Případová studie č. 1 Místostarosta města – Středočeský kraj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kybernetické trestné činy v českém trestním zákoníku
Advertisements

ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
Průběh trestního řízení část třetí – Opravné řízení
Veřejná moc a veřejná správa
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
Zánik trestů a ochranných opatření
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Organizace soudnictví v ČR
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D.
Trestní řízení Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Státní zastupitelství Červenková Jitka 4.A. Co to je? Soustava úřadů státu Moc výkonná Čl. 80 Ústava České republiky Právní pramen: zákon č. 283/1993.
Právo pro podnikatele II
 TRESTNÝ ČIN – jednání nebezpečné pro společnost, jehož znaky jsou definovány ve zvláštní části trestního zákoníku  přečiny – TČ do 5 let odnětí svobody,
Trestní právo procesní
Moc soudní Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Exekuční řád po novelách
Kontrola veřejné správy I.
Název dokumentu: Systém soudnictví ČR Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
Aneb Jak (ne)prodat městský pozemek uvádějí Lidl Tábor &
Státní zastupitelství
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
BT502Z – TPP – Zvláštní část
Teorie práva Základy práva
Dělba moci Moc soudní.
OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček Listopad 2014.
Subjekty trestního řízení
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Předsoudní stadium trestního řízení
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Občanské právo procesní
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Zajišťování majetku v trestním řízení v roce 2012 POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE.
Implementace zákona o státní službě
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY Vyhodnocení činnosti za rok 2014 Praha,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Struktura soudů v ČR.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
MOC SOUDNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_15_MOC SOUDNÍ Téma: OBČANSKÁ VÝCHOVA.
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
Název vzdělávacího materiálu
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název vzdělávacího materiálu
Výchova k občanství Moc soudní
§ Soudní řízení § § § §.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Právo x stavební fyzika
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Případová studie č. 1 Místostarosta města – Středočeský kraj Úřad vlády České republiky Případová studie č. 1 Místostarosta města – Středočeský kraj

Trestní oznámení Dne 4.8.2010 obdržel policejní orgán anonymní oznámení, ve kterém pisatel poukazuje na korupční jednání místostarosty města v souvislosti s prodejem pozemku ve vlastnictví města soukromému subjektu, ke kterému došlo již v roce 2009. Anonymní pisatel v jedné pasáži uvádí, že místostarosta města má označení “mistr 10%“ Přílohou oznámení bylo CD s nahrávkou dvou osob v délce 14ti minut.  

Trestní oznámení Z nahrávky vyplývá, že si místostarosta, který měl ve své gesci výběrová řízení prokazatelně řekl o úplatek ve výši 1 mil. Kč za to, že zařídí soukromé osobě prodej pozemku ve vlastnictví města za výrazně nižší cenu, než je cena tržní Uvedený případ byl zveřejněn ve všech mediích v září 2010 a výrazně ovlivnil komunální volby. Policejní orgán zahájil úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu přijetí úplatku, podplácení a zneužití pravomoci veřejného činitele.

Dokazování Vypracován znalecký posudek z oboru fonoskopie, zjištěna a potvrzena shoda obou hlasů na nahrávce. Znalecký posudek Kriminalistický ústav Praha, zjištěno, že nahrávka nebyla nijak upravována a je autentická. Znalecký posudek z oboru ekonomika, cena prodaného pozemku byla o 26 mil. Kč nižší než stanovil znalec.

Soudní řízení Krajský soud v Praze odsoudil místostarostu pro trestný čin přijetí úplatku k trestu odnětí svobody na 6 roků do věznice s dozorem a k trestu zákazu činnosti spočívající výkonu činnosti ve státní správě v trvání 5 roků. Zneužití pravomoci soud odmítl. Osobu podplácející k trestu odnětí svobody 1 rok, věznice s dozorem, peněžitý trest 250.000,-Kč

Soudní řízení Vrchní soud v Praze, v roce 2013 částečně zrušil rozsudek KS v Praze a odsoudil místostarostu za trestný čin 160/2,odst. 4 písm. b) a 158 odst. 1 písm. a), odst. 2 písm. a) tr. zákona účinného do 31.12.2009 v délce 5 let, s výkonem věznice s dozorem a zákaz výkonu funkce v orgánech územní samosprávy 5 let. Dále peněžitý trest 250.000,-Kč. Podplácejícímu byl výkon trestu odnětí svobody podmíněně odložen na zkušební dobu 2 let, peněžitý trest 250.000,-Kč jmenovaný uhradil.

Odvolací řízení Nejvyšší soud ČR odmítl dovolání v červnu 2013, podle kterého byla trestná činnost řádně prokázána. V pořádku je prý jak právní kvalifikace činu, tak uložený trest. Ústavní soud podání místostarosty v únoru 2014 v celém rozsahu odmítl. Výkon trestu byl vykonán v letech 2013-2015 Na osobu podplácejí se vztahovala amnestie prezidenta republiky dle čl. IV odst. 1 písm.b).

Náhrada škody K náhradě škody ve výši 26,5 mil. Kč se přihlásilo město v roce 2015 Okresní soud žalobu zamítl a uložil městu uhradit náklady soudního řízení ve výši 500.000,-Kč. Po odvolání Vrchní soud určil, že náklady na soudní řízení musí advokát vrátit městu.

Případová studie č. 2 Náměstek ředitele Úřad vlády České republiky Případová studie č. 2 Náměstek ředitele

Trestní oznámení V roce 2015, učinil na PČR generální ředitel, významné mediální instituce trestní oznámení, jehož obsahem byla nabídka přijetí úplatku ve výši 125.000,-Kč ze strany náměstka instituce za slib ovlivnění prodeje nemovitosti ve vlastnictví státu soukromé osobě. Generální ředitel částku uložil do trezoru a později učinil dodatečně oznámení. Na základě oznámení provedla policie ČR výslechy a některé neodkladné úkony.

Dokazování Na základě výslechů a dalšího šetření, včetně dokazování došlo v září 2015 k trestnímu stíhání pro přečin podplacení dvou osob a přečin přijetí úplatku u jedné osoby, neboť na celém jednání se podílelo více osob. Bylo ověřeno, že úplatek byl nabídnut v souvislosti s připravovaným prodejem majetku formou výběrového řízení a to původně ve výši 250.000,-Kč Policejní orgán využil v rámci dokazování veškeré prostředky se souhlasem státního zástupce a soudu

Hlavní líčení Obvodní soud v prvním rozsudku všechny obžalované zprostil viny z absence důkazů Proti tomu se odvolal státní zástupce a věc projednal znovu obvodní soud. Soud konstatoval, že prodej majetku byl podnikatelskou činností a byly splněny zákonné znaky trestných činů.

Hlavní líčení Stejný soud pro Prahu 1 uložil třem fyzickým osobám tresty v délce 10 měsíců s podmínečným odkladem. Jedné osobě uložil navíc finanční trest ve výši 250.000,-Kč. Městský soud v Praze později zamítl odvolání tří obžalovaných a trest tak potvrdil.

Diskuze

Děkuji Vám za pozornost Úřad vlády České republiky Děkuji Vám za pozornost Pracovní skupina k protikorupčnímu vzdělávání Kontakt: Mgr. Bc. Dalibor Fadrný - fadrny.dalibor@vlada.cz