Aplikace enzymů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikace enzymů.
Advertisements

Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
VÝROBA CUKRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_08_FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ RYCHLOST CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: FAKTORY.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Energetická hodnota potravin (EH)
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Výživa a hygiena potravin
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sójové a kokosové cukrovinky 1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zinek Barbora Malinová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Sacharóza – výroba cukru
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Lékařská chemie Podzimní semestr 2014/2015.
Cukry (sacharidy).
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy VY_ 32_INOVACE_24_472
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Seminář k problematice IPPC
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Lékařská chemie Podzimní semestr 2011/2012.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy.
Univerzita Palackého V Olomouci Průtoková cytometrie
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Sacharidy kolem nás Martin Diviš.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Aplikace enzymů

Použití enzymů v praxi Některé enzymy využívány od nepaměti (jako součást biologických materiálů  alkoholové kvašení způsobené kvasinkami; tenderizace masa proteasami v listech papajovníku; srážení kaseinu chymosinem z telecích žaludků ...)

Použití enzymů v praxi Pro průmyslové využití je nutno mít k dispozici dostatečné množství enzymu  nejvhodnější zdroj jsou mikroorganismy Důležité rostlinné enzymy  papain, bromelain, ficin Důležité živočišné enzymy  trypsin, chymotrypsin, chymosin, papain, amylasy, lipasy

Rozdělení důležitých enzymů Průmyslové enzymy Velká možství (tuny za rok) Obvykle nízká čistota Nízká cena (ca $5-40 / kg) Relativně nízký finanční zisk Speciální enzymy Malá množství (g – kg za rok) Vysoká čistota Vysoká cena ($5 – 10,000 / g) Vysoký finanční zisk

Enzymy v průmyslu Rozdělení enzymů podle substrátu hydrolyzující proteiny 59% hydrolyzující sacharidy 28% hydrolyzující lipidy 3% Speciální (analytika, léčiva, výzkum) 10%

Enzymy: současné trendy Vzrůst výroby a spotřeby o 10-15% ročně Vzrůst hodnoty o 4-5% ročně Zvýšení zájmu o speciální enzymy Diagnostické enzymy Výroba speciálních chemikálií Příprava optických isomerů Medicína

Nejvýznamnější technické aplikace enzymů Proteolytické enzymy Biodetergenty (termostabilní, alkalické bakteriální proteasy) Mlékárenský průmysl (chymosin z telecích žaludků  specifická proteolýza kapa-kaseinu  tvorba sýřeniny) Krmivářský průmysl  výroba technických hydrolyzátů bílkovin Masný průmysl  tenderizace (změkčení) masa (rostlinná proteasa papain) Pivovarnictví  enzymové stabilizátory piva (odstraňování chladových zákalů)

Nejvýznamnější technické aplikace enzymů Amylasy α-amylasy  hydrolýza 1,4-α-glukosidických vazeb uvnitř polysacharidové molekuly Ztekucování škrobu (nezbytné při následné výrobě glukosových syrupů a glukosy) Součást biodetergentů (odstraňování škrobového pojidla z textilních vláken) Součást prostředků do automatických myček Zlepšování filtrovatelnosti cukrových a ovocných šťáv

Nejvýznamnější technické aplikace enzymů (glykosidasy) β-amylasy  odštěpují maltosové jednotky z neredukujícího konce polysacharidového řetězce Glukoamylasa  odštěpuje glukosové jednotky od neredukujícího konce (zpracování škrobu na škrobové sirupy; odbourávání zbytkových dextrinů v pivu  vyšší stupeň prokvašení, diabetické pivo) Invertasa  hydrolýza sacharosy na glukosu a fruktosu, výroba invertního cukru β-galaktosidasa  hydrolýza laktosy na glukosu a galaktosu (výroba delaktosovaného mléka, mléko pro výrobu zmrzliny (zabránění krystalizace laktosy))

Nejvýznamnější technické aplikace enzymů Glukosaisomerasa (xylosaisomerasa) Isomerace glukosy na fruktosu Výroba fruktosových sirupů (42 % - 55 % fruktosy) z glukosových sirupů (zejména z kukuřičných a obilních škrobů)  vyšší sladivost

Sugars from starches: enzymatically pH adjustments Wet-milled Corn Alkali Acid Alkali NaOH Starch HCl pH 3.5-4.2 Liquefaction NaOH pH 6.0-6.2 105oC 5-8 min 95oC 1-2 hours Saccharification 150,000 bushels of corn a day in a large plant Starch separated from grain,partially purified and washed by hydrocyclone action Insioluble starch suspended in water to give slurry 40% dry solids, pH3.5-4.2 So for liquefaction, NaOh and enzyme added. Starch gelatinized by steam injection in a pressure jet Time on picture Saccharification carried out in 300,000 gallon plug flow reactors Isomerization: enzyme immobilized on column, temp and flow rate controlled to give 42% fructose product. pH 4.2-4.5, 60oC 36-48/96 hours Isomerization pH 7.8, 60oC 0.3-3 hours 42% fructose Glucoamylase + Pullulanase Enzyme: a-amylase Glucose isomerase

Nejvýznamnější technické aplikace enzymů Celulasy Komplexní enzymový systém katalyzující hydrolýzu celulosy Celulasa z Trichoderma viridae  odbourání nativní celulosy Zpracování celulosové suroviny (dřevěné odpady, odpadní papír) Výroba instatních potravin (káva, čaj), digestiva v krmných směsích, zvýšení účinnosti extrakce šťav z rostlinných materiálů

Nejvýznamnější technické aplikace enzymů Lipasy Postupná hydrolýza lipidů (triacylglyceroly diacylglyceroly  monoacylglyceroly  glycerol [+ uvolněné mastné kyseliny]) Reakční rychlost se postupně snižuje  úplná hydrolýza je obtížná Reakce probíhá v heterogenním systému (lipidy jsou nerozpustné ve vodě) Ovlivnění chuti a vůně potravinářských výrobků (sýrařství !!!) Součást digestivních přípravků

Nejvýznamnější analytické aplikace enzymů Činidla pro stanovení nejrůznějších biologicky aktivních látek (substráty, inhibitory, aktivátory) Rovnovážná metoda  proměření celkové změny produktu či substrátu po dosažení rovnováhy (pouze pro sloučeniny, které se reakce účastní jako substráty) Kinetická metoda  měření změny koncentrace substrátu nebo produktu

Příklady lékařských aplikací enzymů Fibrinolýza (cílené rozpouštění krevních sraženin)  plasmin, streptokinasa, urokinasa (aktivátory plasminogenu) Cílená tvorba krevních sraženin  thrombin Trávicí enzymy Trypsin  čištění ran od hnisu Analytická činidla pro stanovení diagnosticky významných látek