Alkany a cykloalkany.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Advertisements

Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Co víme o Uhlovodících Předmět: Chemie Ročník: devátý
Organická chemie.
Alkany, cykloalkany Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 22
Uhlovodíky VY_32_INOVACE_G2 - 12
Opakovací otázky na uhlovodíky
Uhlovodíky, rozdělení uhlovodíků, alkany
Nasycené uhlovodíky Martina Kubáčková.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL211 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Alkany –definice, příklady
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Alkany = uhlovodíky s jednoduchými vazbami (nasycené uhlovodíky)
Organická chemie.
Elektronická učebnice – II
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
ALKANY Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.2/12
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Alkeny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_406.
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Organické sloučeniny - uhlovodíky Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Alkany.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkany, cykloalkany.
CZ.1.07/1.1.10/
Názvosloví organických sloučenin
ALKENY.
Písemka lineární uhlovodíky
ALKANY.
NÁZVOSLOVÍ, DĚLENÍ, VZORCE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
NÁZVOSLOVÍ ALKANŮ VY_32_INOVACE_3.2.CH2.02/Cc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/
Názvosloví uhlovodíků
Nejjednodušší uhlovodíky
Alkany.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků. 1.Hydroxyderiváty 2.Karbonylové sloučeniny 3.Karboxylové kyseliny.
ALKOHOLYFENOLY. DEFINICE Karboxylové sločeniny jsou deriváty uhlovodíků, které obsahují karboxylovou skupinu - COOH.
Ch_027_Alkany Ch_027_Uhlovodíky_Alkany Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
ALKYNY. DEFINICE ● Alkyny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu trojnou vazbu.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_02_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Areny uzavřený řetězec obsahují alespoň jedno benzenové jádro používají se triviální názvy.
ALKENY Chemie 9. třída.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Téma :Názvosloví alkanů, vlastnosti, použití
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
CYKLOALKANY.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_09
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_124_Alkany Šablona Identifikátor školy:
VY_32_INOVACE_Slo_III_02 Uhlovodíky – Alkany ppt.
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
A324 A324.
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Transkript prezentace:

Alkany a cykloalkany

Alkany otevřený řetězec pouze jednoduché vazby (nasycené) názvy alkanů mají zakončení -an

jednoduché (nevětvené) alkany Názvosloví jednoduché (nevětvené) alkany Pojmenování prvních čtyř alkanů triviální, názvy dalších vytvoříme přidáním koncovky –an za slovní kmen odvozený z řecké číslovky vyjadřující počet uhlíků v řetězci alkanu. n název alkanu 1 methan 6 hexan 2 ethan 7 heptan 3 propan 8 oktan 4 butan 9 nonan 5 pentan 10 dekan

(uhlovodíkové zbytky) Názvosloví alkyly (uhlovodíkové zbytky) Odtržením vodíkového kationtu z koncového uhlíku molekuly alkanu vzniká jednovazný zbytek. Tento zbytek pojmenujeme tak, že z názvu alkanu odtrhneme koncovku –an a nahradíme jí koncovkou –yl. (Pokud slovní základ nového řetězce končí písmenem „k“ dochází k přechýlení v „c“.) Uhlík, ze kterého jsme odtrhli vodík očíslujeme jedničkou. CH3-CH2-CH2-CH2-CH3 CH3-CH2-CH2-CH2-CH2- 5 4 3 2 1 pentyl pentan

složitější (větvené) alkany 1 2 3 2-methyl propan CH3–CH–CH3 │ CH3 methyl 1. Nalezneme nejdelší řetězec uhlíků v molekule alkanu = základní řetězec Pokud je v molekule více řetězců se stejným počtem uhlíků, základní je ten, na který je navázáno více postranních řetězců, jestliže mají stejně substituentů, tak základní je ten, který má nižší čísla uhlíků, kde jsou postranní řetězce. 2. Pojmenujeme základní řetězec 3. Očíslujeme jej tak, aby uhlíky, na které jsou vázány postranní řetězce, měly co nejmenší čísla . 4. Pojmenujeme postranní řetězce a seřadíme je abecedně 5. Všechny názvy postranních řetězců se předřadí názvu základního řetězce, ke kterému se připojí bez interpunkce a bez mezery. 6.Je-li na základní řetězec navázáno stejných postranních řetězců, vyjádříme jejich počet násobící předponou (di, tri, tetra, … ), kterou zapíšeme přímo k názvu substituentu a předřadíme čísla, která od sebe oddělíme čárkami bez mezer

složitější (větvené) alkany 1 2 3 4 5 6 CH3 –CH2 – CH –CH –CH2 –CH3 │ │ CH2 CH3 │ CH3 4-methyl 3-ethyl 3-ethyl- 4-methyl hexan

Urči název: 1 2 3 4 3 2 1 2,2-dimethylpropan 2-methylpropan 1 2 3 4 3 2 1 2-methylpropan 2,2-dimethylpropan 1 2 3 4 5 6 7 8 5-ethyl-3,4-dimethyloktan

Významné alkany Methan Vlastnosti: Bezbarvý, hořlavý plyn, v určitém poměru se vzduchem tvoří výbušnou směs, složka zemního plynu, bahenního plynu a bioplynu Použití: Palivo, surovina pro další výroby ( vodík, acetylen, saze aj.)

Významné alkany propan a butan Vlastnosti: Bezbarvé, hořlavé plyny s větší hustotou než vzduch, v určitém poměru se vzduchem tvoří výbušnou směs butan Použití: Kapalná směs stlačená v ocelových láhvích se používá jako palivo v domácnostech, do cestovních vařičů, jako palivo do motorů aut.

Cykloalkany uzavřený řetězec pouze jednoduché vazby (nasycené) názvy alkanů mají předponu  cyklo - a zakončení -an

Cykloalkany cyklopropan cyklohexan Vlastnosti: Bezbarvý plyn rozpustný ve vodě, malé vazebné úhly způsobují velké pnutí Použití: Dříve se používal jako anestetikum, dnes na výrobu různých chemických sloučenin. cyklohexan Vlastnosti: Kapalná a hořlavá látka, nejstálejší z cykloalkanů. Získává se z ropy. Použití: Surovina pro výrobu plastů a jako rozpouštědlo.

Seznam použitých obrázků Obrázek 1: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Isobutane3.png Obrázek 2: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Isobutane2.png Obrázek 3: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Heptane-3D-balls.png Obrázek 4: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Methyl.svg Obrázek 5: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Methane-2D-stereo.svg Obrázek 6: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Methane-3D-space-filling.svg Obrázek 7: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Propane-3D-space-filling.png Obrázek 8: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butane-3D-space-filling.png Obrázek 9: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ButaneGasCylinder_WhiteBack.jpg Obrázek 10: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cyclohexane-3D.png Obrázek 11: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=cyklopropan&title=Special%3ASearch&fulltext=1 Obrázek 12: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Strukturformel_Cyclohexan.png Ostatní obrázky pochází z vlastních zdrojů