Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Člověk a společnost, Dějepis

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Člověk a společnost, Dějepis"— Transkript prezentace:

1 Člověk a společnost, Dějepis
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis ROČNÍK: 7. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_2D-Václav II. AUTOR: Mgr. Hana Kafková DATUM TVORBY: prosinec 2013 OVĚŘENÍ: 7.ledna 2014 ANOTACE: Prezentace seznamuje žáky s obdobím vlády Václava II. a koncem vlády Přemyslovců. Slouží k vizualizaci učiva a jako zápis do sešitu. Závěrečné úkoly upevní získané poznatky.

2 Období posledních Přemyslovců
Václav II. Období posledních Přemyslovců

3 Václav II. syn Přemysla Otakara II. Obr.1

4 Zbohatl ze stříbra z Kutné Hory
1300 – pražský groš Obr 2 Obr 3

5 1300 stává se polským králem
později jeho syn Václav III. načas i uherským králem

6 Obr 4

7 Zamysli se: Proč má na obrázku Václav II. (vlevo) na hlavě 2 koruny a proč Václav III. (vpravo) 3 koruny? Václav II. - král český a polský Václav III. – král český, polský a uherský Obr 5

8 1305 – Václav II. umírá Obr 6

9 1306 – Václav III. zavražděn v Olomouci
konec rodu Přemyslovců Obr 7

10 Vyber správné možnosti:
1) Václav II. byl syn Přemysla Otakara I. Přemysla Otakara II. Václava I. 2) Jaké mince nechal razit? pražské groše kutnohorské groše české groše 3) Jaké další království získal Václav II. ? Uhersko Maďarsko Polsko 4) Jaké další království získal jeho syn Václav III.? Uhersko Maďarsko Polsko 5) Kdy byl zavražděn Václav III.? 1300 1305 1306 6) Co znamenalo zavraždění Václava III. pro české království? nic konec rodu Přemyslovců válku

11 Řešení: 1 b, 2 a, 3 c, 4 a, 5 c, 6 b Další úkol: Zjisti na příští hodinu, jaký rod nastoupil na český trůn po Přemyslovcích.

12 Zdroje a citace: Ilustrace – kliparty MS Office Obrázky:
AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MZOPW. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MZOPW. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MOZZAN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HÁJEK Z LIBOČAN, Václav. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MAŇAS, Michal. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: atue.jpg Ilustrace – kliparty MS Office Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Kafková.


Stáhnout ppt "Člověk a společnost, Dějepis"

Podobné prezentace


Reklamy Google