Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0876 Střední odborné učiliště nábytkářské a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0876 Střední odborné učiliště nábytkářské a."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0876 Střední odborné učiliště nábytkářské a střední odborná škola, s.r.o. Horská 167, 460 14 Liberec Šablona III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE _447 Autor Mgr. Irena Fadrhoncová Třída/ročník 4. ročník, nástavba Datum vytvoření 11. 8. 2013

2 Vzdělávací oblast Společenskovědní vzdělávání Tematická oblast Filozofie pro SOŠ – Aristoteles Předmět Základy společenských věd Anotace (výstižný popis způsobu použití, případně metodické pokyny) Prezentace slouží k výkladu o Aristotelovi. Klíčová slova Řecká filosofie, Aristoteles Druh učebního materiálu Výkladová prezentace Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

3  Platonův žák.  Označován za největšího myslitele starověku.  Narodil se v rodině královského lékaře a byl vychován jako aristokrat.  Na dvoře Makedonského krále působil jako učitel malého Alexandra Velikého.  Jeho spisy byly z větší části ztraceny, když se vedoucí silou ve středomoří stala Římská říše.  Jeho myšlenky se šířily nejprve v arabském světě, teprve v 9. století n. l. byly přeloženy z arabštiny do latiny.

4 Aristoteles

5  Aristoteles kritizoval Platonovu teorii idejí.  Platon svá tvrzení opíral o matematické studie, které jsou abstraktní, Aristoteles vycházel z přírodovědných studií.  Matematické výpočty a geometrie jsou vzdáleny každodennímu světu, kdyžto biologie pozoruje a popisuje konkrétní svět kolem nás.  Aristoteles došel k tomu, že schopnost poznávat jednotlivé pojmy není vrozená (jak tvrdil Platon), ale naučená, získaná během života.

6  Obecné pojmy se podle Aristotela tvoří takto: Kdykoli dítě uvidí psa, všimne si pokaždé něčeho, co má toto zvíře společného s ostatními psy a tím si utváří představu o „psovitosti“ či formě psa  Neexistuje žádná říše idejí, obecné pojmy jsou v tomto našem světě! Souvislosti: spor o vznik obecných pojmů rozdělil později filosofy na dva tábory: racionalisty (např. Descartes, Kant), kteří věří ve vrozené vědění a empiristy (např. Locke, Hume), kteří tvrdí, že veškeré vědění pochází pouze ze smyslové zkušenosti.

7

8  Svůj názor na obecné pojmy získal Aristoteles z pozorování živých věcí a jeho klasifikace živé přírody je prvním podrobným zkoumáním živého světa v dějinách.  Uplatňuje při klasifikace systematický postup, hledá společné prvky určité skupiny (viz obrázek výše).  Člověka umístil na vrchol své hierarchie, protože ho od ostatních živých věcí odlišuje schopnost rozumového uvažování.  Člověk se sice rodí jako nepopsaná deska a vše se učí v průběhu života, ale schopnost rozumově uvažovat je mu vrozená.

9  Vše ve světě se dá vysvětlit čtyřmi příčinami (každá věc má tyto vlastnosti):  LÁTKA – to, z čeho je věc vytvořena  FORMA – tvar věci  ÚČEL – funkce věci  ÚČINEK – pohyb, zdroj vznikání a změny

10  Kategorie jsou podle Aristotela nejvyšší rody pojmů (nejvyšší kategorie, podle kterých posuzujeme svět kolem nás).  Úkol: představte si, že máte vysvětlit mimozemšťanům, podle čeho všeho posuzujete a dělíte jsoucna kolem sebe, aby jste se v běžné realitě vyznali. Stanovte alespoň pět těchto škatulkujících principů.

11  Kategorie jsou podle Aristotela nejvyšší rody pojmů (nejvyšší kategorie, podle kterých posuzujeme svět kolem nás):  PODSTATA (SUBSTANCE)  KVALITA  KVANTITA  VZTAH  KDE?  KDY?  POLOHA  VZHLED  ČINNOST  TRPNOST

12 Aristoteles

13  Aristoteles zkoumal ústavy okolních států a dospěl k názoru, že vládu můžeme rozdělit podle množství vládnoucích osob a podle toho, je-li to vláda zdravá nebo zvrhlá: Počet vládnoucích osobZvrhlý způsob vlády Zdravý způsob vlády JednotlivecTyranieMonarchie Malá skupinaOligarchieAristokracie Všichni – lid si vládne sám ! Demokracie !Politeia

14  Podle Aristotela si může být lid sám sobě tyranem skrze vlastní ústavu, samozřejmě vinou zvolených zástupců – odtud demokracie jako zvrhlý způsob vlády.  Úkol: Jaké dnes existují společenské či ústavní pojistky proti tomu, aby se zvolení zástupci mohli obohacovat na úkor těch, kdo je zvolili? Řešení: Svobodný tisk, oddělení jednotlivých složek státní moci, zákony o střetu zájmů, kontrolní orgány (nejvyšší kontrolní úřad, ombudsman), pravidelné volby atd.

15 Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt EU peníze školám „Inovace výuky“ registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0876 Zdroje: HEJDUK, Jiří: Občanský a společenskovědní základ. Filosofie – učebnice učitele. Computer Media, Kralice na Hané 2011. BUCKINGHAM, Ben a kol. Kniha filozofie. Praha: Knižní klub, 2013, ISBN 978-80-242-3912-5 Obrázek z internetu: Aristotelova busta: GABA, Eric. wikipedia.cz [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aristoteles_Louvre.jpg Obrázky psů: Microsoft Word 2010, Klipart Skenované obrázky: Aristotelova klasifikace živých věcí: BUCKINGHAM, Ben a kol. Kniha filozofie. Praha: Knižní klub, 2013, str. 61.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0876 Střední odborné učiliště nábytkářské a."

Podobné prezentace


Reklamy Google