Kooperace a kolaborace v online prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sedm základních nástrojů řízení jakosti. Kontrolní tabulky Vývojové diagramy Histogramy Diagramy příčin a následků Paretovy diagramy Bodové diagramy Regulační.
Advertisements

Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Osobní management Tomáš Procházka.
Manažerské kvantitativní metody I Literatura Gros I.: Matematické modely pro manažerské rozhodování. Vydavatelství VŠCHT Praha ISBN
Co to je, když se řekne „FRANCHISING“? Petra Dillingerová SŠ KNIH, o.p.s.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
5. Klíčové kompetence a základní dovednosti Stanoviska sociálních partnerů.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
Setkání partnerů projektu Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Dne 23.září 2013 Ústí nad Labem.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Návrhové systémy. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Název materiálu: Internetová úložiště Anotace: Výklad nového učiva Autor: Iveta Pasterňáková, 2013 Ověření ve výuce , 5.třída Vyučovací předmět:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se základním rozdělením mzdy.
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
OneNote. Co to je?  OneNote patří k produktům Microsoftu, nyní je ke stažení zdarma  jde o aplikaci pro rychlou, snadnou a přehlednou správu různých.
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Od skupiny ke kooperaci
RASC Standardy řízení služeb
Veřejná správa, Regionální rozvoj Litoměřice Jan Jůna 2012
Pracovní porada Pracovní list.
Způsoby zápisu algoritmů
31 Základní typy zdravotnických systémů
Úloha bodového systému
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Cíle Pardubického kraje v oblasti cestovního ruchu
Pracovní porada Pracovní list.
Algoritmizace - opakování
Algoritmizace - opakování
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Software počítače 1 - opakování
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
Knihovny pod jednou střechou
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslicová technika.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Organizační struktura
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková.
2. ČNB a její role v platebním styku.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Komunikace a spolupráce
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Lotus Notes Lotus Notes Alena Málková
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Remote login.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
Platforma pro personalizaci standardizovaných výukových materiálů
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Ing. Jiří Šilhán ECM.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Kooperace a kolaborace v online prostředí VIKBA14 Digitální kompetence

Kooperace a kolaborace Kooperace: každý účastník má svoji jedinečnou, jasně definovanou a nezastupitelnou roli. Absence jediného člena tak má obvykle fatální následky. Z hlediska organizace týmu je menší důraz kladen na interakci účastníků. Každý plní svůj úkol relativně nezávisle a interakce s okolím je dána jen přebíráním, respektive předáváním nějakých výstupů. Kolaborace: vychází z myšlenky intenzivní týmové spolupráce. Autorem produktu zde nejsou jednotlivci, ale tým. Není ani tak podstatné, kdo vyrobil kterou část, jakým dílem se kdo zapojí. V takovém systému práce je možné hovořit o zodpovědnosti celé kolaborativní skupiny, ale nikoli o podílu jednotlivců – někdo může mít jen roli facilitátora, někdo může být teroretický odborník, který vše zasazuje do kontextů atp.

Čtyři rozdílné oblasti Autonomie Homogenita Identifikace se skupinou Míra interakce se skupinou Je některá varianta lepší? Proč?

Kooperativní systémy Druh informačního systému podporujícího spolupráci, řízení projektů, správu zdrojů atp. Jaké požadavky byste na něj měli? Jaké funkce lze u něj očekávat?

Komponenty

Ganttův diagram Grafická representace procesu plnění úkolů Každý úkol má svůj začátek a konec, může obsahovat seznam nutných zdrojů (lidských, finančních, prostorových i jiných). Výhodu je, že lze mezi jednotlivými úkoly budovat vazby (X může začít, až když skončí Y), pracovat s mezníky atp. Př.: http://www.gantter.com/

Správa úkolů Většinou navázaná na Ganttův diagram, ale může být i samostatná. Většinou tři úrovně: list, task a subtas Různé fáze realizace: nová, čekající, v procesu, odložená, hotová,… Podpora delegace a předávání úkolů Př.: https://www.wunderlist.com/ Př.: https://www.rememberthemilk.com/

Wiki Prostor pro psaní dokumentace, přípravu projektů atp. Hodí se pro popis složitějších úkolů, kde jsou přítomné vazby mezi jednotlivými prvky. Podpora značkovacího jazyka Př.: http://tiddlywiki.com/ Př.: http://www.wikispaces.com/

Kalendář V kontextu systémů pro kolaboraci jde obvykle o komponentu spojenou s předchozími nástroji. Cílem je rychlé a přehledné znázornění úkolů v časovém rámci. Př.: https://www.google.com/calendar/ Př.: https://products.office.com/cs-cz/outlook/email-and-calendar-software- microsoft-outlook

Dokumentový server Místo, kde se ukládají data nebo alespoň odkazy na ně. Typicky se vyžaduje možnost snadného vyhledávání, filtrování výsledků a tvorba odkazů, se kterými je možné pracovat například ve Wiki. Mezi klíčové parametry patří bezpečnost, kapacita, dostupnost dat z mobilních zařízení atp. Př.: https://drive.google.com/ Př.: https://www.dropbox.com/

Diskusní platforma Součástí systému je většinou také možnost určitým způsobem komunikovat, diskutovat, řešit určité problémy. Opět je vhodné, pokud systém podporuje určité pokročilé funkce, jako je tagování, vyhledávání, tvorba privátních skupin atp. Př.: https://www.mobilize.io/ Př.: https://groups.google.com/ Př.: https://slack.com/

Příklady systémů

Seznam Trello Google Apps Basecamp Wiggio Redmine ChiliProject Redbooth WorkMate Edmodo Mahara Zoho …