Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Bohdalov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Bohdalov"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis ROČNÍK: 8. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_03_1D-Válečné konflikty před první světovou válkou AUTOR: Mgr. Hana Kafková DATUM TVORBY: Duben 2013 OVĚŘENÍ: 27. května 2013 ANOTACE: Prezentace seznamuje s válečnými konflikty před 1. světovou válkou. Doplněna výkladem slouží k vizualizaci učiva a jako zápis do sešitu. Závěrečný test ověří získané poznatky, úkoly na další hodinu vedou žáky k další samostatné práci s tématem a s informačními zdroji.

2 před první světovou válkou
Válečné konflikty před první světovou válkou

3 Búrská válka na jihu Afriky (1899 – 1902)
obr.1 Búrové(= nizozemští kolonisté) X Velká Británie

4 Rusko – japonská válka 1905– bitva u Mukdenu – Japonsko vítězí obr. 2

5 První balkánská válka ( 1912 – 1913)
balkánské státyXTurecko obr. 3

6 bývalí spojenci X Bulharsko
Druhá balkánská válka bývalí spojenci X Bulharsko obr. 4

7 Závěrečné opakování: 1) Kde se odehrála búrská válka?
a) na jihu Ameriky b) na jihu Afriky c) na jihu Evropy 2) Kdo byli Búrové? a) nizozemští kolonisté b) angličtí kolonisté c) domorodí obyvatelé 3) Kdo proti sobě bojoval v búrské válce? a) Holanďané X Velká Británie b) Búrové X Holanďané c) Búrové X Velká Británie 4) Kdo zvítězil? a) Búrové b) Velká Británie c) Holanďané

8 8) Kdy se odehrála první balkánská válka?
c) 1912 – 1913 9) Kdo zvítězil v první balkánské válce? a) Turecko b) balkánské státy c) Japonsko 10) Kdo proti sobě bojoval v druhé balkánské válce a) balkánské státy X Turecko b) Japonsko X Rusko c) bývalí spojenci X Bulharsko 5) Kdo proti sobě bojoval v bitvě u Mukdenu? a) Rusko X Japonsko b) Rusko X Mongolsko c) Japonsko X Čína 6) Kdy se odehrála bitva u Mukdenu? a) 1903 b) 1900 c) 1905 7) Kdo zvítězil v bitvě u Mukdenu? a) Japonsko b) Rusko c) Mongolsko

9 Správné řešení: 1b, 2a, 3c, 4b,5a, 6c, 7a, 8c, 9b, 10c
Úkol na další hodinu: Zkus se zamyslet, proč se o Balkánu v té době mluvilo jako o sudu se střelným prachem. Vyhledej k jaké další události, která ovlivnila celý svět, tam po balkánských válkách došlo.

10 Zdroje a citace: Obrázky:
1) KEEPSCASES. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2) DUSTANDSHADOW. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3) ARVICH. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 4) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Kafková.


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Bohdalov"

Podobné prezentace


Reklamy Google