ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Didaktické testy pro ověřování znalostí
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
PESTROST STRAVY.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6.ročník (3 vyuč. hodiny) RVP- Člověk a zdraví Kompetence-k učení, komunikativní, k řešení problémů, sociální a personální Vztah s předmětem- přírodopis, chemie

MOTIVACE Jaké je tvoje nejoblíbenější jídlo a pití? Je to zdravé? Dalo by se nahradit podobným jídlem, ale zdravějším? Jak? Kolikrát denně jíš? Kolik kusů ovoce sníš za týden?

ÚVOD POTRAVINY- produkty rostlinného a živočišného původu, mají velkou výživovou hodnotu (obsahují živiny) ŽIVINY- souhrn látek obsažených v potravě. Základní živiny jsou: -cukry(sacharidy) - tuky (lipidy) - bílkoviny (proteiny) + vitamíny, minerál.látky

CUKRY Nejdůležitějším zdrojem energie Pohotový zdroj energie ! Z nadbytečných cukrů v těle se tvoří tuky ! Př. - fruktóza (ovocný cukr), - sacharóza (řepný cukr) nejběžnější v naší stravě, - škrob (v obilninách a bramborách)

ÚKOL Č. 1) Tipni si kolik kostek cukru obsahují tyto produkty ?

Banán Meloun Pomeranč Jahody Kukuřice Jablko Džus jogurt Kečup Energetický nápoj Zmrzlina Čokoládová tyčinka Coca-cola Čokoládový shake

Banán, meloun, pomeranč, jahody

Kukuřice, jablko, džus, jogurt

Kečup, energetický nápoj, zmrzlina, čokoládová tyčinka

Coca-cola, čokoládový shake

TUKY Vydatný zdroj energie Dělíme je na rostlinné a živočišné („dobré a špatné“) Jsou důležité- rozpouštějí se v nich některé vitamíny Kde je najdeme?

BÍLKOVINY Nenahraditelné, nezbytná složka výživy Stavební látky pro organismy

VITAMÍNY Látky, které naše tělo nutně potřebuje pro správnou funkci Tělo je neumí samo vytvořit Dělí se na - rozpustné ve vodě- C, B, H - zozpustné v tucích- A, D, E, K

MINERÁLNÍ LÁTKY Patří sem prvky- železo, zinek, draslík, vápník, fosfor, hořčík, jód, fluor... Který je pro váš věk nejdůležitější? Najdeme je:

Nemoci: Častější výskyt zlomenin Chřipka, nachlazení Nadváha, obezita Zubní kaz Rakovina TS Zácpa Bolesti hlavy Otoky

ÚKOL Č. 2) Vypiš co všechno obsahují tyto potraviny? RYBA MLÉKO POMERANČ FAZOLE SÝR MRKEV

ENERGIE Rovnováha PŘÍJEM x VÝDEJ Metabolismus- přeměna látek v těle ÚKOL Č.3 – Podle obrázků odhadni, co ovlivňuje náš metabolismus?

VODA ÚKOL Č. 4- Nakresli si do sešitu postavičku a vybarvi ji podle toho, kolik si myslíš, že máme vody v těle?

VODA Voda tvoří asi 60% našeho těla Příjem vody- tekutiny, potraviny Výdej vody- moč, stolice, pot, dýchání DDD vody je cca 1,5 – 2 l Pozor na vhodné nápoje! (čaj, pitná voda, minerálky, ředěné ovocné a zeleninové šťávy)

ÚKOL Č.5- Vystříhej si z novin, časopisů a letáků obrázky různých potravin a dones do příští hodiny + lepidlo V příští hodině poskládej tyto obrázky do potravinové pyramidy

ZÁVĚŘ Chceš už teď jíst zdravěji? Jídlo má být pravidelné Dávej si malé porce, ale častěji Zbytečně nesol Dej si každé ráno sklenici mléka Ke každému jídlu patří kousek ovoce, či zeleniny Hodně pití Zbytečně neslaď