje 2 základní vědecké postupy: 1. Dedukce – z obecných teorií vyvozujeme prostřednictvím logických úsudků jednotlivosti 2. Indukce – postup od jednotlivých pozorování k obecným závěrům př. Au je těžší než voda, Ag je těžší než voda, Fe je těžší než voda → kov je těžší než voda formuloval a objasnil řadu základních pojmů, které používáme dodnes v matematice,  filozofii, přírodních, technických a společenských vědách. Jsou to pojmy: kategorie (=soubor jevů /předmětů, osob apod./ se společným rysem), soud, úsudek (názor), důkaz a indukce

ODKAZ Aristotela A. spisy byly přeloženy do syrštiny, arabštiny a latiny. Jeho systematické dílo se stalo základem vzdělanosti středověku a bylo vyučováno na evropských univerzitách až do počátku novověku.