Pamatujete si ještě na svojí první lásku?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pamatujete si ještě na svojí první lásku?
Advertisements

Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 6 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Charakteristika rybího masa
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Rožnovské jídelny vaří podle stejného jídelníčku
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
MÁ SMYSL POŘÁDAT KONFERENCE?
Poměr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_01_Vylučovací
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ekonomika– národní hospodářství
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Cukry (sacharidy).
VY_32_INOVACE_17_Trávicí soustava 2. část
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola, Hradec Králové
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Vitamíny rozpustné ve vodě
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Kožní soustava.
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Diferencované stravování
Z čeho jsou složeny látky?
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Pamatujete si ještě na svojí první lásku? machovka@cbox.cz

K O L O S T R U M „první očkování“ [Imunoglobuliny: specifické protilátky proti virum, bakteriím a kvasinkám Působí především v trávícím traktu. ale podílejí se i na potlačení infekcí dýchacích cest. Brání vstřebávání cizích bílkovin do střevní stěny a tím chrání před možným vznikem alergické reakce. [Růstové faktory: usnadnují hojení ran, stimulují růst kostí a svalů, pomáhají regenerovat poškozené nervy. [Laktoferin: spolu s laktózou vytváří příznivé prostředí pro Laktobacilus bifidus, nejčastější a velmi užitečnou baktérii osidlující zažívací trakt, která má velký význam v prevenci průjmových onemocnění. machovka@cbox.cz

Kdy, jak a proč se mění mateřské mléko? [Podle počasí: v teplých dnech je více tzv.předního mléka na žízeň [Podle stáří dítěte [Podle výskytu infekčních onemocnění v okolí matky: MM obsahuje protilátky [Při infekčním onemocnění maminky: obsahuje protilátky proti onemocnění maminky [Při infekčních onemocnění miminka: informace o onemocnění se předávají při kojení z úst kojence do mléčné žlázy maminky [Do určité míry lze MM ovlivnit i stravou: obsah mastných kyselin,vitamínu C, vitamínů skupiny B a selenu [Vhodnost bezalergenní stravy při alergické, či atopické zátěži u matky či otce: vyloučením alergizujících potravin při kojení(tzv. eliminační dieta), lze zabránit tomuto onemocnění u dítěte, nebo ho alespoň oddálit na pozdější dobu [Negativní vliv kouření, alkoholu, drog a léků machovka@cbox.cz

Složení mateřského mléka [Bílkoviny: MM má nižší obsah bílkovin než KM. Obsah je závislý na příjmu matky. MM má výhodnější složení bílkovin, větší podíl tvoří laktalbumin, menší kasein. V KM je to zhruba opačně. MM neobsahuje bílkovinu laktoglobulin, kterou obsahuje KM a která je jedním z nejčastějších alergenů. [Tuky: Jsou proměnlivou složkou MM, závisí na stravě matky. Více je jich v zadním mléce. Kolísá také dle denní doby, večer je ho nejvíce. Obsahuje více nenasycených mastných kyselin než KM. [Cukry: Hlavním cukrem MM je laktóza, která mimo jiné napomáhá lepšímu vstřebávání vápníku a železa. [Vitamíny: Obsah je závislý na výživě matky, to platí především o vitamínech skupiny B a vitamínu C, tedy o vitamínech rozpustných ve vodě. [Minerální látky: Obsah min.látek je celkem stálý. Např. vápníku a fosforu je v MM méně než v KM, ale zase jsou ve výhodnějším poměru, což usnadňuje jejich vstřebávání. Obsah železa ale bývá nepříznivě ovlivněn nedostatečností u matky. Využitelnost z MM je opět lepší než z KM. [Ochranné látky: viz kolostrum, ale již v menším množství machovka@cbox.cz

[Doporučení WHO a UNICEFu: MM je ideální potravina do ukončeného 6 měsíce. MM by mělo zůstat v jídelníčku dítěte do 2 let. [Při problémech kontaktovat: Laktační ligu (národní linku kojení TEL. 261082424), LaLi zajišťuje síť laktačních poradkyň po celé ČR, dále www.kojeni.cz, www.mamita.cz a výborný web pro rodiče www.rodina.cz . Užitečný je také časopis MaMiTa, jediný zabývající se převážně tímto tématem. [Zdroje: publikace Kojit a jak (Doc. Mudr Z.Brázdilová, Mudr. A.Mydlilová, Mudr. A.Paulová, Mudr. D.Schneiderová, PhDr. E.Šulcová), Mateřské mléko a imunita (R.Žadníková) – publikováno v časopise Vesmír, www.neonatologie.cz, www.rodice.cz, publikace Kojení a jeho přínos pro zdraví (Mudr. M.Konštacký), odborný časopis MaMiTa, Laktační liga machovka@cbox.cz