Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_06.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_06."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_06 LV František Nepil PaedDr. Tamara Kučerová Anotace: učební materiál obsahuje, životopis a dílo autora Metodika: prezentace slouží k předvedení na interaktivní tabuli

2 František Nepil 10.2.1929 – 8.9.1995

3 František Nepil se narodil v Hýskově u Berouna v rodině zedníka. Jako dítě vyrůstal ve Sv. Janu pod Skalou a na samotě Výbrnice u Nižboru. Potom se rodina odstěhovala do Prahy, kde Nepil maturoval na obchodní akademii. Po maturitě se František Nepil stal propagačním referentem. V roce 1969 nastoupil do redakce vysílání pro děti a mládež v Československém rozhlase.

4 František Nepil přispíval do mnoha časopisů, především pro děti a mládež, drobnými prózami, fejetony, sloupky a také pohádkami. Je také autorem řady scénářů a televizních pohádek.

5 Štuclinka a Zachumlánek Zimní příběh o dvou šikovných dětech, které si dokáží samy poradit, když kmotřínek, který se o ně stará, nečekaně onemocní a musí do nemocnice. Štuclinka se Zachumlánkem občas s obtížemi, ale se spoustou fantazie vyřeší, jak zateplit pumpu, jak zachránit dusící se kapry, jak sestrojit dřevošmik, jak rozveselit kmotřínka mikulášskou nadílkou i jak napéct cukroví.

6 Polní žínka Evelínka Půvabnou, lehounkou Evelínku mají rádi všichni - polní zvířátka, ptáčci i děti. Však jim také pomáhá, seč jí síly stačí. Zachraňuje lasičku, zouvá křepelátka a učí zajíce hrát polku... Ze všech nejvíc však učarovala Francínkovi. Zamilovat se do polní žínky dá obyčejnému smrtelníkovi pořádně zabrat!

7 Co noc vyprávěla Soubor půvabných příběhů o ptáčcích a o malém Strašpytýlkovi, Seznámíme se se skřivánkem, havranem nebo zvonohlíkem a se vskutku netradičními strašidly- Šramoťandy, Hromjanka, Splachovačky či Zákřováka.

8 Podívánky Otevřeme si knížku a podíváme se, kolik zajímavých věcí se skrývá v napohled docela obyčejném světě docela obyčejné rodiny! Kde je kdo doma? Jak se jmenuje dcera syna tatínka mojí maminky? Proč je na světě hezky? Který je nejhezčí den v týdnu? Co se učí stromy v lesní školce? Musí být všude moře?

9 Já Baryk V knize se dozvíte, který měsíc v roce je měsíc čiperných blech, měsíc urousaných pacek či měsíc svěšené oháňky. Dobrodružství psa Baryka, kterého mají rádi velcí i malí pejskomilové, se líbí dětem i dospělým. Seznamte se s ním i s jeho zvířecími kamarády, čápem, šnekem, slepýšem, žábou či sýkorkami. Oblíbené příběhy o dobromyslném pejskovi se staly předlohou večerníčku.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_06."

Podobné prezentace


Reklamy Google