Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková"— Transkript prezentace:

1 Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková
číslo: VY_32_INOVACE_26_03 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Dějepis Ročník: 6. ročník

2 Metodický list – anotace:
Didaktický učební materiál Člověk zručný – homo habilis slouží k podpoře výkladové části hodiny. Metodické pokyny jsou uvedeny na jednotlivých stranách. Pokud není uvedeno řešení správných odpovědí, vyplývá z textu prezentace.

3 ČLOVĚK ZRUČNÝ – HOMO HABILIS
Nejstarším druhem rodu Homo je člověk zručný. Objevil se před 2,5 mil. – 1,5 mil. let př. n. l. Živil se hlavně sběrem různých semen, bobulí, ovoce, vajec.

4 Chytání drobné zvěře Člověk zručný lovil drobné živočichy (králíky, hlodavce, ještěrky, želvy). Při jejich usmrcování začal používat jednoduché nástroje – zaostřené kameny, které našel v přírodě. Později začal vyrábět nástroje sám – otloukáním kamene o kámen. Tak vznikl sekáč a úštěp. Tím pak řezal dřevo, maso, kůže.

5 Opracování kamene: Opracování kamene bylo velmi obtížné. Člověk zručný vzal tvrdší kámen a tím tloukl do jiného kamene (valounu), až se kus kamene odštípl. Odtud označení úštěpy. Na valounu vznikla ostrá hrana, kterou mohl sekat či řezat.

6 Obydlí člověka zručného
Od počátku žili lidé ve skupinách = malých tlupách, protože si navzájem pomáhali při opatřování potravy i při obraně proti nebezpečí. Dorozumívali se různými zvuky a posunky – první zárodky řeči. Tlupa neměla stálé sídlo kvůli hledání potravy. Jako dočasný úkryt jim sloužily převisy skal a přístřešky z větví. Pozůstatky homo habilis byly nalezeny pouze v Africe.

7 Otázky: Čím se živil člověk zručný? Proč začal vyrábět jednoduché nástroje? Z čeho a jak je vyráběl? Proč žili lidé v tlupách? Proč vznikly zárodky řeči? Vysvětli význam slova „zručný“ a nahraď ho synonymem (= slovo stejného nebo podobného významu).

8 Zdroje a citace: MICHOVSKÝ, Václav. Dějepis: pravěk a starověk pro základní školy. Vyd. 4., v Práci 1. Praha: Práce, 1995, 71 s. Učebnice pro základní školy (Práce). ISBN BEDNAŘÍKOVÁ, Jarmila, Lubor KYSUČAN a Marie FEJFUŠOVÁ. Dějepis: vzdělávací oblast Člověk a společnost. 2. vyd. Brno: Nová škola, 2011, 139 s. Duhová řada. ISBN Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Homo habilis [online]. c2013 [citováno 16. 09. 2013]. Dostupný z WWW: < Obrázek č. 3 stažen : Obrázek č. 5 stažen :


Stáhnout ppt "Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková"

Podobné prezentace


Reklamy Google