VÁCLAV ČTVRTEK Název školy:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METODICKÝ LIST Tato prezentace je zaměřená na pravopis vlastních jmen.
Advertisements

Hrajeme si mezi knížkami
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
Křížovky s VS po M I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Václav Čtvrtek narozen – v Praze zemřel v Praze
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jules Verne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
A E B C E D A Zábavná abeceda Když se řekne abeceda,
Pohádka Zpracovala: Mgr
Radek Pilař ( – ) autor: Kateřina Marková.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
VY_III/2_INOVACE_91_Václav Čtvrtek
Kdo jsem…!? Děti z Dětského domova Uherský Ostroh.
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_01.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_06.
ANOTACE Šablona: ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh:  Jazyková výchova.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_19.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
1 třída – 1 kolo Názvy knih 10 Názvy knih 20 Názvy knih 30 Názvy knih
Rozfoukané pohádky Určeno pro MŠ a 1.tř. ZŠ Beseda s převážně praktickou částí (celkově tvořena ze 2 částí) Zpracovala: Bc. Jarmila Havelková.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_17.
Josef Kajetán Tyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
ČEŠTÍ ILUSTRÁTOŘI.
Spisovatelé dětské literatury
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová Pohádka
LITERÁRNÍ VÝCHOVA 1. ročník
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_209_ČJ 2 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Vlastní jména NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor VY_32_Inovace_21C_popis uměleckého díla.
ČESKÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_10_ZDENEK_SMETANA Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Mgr. Jaroslava Novotná, NÁZEV: VY_12_INOVACE_27_POHÁDKY Z PAŘEZOVÉ CHALOUPKY.
AUTOR: Světlana Havránková
AUTOR: Světlana Havránková
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
BRÁNA, základní škola a mateřská škola Kollárova 456, Nová Paka
Srdečně Vás zveme na pochod Ze Zbraslavic (nejen) do Zruče,
Práce s textem úryvku z pohádky.
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
ONDŘEJ SEKORA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 1_35
DEN ČTENÍ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Božena Němcová (1820 – 1862).
VY _32_INOVACE_05_09P.Šabach
JOSEF LADA Životopis a díla
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

VÁCLAV ČTVRTEK Název školy: VÁCLAV ČTVRTEK Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2149 Autor: Mgr. Jana Procházková Datum: 14. 4. 2011 Název: VY_32_INOVACE_21_ČJ_VÁCLAV ČTVRTEK Téma: VÁCLAV ČTVRTEK – ŽIVOT A DÍLO Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s významným spisovatelem a jeho dílem. V závěru si prověří svou pozornost. Věková skupina: 4. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Přílohy: zdroj materiálů. Metodický pokyn

VÁCLAV ČTVRTEK 4.4.1911 - 6.11.1976 obr. 1

životopis Václav Čtvrtek, vlastním jménem Václav Camfourek, byl autorem knih pro děti a mládež, povídek, románů a her o současných dětech, ale také autorem populárních pohádkových příběhů.

pseudonym Jako autor příběhů do časopisů a pak i knížek, psal pod různými jmény - pseudonymy. Někdy se podepisoval Poledne, jindy Neděle nebo třeba Málek. Ale nejvíc se mu zalíbilo příjmení Čtvrtek. Líbilo se mu tolik, že jej později přijal za své občanské jméno trvale (1959). Proč si vybral zrovna toto příjmení? Prý si ho zvolil proto, že se narodil čtvrtého čtvrtý /čtvrtým dnem v týdnu je čtvrtek/.

Čtvrtkovy postavičky Rumcajs, Manka, Cipísek vodníci Volšoveček, Česílko, Čepeček, Krapítek a zlý Kebule Křemílek a Vochomůrka Forman Šejtroček a kouzelný kůň Žemlička hajný Robátko a jelen Větrník Maková panenka a motýl Emanuel víla Amálka obr Hrompac

O hajném robátkovi a jelenu větrníkovi Hajný Robátko byl spravedlivý myslivec, o les i zvířata se dobře staral. A jelen Větrník mu věrně pomáhal. Komu se to však vůbec nelíbilo, byl pan Kotrč. A tak Robátkovi znepříjemňoval život, jak mohl ... video

Pohádky z pařezové chaloupky Kdo by neznal Křemílka a Vochomůrku, dva mužíčky z pařezové chaloupky na pasece. Jeden je spíš hubený, druhý spíš tlustý, ale oba se vzájemně báječně doplňují. Radostně spolu hospodaří a přitom ... video

O makové panence a motýlu emanuelovi Na makovém poli se poprvé setkal motýl s oranžovým cylindrem jménem Emanuel s panenkou, která má červenou sukničku a představila se jako Maková panenka. Emanuelovi se moc zalíbila, začali se přátelit a pomáhat si. Občas si zašli pro radu k chytré makovici. video

Rumcajs, manka a cipísek Cipísek je synek Rumcajse a Manky a chytrostí si s nimi v ničem nezadá. Však hned jak se narodil, vylezl k veverce do hnízda na borovici a louskal s ní ořechy. video

Cesty formana šejtročka Forman Šejtroček prožívá na svých cestách řadu dobrodružství i se svými kamarády - vodníkem Česílkem, valachem Žemličkou a dalšími. ukázka

Víla amálka Víla Amálka se v příbězích setká s myslivcem Muškou, který má zálusk na srnečka, dědky Fujaváky, kteří přinášejí zimu, obrem Hrompacem, co si chce vzít vílu za ženu, panáčkem, který vyskočil z oříšku, zabloudivším beránkem Kudrnou, babkou, co touží po kráse, medvědem, co ho trápí blecha a dalšími. video

Doplň chybějící slova: Hajný …………………. Obr ……………………. Motýl …………………. Rumcajs a ………………. Forman ……………………. ……………… Česílko ..……………… a Vochomůrka ………………. panenka Jelen …………………….. Loupežnický synek ……………………… …………. Řáholec ………….. Žemlička ……………… makovice

Jarní slunce – václav čtvrtek Petr Eben (hudba) Vozilo se na jaře, tralalalala, slunce v zlatém kočáře, tralalalala. Kampak jedeš, sluníčko, tralalalala, za tři hory, Aničko, tralalalala. Přivezu ti zlatý klíč, tralalalala, jmenuje se petrklíč, tralalalala.

Zdroje: Text – vlastní práce autora Klipart – www.office.microsoft.com http://www.spisovatele.cz/vaclav-ctvrtek GEBHARTOVÁ, Vladimíra. Tvůrci dětské knihy. Praha: Komenium, 1990, ISBN 57-129-79.