Hospodářská politika Jakub Axman, IV. E, 18.01.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měnová politika 11.
Advertisements

MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Hospodářská politika státu
Agregátní poptávka a nabídka
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Funkce České národní banky
Inflace.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Makroekonomie I ( Cvičení 11 – Měnová politika - shrnutí )
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A28 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníProsinec.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
2. října 2013VY_32_INOVACE_100215_Hospodarska_politika_statu_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Agregátní poptávka a nabídka
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Hospodářský cyklus Základy ekonomie Ing. Jana Holá,Ph.D. Zdroj:Kraft,J.: Ekonomie, TU Liberec, 2002 Helísek, M.:Makroekonomie, VŠE Praha, 2002.
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Stát a národní hospodářství
Základy ekonomie Seminář 10..
Monetární (měnová) politika
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_97 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Měnový kurz.
MAKROEKONOMIE HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA STÁTU, JEJÍ CÍLE A ÚČINNOST
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Inovace výuky prostřednictvím.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Ukazatele vývoje ekonomiky - rozdělení inflace a její důsledky
Fiskální politika Pavel Seknička.
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Peníze a měnová politika
Hospodářská politika státu
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
SUBJEKTY, NÁSTROJE, DRUHY A CÍLE
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Střední škola obchodně technická s. r. o.
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
základní typy hospodářské politiky
Základy ekonomie Seminář 10..
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Hospodářská politika Jakub Axman, IV. E, 18.01.2010

Nositelé HP: Stát – vláda, parlament, národní banka, státní úřady a instituce Mezinárodní organizace Nadnárodní organizace

Cíle HP → Magický pětiúhelník Stabilita ekonomiky Růst ekonomiky Plná zaměstnanost Cenová stabilita Uspokojivé tempo růstu ekonomiky Hospodářská rovnováha se zahraničím Spravedlivé rozdělování

Nástroje HP Nástroje fiskální (rozpočtové) politiky Nástroje monetární (měnové) politiky Nástroje důchodové a cenové politiky Nástroje sociální politiky Nástroje zahraniční obchodní politiky

Fiskální politika Je úzce spojena s rozpočty. Státní rozpočet představuje centralizovaný fond peněžních prostředků, který vytvářejí, rozdělují a užívají státní orgány.

Státní rozpočet a fiskální p. K plnění svých funkcí potřebuje stát peníze, čím více funkcí, tím více peněz. Jako řádný hospodář dopředu plánuje, kolik v následujícím roce peněz potřebuje (výdajová stránka) a kolik jich získá (příjmová stránka). Porovnáním těchto dvou stran pak můžeme rozpočet plánovat jako: vyrovnaný (příjmy = výdaje) přebytkový (příjmy > výdaje) schodkový (příjmy < výdaje)

Státní rozpočet Příjmy Výdaje Daně Cla Sociální pojištění Ostatní příjmy Příjmy z rozpočtu EU Výdaje Státní správa Obrana státu, školství Zdravotnictví Státní zakázky (dálnice…) Transfery obyvatelstvu Investice do ekologie Odvody do rozpočtu EU

Přebytkový rozpočet Vytváří rezervu státu na dobu nepříznivého ekonomického vývoje (hospodářská krize, recese…), na druhou stranu však stát, který neutratí veškeré příjmy, nevytváří nové pracovní pozice a nepodporuje růst ekonomiky. Přebytkový rozpočet bývá výsledkem restriktivní fiskální politiky. Při restriktivní politice zvyšuje centrální banky úrokové sazby -> zdražení úvěrů pro občany.

Schodkový rozpočet Sice podporuje dočasný rozvoj ekonomiky, ale „na dluh“. Vydané peníze převyšují příjmy, stát bude muset šetřit v příštích letech a nikdo mu dopředu nezaručí, že to nebudou roky ekonomicky problémové. A jestliže budou (problémové), tak hrozí stále vetší prohlubování deficitu a poté i státní bankrot … K tomu se stálé více blížíme (Česká republika) !!! Schodkový rozpočet bývá výsledkem expanzivní fiskální politiky.

Inflace Dezinflace Hyperinflace Deflace ekonomický jev, který označuje všeobecný růst cenové hladiny, neboli snížení kupní síly peněz Dezinflace Snižování míry inflace -> vyrovnání ekonomiky … i při dezinflaci cenová hladina roste Hyperinflace extrémní případ inflace. Je to inflace vyjádřená čtyř- a víceciferným číslem (více než 1000%). Pro ekonomiku to znamená rozpad peněžního systému a zhroucení hospodářských vazeb. Jsou znehodnoceny všechny bankovky. Případy hyperinflace byli již několikrát v minulosti (Německo mezi sv. válkami), ale i v přítomnosti – v Zimbabwe je hyperinflace od roku 2007 (v prosinci 2008 byla míra hyperinflace 238milionů%!!!) Deflace je opačný jev k inflace – tedy pokles cenové hladiny -> růst kupní síly peněz

Monetární politika Jinak taky peněžní a úvěrová politika. Kontroluje množství peněz v ekonomice, reguluje úrokové sazby a podmínky úvěrování. Předpoklady: Rozvinutý tržní mechanismus: Trh kapitálu Trh peněz Existenci centrální banky ve státním vlastnictví – hraje základní úlohu v monetární p. (v Česku to je Česká národní banka)

Povinné minimální rezervy Diskont úrok, za který si u centrální banky mohou komerční banky ukládat dočasně volné peníze Pokud centrální banka chce přibrzdit inflaci, zvýší diskont -> restriktivní politika Výhodou je stabilní měna Nevýhodou pak horší přístup podnikatelů k penězům Je-li inflace nízká a ekonomika roste pomalu je pravý čas pro expanzivní monetární politiku Sníží se diskont -> úvěry se zlevní Do ekonomiky pak proudí více peněz a tím pádem se rozvíjí Povinné minimální rezervy Každá komerční banka má povinnost složit u centr. Banky část svých depozit jako rezervu a tím tyto peníze „umrtví“ Pokud chce centr. banka snížit inflaci, tak tyto povinné vklady zvýší. Efekt je skoro stejný jako u diskontu avšak rychlejší.

Ostatní nástroje monetární pol. Operace na volné trhu -> centrální banka nakupuje a prodává cenné papíry Obvykle tím bývají státní dluhopisy… Pokud ČNB nakupuje cenné papíry, zvyšuje nabídku peněz v ekonomice. Funkce jsou například k částečnému krytí dočasného státního schodku – prodáváním cenných papírů. Ostatní nástroje monetární pol. Cent. banka může stanovit Úvěrové limity (maximální rozsah poskytovaných úvěrů) Minimální úroky u vkladů přijímaných bankami Maximální úrok u poskytovaných úvěrů Tyto zásahy většinou narušují fungování tržních zákonu, proto bývají využívány minimálně, jen v nouzi a krátkodobě

Důchodová a cenová politika Zahrnuje různé formy regulace mezd, doporučení podnikatelům a odborovým svazům. Regulace mezd: Byla u nás použita v letech 1990 – 1995 a měla zabránit nekontrolovatelnému vývoji inflace. Stát nedovoluje soukromým firmám vyšší nárůst celkového objemu vyplácených mezd než byl stanovený limit. Dnes stát v soukromém sektoru mzdy nereguluje a ponechává je volnému působení na trhu. Ovšem stát je také zaměstnavatel (a to dokonce 1/5 pracujícího obyvatelstva) a zde přímo ovlivňuje vývoj mezd. Regulace cen: Jiná situace je v oblasti cen, zde je většina cen zboží a služeb tvořena na základě tržního mechanismu. Stát však reguluje některé sociálně citlivé zboží a služby Elektřina, plyn, voda, nájem v bytech, dálkové vytápění, poštovní známky

Zahraniční obchodní politika Je pro naši malou zemi životní nutností. Musíme vytvářet účinný soubor nástrojů, který nám tento obchod umožní, těmi jsou: Tvorba kurzů koruny k zahraničním měnám Celní politika –> dovozní a vývozní kvóty Uzavírání mezinárodních smluv Zahraniční obchodní zastoupení Obchodní mise Obchodní embarga

Závěrem Za stabilní ekonomiku se považují ty, které splňují následující podmínky: Velikost schodku veřejných rozpočtů za jeden rok nesmí přesáhnout 3% HDP. Státní dluh nesmí překročit 60% HDP Míra inflace musí být maximálně 1,5% nad úrovní průměru tří zemí s nejnižší inflace. Úroková míra se musí pohybovat v pásmu -+2% okolo průměru tří zemí s nejlepší cenovou stabilitou. KONEC 

Děkuji za pozornost Vypracoval: Jakub Axman 10.1.2010, IV.E Zdroje: .