Seminář První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí o institucionální akreditaci Kvalita podkladových materiálů pro hodnocení žádostí o institucionální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kvalita v dalším vzdělávání Hodnocení kvality dalšího vzdělávání v rámci sítě místních center celoživotního vzdělávání.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DISTANČNÍ MINIMUM DISTANČNÍ MINIMUM (kurz) Akreditace v DiV Modul č. 5: Akreditace v DiV.
Psaní grantových žádostí
SEMINÁŘ PRO EXTERNÍ HODNOTITELE - HODNOCENÍ, PPH, NÁLEŽITOSTI POSUDKŮ.
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
POZNATKY Z ETNOGRAFICKÉHO VÝZKUMU NA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH JAK VYPADÁ VZDĚLÁVÁNÍ, KTERÉ SE SNAŽÍME ZLEPŠIT? JANA DVOŘÁČKOVÁ (FSS MU) PETR PABIAN (KSV.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Výběr GP Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Studijní plány a ECTS Jitka Brandejsová.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
PŘÍPRAVA GRANTOVÉHO PROJEKTU prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
NOVINKY V DOKUMENTACI – NOVÝ SYSTÉM HODNOCENÍ 24.ZÁŘÍ 2013.
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Jakub Fischer kandidát na předsedu RVŠ pro období
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_219.
Vlastní hodnocení školy
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
Administrativní styl PaedDr
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Akademické publikování praktické zkušenosti Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV RNDr. Dalibor Ciprian, Ph.D. Institut fyziky,
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Environmentální výchova a
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Příprava projektu Komunitární program PROGRESS. Výzva 0&langId=enhttp://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=63.
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
Hodnocení pedagogické činnosti studenty 2005/2006.
Terciární vzdělávání v ČR podíl veřejných vysokých škol (VVŠ): 84% Nárůst počtu studentů a zaměstnanců VVŠ nárůst [%] studenti
Hledisko kvality v přípravě učitelů Závěry z konference 21. – 22. dubna 2009 v Srní pořadatel: Pedagogická fakulta ZČU v Plzni ve spolupráci s Radou vysokých.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DIV PROFESIONÁLNĚ Mgr. Irena Hoblíková Centrum distančního vzdělávání Univerzita Palackého.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS 17. března 2015 MgA. Stanislav Urbánek.
Rada VŠ - poznámky Josef Stráský
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – II. přednáška Zásady a osnova DP Plán zpracování DP.
Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) – VET Charter Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) –
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Praha, duben 2016.
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
Pedagogická fakulta UK
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Činnost Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství a akreditace
Zajištění kvality studijních programů
Vědeckovýzkumný informační systém
Základní informace o registraci
Příprava studijního programu
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
10/17/10 Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl 1.
Institucionální akreditace
Doktorské studijní programy v biomedicíně
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Akční plán GISTR na jaře 2016 OS GeoInfoStrategie.
Seminář První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí o institucionální akreditaci Kvalita podkladových materiálů pro hodnocení žádostí o institucionální.
Standardy pro základní vzdělávání
Transkript prezentace:

Seminář První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí o institucionální akreditaci Kvalita podkladových materiálů pro hodnocení žádostí o institucionální akreditace Pavel Höschl MFF UK Praha, 10.4.2018

Seminář První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí o institucionální akreditaci NAÚ musí plně vyhovět legislativním změnám, zejména Nařízení vlády č. 274/2016 Sb. o standardech pro akreditace ve vysokém školství To ale nebrání tomu, aby akreditační proces byl jednoduchý, srozumitelný a aby časová náročnost byla pro hodnoceného i pro hodnotitele co nejmenší. Podkladové materiály musí být proto relativně stručné při zachování jejich vysoké vypovídací hodnoty.

Význam kvalitních podkladů: Seminář První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí o institucionální akreditaci Význam kvalitních podkladů: Zajišťují objektivitu hodnocení Brání udělení neopodstatněných akreditací Snižují byrokracii a náročnost pro posuzovatele i pro žadatele. Umožňují rozhodnout o udělení akreditace bez nutnosti vyžádat si dodatečné materiály.

Seminář První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí o institucionální akreditaci Základním a rozhodujícím předpokladem, zaručujícím požadovanou vysokou kvalitu výuky jsou především kvalitní garanti studijních programů (Bc., NMgr., PhD.) a garanti (vyučující) klíčových profilových předmětů. Požadavky, kterým musí garanti vyhovět, jsou jasně a detailně specifikovány Nařízením vlády č. 274 / 2016 Sb.

Co chybělo v podkladech: Seminář První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí o institucionální akreditaci Co chybělo v podkladech: Dosavadní studijní plány se současnými garanty / vyučujícími Nelze posoudit, jak byla doposud realizovaná výuka z hlediska pokrytí témat oblasti Nelze posoudit, jak kvalitně byla zabezpečována výuka (K obojímu se subkomise vyjadřuje) Vhodné formuláře životopisů navrhovaných garantů Ty současné neposkytují potřebné informace, k nimž se subkomise vyjadřuje, protože chybí precizně zformulované požadavky:

- Chybí celkový počet publikací, celkový počet citací a h-index. Seminář První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí o institucionální akreditaci - Musí být uvedena publikační činnost včetně názvů publikovaných článků ( nepostačí pouze citace ). - Chybí celkový počet publikací, celkový počet citací a h-index. - Chybí přehled grantů ( GAČR, TAČR … ) a významných projektů, které získali jako hlavní řešitelé, včetně informace, na kterou instituci je grant vázán. - Vzhledem k tomu, že akreditace se uděluje na dobu 10 let u starších garantů musí být přímo uvedeno, s kým se počítá pro další období. Nepostačí celkový seznam profesorů a docentů, ze kterého není patrná vazba na jednotlivé studijní programy.

Seminář První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí o institucionální akreditaci Pro ilustraci jsou uvedeny požadavky, jak jsou příliš volně a nepřesně zformulovány v současně platné osnově životopisů. Příklad:

Seminář První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí o institucionální akreditaci Závěr: Jde o komplikaci pro hodnotitele i pro žadatele. Hodnotitel v tomto případě musí následně začít jednat s hodnoceným pracovištěm o doplnění a upřesnění podkladů, čímž se hodnocení stává zbytečně časově náročným. Tento fakt také odrazuje hodnotitele od přijetí dalších hodnocení. Dané podklady vedou k tomu, že převládá formální a administrativně byrokratické řešení nad věcným, daty podloženým kritickým přístupem, pokud hodnotitel sám není iniciativní a nedopátrá se podkladů. Dopis předsedy NAÚ z 8.3.2018, kterým oslovuje potenciální hodnotitele, nevystihuje skutečné problémy a spíše vybízí k čistě formálním administrativním postupům. To vyvolává u hodnotitelů pocit poměrně zbytečného úsilí.