Úvod do studia zdravotní tělesné výchovy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rehabilitace u CMP Zdeňka Dvořáková.
Advertisements

Bořivoj Brdička – Zájem o poznání poznámky pro Kulatý stůl SKAV ovlivněné orientací na vzdělávací technologie 1.Co udělat proto, aby škola byla.
Vědy o sportu (Sport sciencis)
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
ZDRAVOTNÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Pojetí a obsah pedagogiky sportu u nás a v zahraničí
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Emoce (city).
PŘÍNOS JÓGY V PREVENCI A LÉČBĚ KARDIOVASKULÁRNÍCH NEMOCÍ
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
 Nepopíratelný je pozitivní vliv pohybové činnosti na zdraví člověka. Ne každému však vyhovuje prestižní forma závodění. Existuje bezpočet pohybových.
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Zpracovala: Simona Hyková
Zdravotní tělesná výchova
Duševní zdraví a psychohygiena
Komunitní a otevřená škola
Filosofie úvod do problému....
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Tělesné sebepojetí.
Psychologické aspekty zdraví
Zdravotní tělesná výchova
Základy psychologie – úvod
Západočeská univerzita v Plzni
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
Plavecká výuka v návaznosti na výkonnostní plavání Mgr. Daniel Jurák 2015.
1. Nervová soustava: úvod.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
VÝZNAM KOMPENZAČNÍCH CVIČENÍ PRO SPRÁVNÉ DRŽENÍ TĚLA Blanka Hošková, Pavlína Nováková Katedra Zdravotní TV a tělovýchovného lékařství FTVS UK.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Definice, základní pojmy
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Cíle školní tělesné výchovy + Cíle vzdělávací oblasti „Člověk a zdraví“ Bc. Libor Trtek, UTV-ZE.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Příčiny neúspěchu žáků Jana Míková. John Holt: „Proč děti neprospívají“ John Holt: „Proč děti neprospívají“ Bojí se, nudí a jsou zmatené Bojí se, nudí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
Aplikovaná zdravotní TV OSP
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Psychické procesy - vnímání
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Studijní obor Fyzioterapie
Etická výchova jako součást života školy
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Úvod do studia zdravotní tělesné výchovy Kurs „Pohyb ve zdravotně tělovýchovných systémech“. 2. ročník - školní rok 2014/2015

Doc. PhDr. František Škvára 13.10.1907 - 7.5.1985 Zakladatelem této zdravotně tělovýchovné byl významný učitel naší fakulty pan doc. PhDr. F.Š. Citlivý a moudrý muž, vzdělanec v humanitních vědách. Tak jsme jej vnímali jako jeho studenti. F.Š. založil zdravotní TV ha své hluboké vnitřní identifikaci s Palackého Ideami národa Českého. „Ideou náboženskou a humanitní, , tedy ideami filosofie českých dějin, Českého Bratrstva pevně se opírající o vzdělanost a velikou snahu o ni, v duchu učení J.A.K. Uvedený myšlenkový základ stál u kolébky Zdravotní TV. Mohli bychom říci s Janem Čepem, že právě tento základ je oním etickým rozměrem, který má provázet každý lidský čin.

Zdravotní tělesná výchova

„Zdraví je stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody“. WHO „Zdraví je stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody“.

D. I. IUVENALIS Orandum est, ut sit mens sana in corpore sano. Je třeba si přát, aby ve zdravém těle sídlil zdravý duch.

Základní cesty jógové praxe Bhaktijóga – cesta lásky, soucitu a to s veškerým tvorstvem, s hlubokou úctou k veškeré přírodě. Karmajóga – cesta činů, a to především takových, kterými přinášíme užitek a prospěch ostatním. Přináší pocit uspokojení a štěstí tím, že jsme schopni být prospěšnými pro druhé a tento pocit je nám současně odměnou.

Džňánajóga – cesta vědění, moudrosti, poznávání Džňánajóga – cesta vědění, moudrosti, poznávání. V tomto ohledu je důležitá tzv. vivéka – schopnost dopředu si rozmýšlet důsledky svých činů a tzv. vajragja – nepřipoutanost – umět si odříci. Rádžajóga – cesta sebekontroly, disciplíny, ovládání mysli – sestává se s osmi částí: JAMA-NIJAMA – dodržování morálních pravidel ÁSANA – tělesná cvičení PRÁNÁJÁMA – dechová cvičení PRATJAHÁRA – relaxační cvičení DHÁRANA – cvičení na koncentraci pozornosti DHJÁNA - meditace SAMÁDHI – stav dokonalého poznání 7

Ájurvéda a zdraví Zdraví není pouze záležitostí stavu těla, protože je zřejmé, že jsme mnohem víc než hmotná podoba. Zdraví – integrální souhra čtyř základních součástí našeho života: duše, mysli, smyslů a těla s životadárným přírodním prostředím.

Obraz, který si člověk o sobě vytváří – obraz svého JÁ. Ing. Dr. M Obraz, který si člověk o sobě vytváří – obraz svého JÁ Ing. Dr. M. Feldenkreis

cit, myšlení, smyslové vnímání, pohyb Srovnání Ájurvéda duše, mysl, smysly, tělo, životní prostředí Feldenkrais cit, myšlení, smyslové vnímání, pohyb

Výchova jako výkon k odpovědnosti za dobrý svět – prof. Radim Palouš PAIDEIA - Platón – moudří lidé a jejich starostlivost o ty, kteří setrvávají v zapomnění PAIDEIA – educatio = vy-vádění Educatio – odpovídá českému výchova Je tu ono „vy“ (ex), odvozené z vyvádění z jeskyně, ale i „chov“, upomínající uchování, zachování a znamenající onen respekt k singularitě, k nenahraditelnosti časně bytující bytosti. Tak český výraz „výchova“ zobrazuje obě stránky pobývání: jak tvář vystavující se světu,tak skrytost; bytost se vyjevuje a vystavuje a zase zapadá a skrývá při životní pouti, vytvářejíc tímto po-býváním své bytí.

Výchova, naděje společnosti prof. Petr Piťha výchova je významově spjato se slovesem chovat Latinské slovo education znamená vlastně vyvádění – odněkud – někam, Jde o směřování a cesty, kde pedagog znamená průvodce dětí vzdělání dík předponě vz- je spjato s významem pohybu zevnitř ven a vzhůru

Úkoly zdravotní tělesné výchovy 1. zdravotní preventivní terapeutický 2. výchovný 3. vzdělávací

Zdravotní prevence Soubor sociálních a zdravotních opatření s cílem předcházet poškození zdraví, vzniku nemocí a trvalých následků z nich.

Vyučovací jednotka ve školní zdravotní TV Části: úvodní hlavní vyrovnávací rozvíjející – pohybové dovednosti, pracovní kapacitu funkčních systémů, sociální cítění a vztahy závěrečná

Základní vyrovnávací prostředky Pohyb Držení těla Dech Relaxace

Vztah pohybu k funkci CNS Pohybová činnost přímo souvisí s činností CNS a tudíž i s intelektem a psychikou: Praktickou aplikací pohybu lze navodit uvolnění (u tenzních neurotiků) avšak i pro zvýšení agresivity (vrcholový sport). Pohyb – k pohybové reedukaci. Při léčbě prací je terapeutickou metodou nejen motorických poruch, ale i duševních poruch. Pohybu v diagnostice, např. neurolog používá pohybových reakcí na standardní podněty jako objektivního měřítka při analýze funkcí nervového systému. CNS řídí pohyb na podkladě zpracování aferentní signalizace jak z vnějšího, tak i z vnitřního prostředí, proto je pohyb závislý na senzorických podnětech (senzomotorika).

vyrovnávací cvičební tvar pohyb poloha trakce

Podmínky pro procvičování dechových cvičení příjemné, čisté a tiché prostředí volný cvičební oděv čisté horní cesty dýchací prázdný žaludek vlastní odhodlání

Cílem metody není pouhé mechanické zvládnutí pohybu, nýbrž uvědomění si změny v procítěném pohybu. Cvičební a učební proces má vést jak ke změně v našem sebevzdělávání, tak také k přestavbě nervových spojů centrálních a periferních. Strach a negativní „zafixované“ zkušenosti, vytvořily schémata chování, která musí být zase zrušena. Hlavní roli přitom hraje uvědomění. Uvědomění je v rovnováze s pohybem, (který se opakuje, stále se opakuje) možná i nad ním převažuje.

Zdravotní skupiny 1. a 2. 1. lidé zcela zdraví, s vysokým stupněm trénovanosti 2. lidé zdraví, méně trénovaní veškeré formy tělesné výchovy, vrcholový a výkonnostní sport povinná školní i dobrovolná tělovýchova, rekreační sport

Zdravotní skupiny 3. a 4. 3. lidé se zdravotním oslabením, nebo stabilizovaným zdravotním postižením 4 lidé nemocní zdravotní tělesná výchova školní i mimoškolní, sportovní aktivity s vyloučením nevhodných cvičení léčebná rehabilitace, většinou se používají fyzioterapeutické metody

Zdravotní oslabení se může projevovat trvalými nebo dočasnými odchylkami tělesného vývoje, tělesné stavby a zdravotního stavu, které většinou nejsou překážkou pro školní docházku a vzdělávání, ale které zpravidla tvoří kontraindikaci zvýšené tělesné námahy při tělovýchovných činnostech, ve kterých je zdůrazňován výkonnostní aspekt. Zdravotní TV je rovněž určena lidem, u kterých je zjevná motorická dyskoordinace.

Kategorie zdravotních oslabení Oslabení: 1.dýchacího systému 2. oběhového systému 3. gastroenterologická, hematologická a urogenitální 4. endokrinologická 5. pohybového systému 6. smyslová 7. neuropsychická 8. gynekologická 9. způsobená pokročilým věkem

Vyrovnávací cvičební vzor Poznání Vyrovnávací cvičební vzor Dech Přesnost: Poloha Pohyb Protažení Pokora: Představa Pozornost Pocit Minimální napětí

Literatura vhodná k nahlédnutí i studiu Piťha, P. Výchova, naděje společnosti. České Budějovice : Poustevník – Studio Gabreta, 2006. 199 s. ISBN 80-86610-18-7. Piťha, P. Učitelé, společnost a výchova. UK v Praze : Karolinum, 1999. 217 s. ISBN 807184-955-3. Palouš, R. K filosofi výchovy. Praha : SPN, 1991. 119 s. ISBN 80-04-25390-3. Gray, J. Slamění psi (O lidech a jiných zvířatech). Praha : Dokořán, 2004. ISBN 80-86569-74-8. ČUMPELÍK, J., STRNAD, P., VÉLE, F. Dechové pohyby a stabilita páteře. In JELEN, K., CHALUPOVÁ, M. (editor). Diagnostika, terapie a prevence pohybem : sborník příspěvků z biomechaniky a kinantropologie. Praha : UK FTVS, 2001. s. 90-95. ISBN 80-86317-15-3. ČERNÁ, M., STRNAD. P., ŠTURMA, J a kol. Lehké mozkové dysfunkce. Praha : Karolinum 1999. s. 224. ISBN 80-7184-880-8. STRNAD, P. Zdravotní a léčebná tělesná výchova. In. SLOUKA, I. Studium výuky prostorové orientace zrakově postižených. Brno : Tribun EU s.r.o. 2013. s. 67 – 74. ISBN 978-80-263-0289-6.