Autor: Dominika Vycpálková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost práce na Internetu
Advertisements

Brána firewall a její využití
III/2 8.ABC XVII Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware,
Počítačové viry.
POČÍTAČOVÉ VIRY Barbora ČÁPOVÁ 1.A.
Proč chránit data v počítači
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Bezpečnost v Linuxu Zpracoval: Roman Danel. Balíčkovací systém Způsob distribuce SW Ošetřuje a řeší závislosti Díky „podepisování“ balíčků nehrozí podstrčení.
Škodlivé kódy Bezpečnost informačních systémů - referát
Údržba PC Bohumil Bareš.
Modemy Převodní zařízení (zkratka MOdulátor - DEModulátor) HW - SW
Informační a komunikační technologie
Počítačové viry a jiné hrozby
Obsah: Nebezpečí v internetu Dobré bezpečnostní řešení? Bezpečnostní řešení pro domácí počítače:
Adresářová služba Active directory
CO TO JE … Počítačový virus???.
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Počítačové viry a jak se proti nim chránit
Počítačové Viry a antivir
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Jak na to : Počítačový Virus.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_045 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Název: Zabezpečení PC a ochrana před škodlivými kódy
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
Malware - opakování.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Bezpečnost na internetu,
Projekt Bezpečně online Mgr. Marie Svobodová. Hradec Králové, ISSS 2006 Sem prosím umístit úvodní stránku webu Dnes zahajujeme provoz …..
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Informatika Opakování učiva pro 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_413_Počítačový červ AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
počítačová BEZPEČNOST
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Ivana Topolová VŠE v Praze
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Počítačová bezpečnost
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - SEMINÁŘ ING. JIŘÍ BARTA Operační program.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
VIRUS - je program - dokáže se sám šířit bez vědomí uživatele tím, že vytváří kopie sebe sama - některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory.
Mgr. Barbora Pilárová VY_32_INOVACE_09_VIRY, ANTIVIRY Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět:
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Lubomír Stepek Anotace Prezence slouží k seznámení se zásadami bezpečné.
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Prohlížeče, vyhledávače, , viry, červy a trojské koně. Nejznámější viry a jejich dopad! Zdeňka Pelová Jana Smitalová.
Antivirus Vytvořil Adam Friedl
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Redakční systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/40 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Bezpečný počítač.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Škodlivý software, počítačové viry
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Internet - historie.
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Bezpečnost práce s počítačem
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Viry a antivirové programy
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Transkript prezentace:

Autor: Dominika Vycpálková Počítačový červ Autor: Dominika Vycpálková

Seznámení Počítačový červ je v informatice specifický počítačový program, který je schopen automatického rozesílání kopií sebe sama na jiné počítače.

Jeho činosti zneprovoznění počítače, nebo jeho součástí odstraňování souborů uložených v počítači prohledávání počítače za účelem získání osobních dat jako důsledek jiné činnosti způsobují nestandardní chování systému.

Historie První červi Historicky první počítačové červy vytvořili John F. Schoch a John A. Hupp. Společně je zavedli ve středisku Xerox PARC, kde měli za úkol monitorovat vytížení procesorů počítačů připojených k síti a v případě nečinnosti jim zadat nějakou úlohu. Dosáhli tak optimálního využívání výpočetního potenciálu střediska. Mezi prospěšné červy patřila rovněž rodina červů Nachi, která odstraňovala ostatní malware, stahovala bezpečnostní aktualizace z webu Microsoft Update a instalovala je na infikovaném počítači. původním záměrem počítačových červů nebylo škodit, ale pomáhat a celkově zlepšovat práci s PC.

První problémy Zlomovým okamžikem byl 2. listopad 1988, kdy se červ označovaný jako Morrisův červ, vytvořený tehdy 23-letým studentem Cornellovy univerzity Robertem T. Morrisem, začal díky chybně naprogramovanému mechanismu šíření nekontrolovaně množit a způsobil tehdejšímu internetu značné škody. Z původně nevinného programu, určeného ke změření rozsahu internetu, se tak stala velmi reálná hrozba. V historii nejúspěšnějším počítačovým červem byl červ I Love You, který po svém vypuštění v roce 2000 napáchal škody v řádu desítek milionů amerických dolarů a ochromil provoz některých internetových služeb na několik dnů.

Příklady počítačových červů a jeho typy Sasser , Blaster - využívali zranitelnosti operačního systému Microsoft Windows a přerušovali uživatelovu práci s počítačem v důsledku opakovaného vypínání PC. Typy: E-mailoví červi Internetoví červi IM a IRC červi Červi využívající sdíleného prostoru

Ochrana před počítačovými červy V podstatě neexistuje ucelený návod, jak uchránit svůj počítač od jakékoli infiltrace přicházející z internetu. Vezmeme-li však v úvahu omezené možnosti šíření počítačových červů, můžeme vyvodit několik jednoduchých kroků, jak se těmto a mnohým podobným infiltracím zcela vyhnout: neotvírat přílohy e-mailů s neočekávaným typem přiložených souborů, jejichž obsah není přesně znám nespouštět odkazy na neznámé/podezřelé stránky a ani se po těchto webech nepohybovat nestahovat sdílený nelegální obsah používat antivirový a ideálně i antispywarový software, který je schopen nejen zastavit již probíhající infekci, ale v případě správné funkčnosti a nastavení rovněž předejít nakažení počítače používat firewall používat vždy nejaktuálnější verzi operačního systému s instalovanými opravnými balíčky.

Děkuji za pozornost 