Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_045 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_045 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_045 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika Ročník 3.3. Datum vytvoření24. 10. 2012 Anotace Výklad nové látky -seznámení s problematikou škodlivých kódů -prezentace Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

2 ŠKODLIVÉ KÓDY A POČÍTAČOVÁ BEZPEČNOST

3 ŠKODLIVÉ KÓDY (MALWARE) stále více rostoucí kriminalita v oblasti informačních technologií, obtěžování lidí pomocí zpráv, zneužití informačních technologií za účelem pronásledování a šikany, různé vtípky, většina lidí používá spíše termín počítačové viry nebo jenom viry, termín škodlivé kódy zahrnuje všechny typy škodlivých kódů, kam patří i počítačové viry.

4 CHARAKTERISTIKA ŠKODLIVÝCH KÓDŮ samostatně, tedy bez cizího přičinění dokáží páchat větší či menší škodlivou činnost, škodlivé kódy jsou ve většině případech programy, program se skládá ze dvou částí: úkolem té první je zajistit šíření škodlivých kódů, ta druhá pak páchá větší či menší škodlivou činnost, mezi škodlivé kódy patří i zprávy, které díky obsahu dokáží také uškodit.

5 ŠÍŘENÍ ŠKODLIVÝCH KÓDŮ pro šíření škodlivých kódů se používají technologie, s jejichž pomocí se dokáží šířit velice rychle, cílem je ohrozit v co nejkratší době co nejvíce lidí, k tomu se hodí internet se svými službami, nejčastější způsob, kterým se dopraví díky internetu škodlivé kódy ke svému novému „nájemníkovi“ jsou: webové stránky, elektronická pošta, servery obsahující soubory ke stažení, stejně tak se používají díky svému velkému využití USB flash disky.

6 ROZMACH POČÍTAČOVÉHO PIRÁTSTVÍ s rostoucím využitím internetu, roste i objem počítačové kriminality a všech škodlivých aktivit, aby v sítí organizovaného zločinu uvízlo co nejvíce lidí, jsou „kriminální“ techniky útočící na veřejnost stále promyšlenější, výhodou využití počítačových technologií je možnost schovat se před strážci zákona, anonymita internetu a možnost být kdekoliv díky kabelům v daném okamžiku umožňuje zločincům bez obav krást a podvádět.

7 DŮVODY ŠÍŘENÍ ŠKODLIVÝCH KÓDŮ veřejnost stále podceňuje tuto oblast a nedostatečně se stará o zabezpečení dat, nedostatečná ochrana a zabezpečení počítačů, v neposlední řadě smartphonů a tabletů, stále rostoucí obliba a využití informačních technologií, lidská důvěřivost a naivita, děravé aplikace a operační systémy, malé znalosti z oblasti zabezpečení počítačů.

8 DŮVODY VYTVÁŘENÍ ŠKODLIVÝCH KÓDŮ celkem snadné získání finančních prostředků, radost z cizího neštěstí, prokázat nedokonalost operačních systémů a aplikací, získávat důležité soukromé i firemní informace, možnost získat práci jako bezpečnostní expert ve firmě, na kterou bylo útočeno.

9 ZÁVAŽNOST PROBLEMATIKY ŠKODLIVÝCH KÓDŮ objem škodlivých kódů, které dokáží poškodit uživatele (finanční ztráta, poškození souborů, krádež souborů), je v porovnání s těmi neškodnými mnohem menší, denně se objeví na světě několik desítek tisíc nových škodlivých kódů, škodlivé kódy jsou oproti bezpečnostním nástrojům stále napřed, počítače se stávají běžnou součástí např. televizí nebo automobilů, tedy potenciálních zařízení, které budou v blízké budoucnosti napadány, už teď se objevují zprávy o prvních případech.

10 JAK SE OCHRÁNIT pokud se chcete co nejvíce ochránit před vším, co vás může v oblasti škodlivých kódů potkat, informujte se ve specializovaných obchodech s počítači, dnes už nestačí pořídit si v hypermarketu počítač za zvýhodněnou cenu, díky široké nabídce internetových služeb, jež jsou veřejností stále více využívány, je třeba počítač co nejvíce zabezpečit, přestože ochrana počítače nebude nikdy stoprocentní, je to pořád lepší, než nedělat nic.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_045 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google