Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura PRO ROČNÍK: 1.- 5. NÁZEV MATERIÁLU: Spisovatel Václav Čtvrtek ČÍSLO MATERIÁLU: 6DATUM: 21.1.2012 JMÉNO AUTORA: Mgr. Kateřina Novotná

2 Anotace: Výukový materiál slouží k představení spisovatele Václava Čtvrtka. Žáci se seznámí s jeho životem. Dozví se jména nejznámějších knih pro děti a mládež. Součástí jsou interaktivní cvičení pro samostatnou práci žáků.

3 Václav Čtvrtek (1911 Praha – 1976 Praha) ● vlastním jménem Václav Cafourek ● studoval gymnázium v Praze ● spisovatel pro děti a mládež ● autor povídek, románů a pohádkových příběhů ● spolupracoval s časopisy Mateřídouška, Ohníček

4 Největší ohlasy získaly pohádkové knihy a příběhy, které známe jako večerníčky. Děj svých příběhů často umísťuje na Jičínsko. Vyznač na mapě město Jičín.

5 Pohádky z pařezové chaloupky - příběhy skřítků Křemílka a Vochomůrky - Ilustroval Zdeněk Smetana.

6 O loupežníku Rumcajsovi - příběhy o loupežníku Rumcajsovi, jeho ženě Mance a synkovi Cipískovi - Děj se odehrává v lese Řáholci u Jičína. - Ilustrace vytvořil Radek … (vylušti v křížovce)

7 Hlavní město České republiky je … Vánoce jsou v …P S C Budova, kde se učíme, je... Po kolejích jezdí … Plody lísky jsou... Vylušti příjmení ilustrátora knih o loupežníku Rumcajsovi.

8 Rumcajs je nejznámější postavou Václava Čtvrtka. Proto často dostával dotazy, proč tomu tak je. „Asi proto, že Rumcajs, ačkoli nikdy nevystřelí z pistole ničím horším než zeleným žaludem, dokáže mít navrch třeba nad baterií kanonů. A snad taky proto, že má tak upřímně rád svou Manku.

9 O Makové panence a motýlu Emanuelovi - československý večerníček z roku 1972 - Režíroval Václav Bedřich na motivy knihy Václava Čtvrtka.

10 Říkání o víle Amálce - Jako večerníček vzniklo Říkání o víle Amálce v roce 1975. - Na lesním paloučku se udělala mlha, zafoukal vítr a najednou se objevila panenka, která se jmenuje Amálka. Hodná a laskavá Amálka zažívá nejrůznější dobrodružství, ale nejčastěji bojuje proti zlu a záludným postavičkám. - Ilustroval Václav Bedřich.

11 O hajném Robátkovi a jelenu Větrníkovi - Hajný Robátko, jelen Větrník, bohatý a obtloustlý pan Kotrč, který Robátkovi nepřeje nic dobrého a tajně si dělá zálusk na jeho milou, medvěd Hromburác, Josefka, Robátkova milá… – to jsou nejznámější postavy z knihy Václava Čtvrtka.

12 Zkus vysvětlit vlastními slovy některá slovní spojení z knih Václava Čtvrtka. Hrála modrozvonková muzika. Měsíc kejklá v ruce stříbrnou konví. Začal malinovatět zlostí. Řekla pramínkovým hlasem víla.

13 Citace: AUTOR NEUVEDEN. [cit. 21.1.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.online-knihy.cz/UserFiles/Image/autori/Vaclav-Ctvrtek.jpg AUTOR NEUVEDEN. www.wikipedia.cz [online]. [cit. 21.1.2012]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. www.knihovna-vresina.estranky.cz [online]. [cit. 21.1.2012]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. /bujnos.art.pl [online]. [cit. 21.1.2012]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. www.popron.cz [online]. [cit. 21.1.2012]. Dostupný na WWW:.

14 KATRINKA. katrinkak.blog.cz [online]. [cit. 21.1.2012]. Dostupný na WWW:. ZDROJ: ČTVRTEK, V. To nejlepší pro nejmenší. 1. vyd. Praha: Albatros, 2006. 134.-136. str. ISBN 80–00-01864-0.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura."

Podobné prezentace


Reklamy Google