Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Johanka z Arcu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

Boj mezi Francií a Anglií o nadvládu v západní Evropě Stoletá válka
Název: Manželky Karla IV.
Soupeření Anglie a Francie
„slepý král“ „král cizinec“
Český stát za vlády lucemburků
České země po roce 1306 Dějepis 2. stupeň
STOLETÁ VÁLKA.
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
(1337 – 1453) Stoletá válka.
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 2.část)
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Stoletá válka 1337–1453 Spor o Flandry 3 fáze/etapy 1.etapa( )
VY_32_INOVACE_2D.7.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Mykénská.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název: Jan Lucemburský Autor: Mgr. Eva Vondrková
Západní Evropa za vrcholného středověku
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Johanka z Arku též Jana z Arku, přezdívaná Panna Orleánská či Panna Jana narodila se přibližně 6. ledna 1412 v severní Francii ve vesničce Domrémy žila.
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_8 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Vikingové Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Stoletá válka
Dějepis Stoletá válka 1.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Stoletá válka
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Jan Lucemburský.
Vznik jednotných monarchií v Anglii a Francii II
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Lucemburkové Lucemburkové na českém trůně Dějepis 7. ročník Marek Kryška.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Lucemburkové na českém trůně (Jan a Karel IV.)
Francie, Anglie, Španělsko ve vrcholném a pozdním středověku
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
Stoletá válka
Člověk a společnost, Dějepis
Obchodní akademie, Střední odborná škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Dějiny významných států v evropě
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_10
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková
Název: Národní symboly Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
STŘEDOVĚKÉ STÁTY V EVROPĚ
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost číslo: VY_32_INOVACE_19_12 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Stoletá válka Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Dějepis Ročník: 7. ročník

Metodický list – anotace: Didaktický učební materiál Stoletá válka slouží k vizuální podpoře výkladové části hodiny. Na závěr prezentace je přidán text s vynechanými pojmy, který může po doplnění sloužit jako zápis do sešitu. Správné řešení neuvádím, neboť vše je uvedeno v prezentaci.

= válka mezi Francií a Anglií Stoletá válka (1337 – 1453) = válka mezi Francií a Anglií Příčina: Spor o ovládnutí bohatých Flander (výroba sukna). Záminka: R. 1328 skončila ve Francii vláda Kapetovců, na trůn usedli příslušníci dynastie Valois /valoa/. Anglický král Eduard III. Plantagenet (matka Kapetovna) jejich nárok na francouzskou korunu zpochybnil.

Úkol: Najdi na mapě Flandry. Na území kterého státu dnes leží? 1.

Válka trvala s přestávkami 116 let. Boje se odehrávaly převážně ve Francii. Vítězství se přiklánělo střídavě k Francii nebo Anglii. 2. 3.

Bitva u Kresčaku r. 1346 Anglie Francie Žoldnéřské vojsko, skvěle vycvičené v boji s luky, ukázněné, disciplinované, ale početně slabší. Francie Středověcí rytíři v brnění, bez disciplíny, neuspořádané, těžko ovladatelné, rytíři pro- kazují osobní statečnost. 4.

Jan Lucemburský Francouzským spojencem byl i český král Jan Lucemburský, který v bitvě zahynul. „Když zaslechl povel k boji, zeptal se, kde je jeho syn Karel. Průvodci mu řekli, že nevědí, že se však nejspíš někde bije, načež král pravil:"Pánové, jste dnes všichni mými přáteli a bratry ve zbrani, proto vás žádám, jelikož sám jsem slepý, veďte mne tak daleko do bitevní vřavy, abych měl nepřátelé na dosah meče."

Rytíři souhlasili, a protože ho nechtěli ztratit v mačkanici lidí, svázali otěže koní dohromady. Krále pak dle jeho přání vysunuli o něco kupředu a tímto způsobem postupovali proti Angličanům... Postoupili však příliš kupředu a byli všichni na místě pobiti. Ráno je nalezli na zemi mrtvé, s koňmi navzájem spojenými.“ Jean Froissart 5.

Angličané získali důležitý přístav Calais /kalé/. V době největšího ohrožení Francie se objevila Jana z Arku. 6. Karel VII. Francouzský

Johanka či Jana z Arku Byla 17ti letá dívka posílená vírou, že byla vyvolena Bohem, aby zachránila Francii. Osvobodila francouzského dauphina Karla VII. z obleženého Orleánsu. V Remeši pak byl korunován fr. králem Karel VII. R. 1430 byla zajata Burgunďany, vydána Angličanům. 7.

R. 1430 byla v Rauenu upálena jako čarodějnice. 8. R. 1430 byla v Rauenu upálena jako čarodějnice. Její popel byl vhozen do řeky Seiny /sény/. Její památka byla očištěna, svatořečena byla 16. 5. 1920 Benediktem XV. 9.

Konec války Ve stoleté válce nakonec zvítězila Francie. Angličanům zůstal jen přístav Calais. Francie se stala nejmocnějším státem v Evropě. V Anglii došlo k občanské válce mezi dvěma šlechtickými rody, usilujícími o moc, Yorky a Lancestery – k tzv. válce růží. 10.

Shrnutí: Doplň vynechaná slova do textu, tak získáš zápis do svého sešitu: Ve stoleté válce (1337- 1453) mezi sebou bojovala _____ a ______. Ve Francii vymřel rod ________, anglický král ___________, po matce Kapetovec, si dělal nároky na francouzský trůn. Bezprostřední příčinou byl spor o nadvládu nad ______, kde se vyrábělo ______. Zpočátku vítězila Anglie, později se síly vyrovnaly. Bitvy u _______ r. ___ se zúčastnil i český král _________, který v boji zemřel. Do čela Francouzů se postavila Bohem vyvolená 17ti letá __________. R. 1431 ji dali Angličané upálit za ________. ______ nakonec zvítězila, Angličanům zůstal jen přístav ______.

Řešení: Ve stoleté válce (1337- 1453) mezi sebou bojovala Anglie a Francie. Ve Francii vymřel rod Kapetovců, anglický král Eduard III. Plantagenet, po matce Kapetovec, si dělal nároky na francouzský trůn. Bezprostřední příčinou byl spor o nadvládu nad Flandrami, kde se vyrábělo sukno. Zpočátku vítězila Anglie, později se síly vyrovnaly. Bitvy u Kresčaku r. 1346 se zúčastnil i český král Jan Lucemburský, který v boji zemřel. Do čela Francouzů se postavila Bohem vyvolená 17ti letá Jana z Arku. R. 1431 ji dali Angličané upálit za čarodějnictví. Francie nakonec zvítězila, Angličanům zůstal jen přístav Calais.

Odpověz na otázky: Popiš příčiny stoleté války. Co víš o bitvě u Kresčaku? Kdo to byla Johanka z Arku? Co se s ní stalo? Jak skončila stoletá válka?

Zdroje a citace: Obrázky 1, 2, 3, 4, 7 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Stoletá válka [online]. c2013 [citováno 11. 02. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Stolet%C3%A1_v%C3%A1lka&oldid=9701402> Obrázek 5 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jan Lucemburský [online]. c2013 [citováno 11. 02. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Jan_Lucembursk%C3%BD&oldid=9538062>

Obrázek 6 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Karel VII. Francouzský [online]. c2012 [citováno 11. 02. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Karel_VII._Francouzsk%C3%BD&oldid=9396923> Obrázek 8, 9 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jana z Arku [online]. c2013 [citováno 11. 02. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Jana_z_Arku&oldid=9533750>

Obrázek 10 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Války růží [online]. c2013 [citováno 11. 02. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=V%C3%A1lky_r%C5%AF%C5%BE%C3%AD&oldid=9560654>