Operační program Životní prostředí ENERGETICKÉ ÚSPORY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Advertisements

Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Operační program Životní prostředí
…pro vodu, vzduch a přírodu OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Nejčastější chyby v žádostech Veronika Maršálková Referent Odboru příjmu žádostí a krajských.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Pravidla získání podpory z OPŽP.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Prioritní osa 2 a 5 v OPŽP
zelená linka: OPŽP 2014 – 2020 Environmentální rizika a průmyslové znečištění Zlepšování kvality ovzduší Energetické.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
1. Představení programu Obecné informace 2 Obecné informace o programu NZÚ Segmenty podpory Rodinné domy (2014+) Oblast podpory A - Snižování energetické.
STŘEDOČESKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Praha SEMINÁŘ PRO ŽADATELE 37. výzva IROP „Energetické úspory v bytových domech II“ Praha.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
16.Výzva IROP – Energetické úspory v bytových domech Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
zelená linka: Operační program Životní prostředí Prioritní osa 1, Specifický cíl 1.1 Nejčastější nedostatky.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV – výzva Gramotnosti Praha, 9. února 2016 Mgr. Jakub Krátký.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Operační program Životní prostředí ENERGETICKÉ ÚSPORY
ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH II
Schválením žádosti projekt nekončí
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Operační program Životní prostředí ENERGETICKÉ ÚSPORY
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Informace o výzvě pro školy
ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH II
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Schválením žádosti projekt nekončí
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Operační program životní prostředí
Operační program Životní prostředí
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Operační program Životní prostředí ENERGETICKÉ ÚSPORY
Integrovaný regionální operační program – IROP
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
3. výzva „kotlíkových dotací“
Transkript prezentace:

Operační program Životní prostředí 2014+ ENERGETICKÉ ÚSPORY

Prioritní osy pro období 2014 - 2020 PO 1: Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní PO 2: Zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech PO 3: Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže a rizika PO 4 : Ochrana a péče o přírodu a krajinu PO 5: Energetické úspory

Prioritní osa 5 – Energetické úspory Specifický cíl 5.1 – Snížit energetickou náročnost veřejných budov a zvýšit využití obnovitelných zdrojů energie Specifický cíl 5.2 – Dosáhnout vysokého energetického standardu nových veřejných budov

Typy podporovaných projektů a aktivit SC 5.1 Zateplení obvodového pláště; Výměna a renovace (repase) otvorových výplní; Realizace systémů nuceného větrání s rekuperací odpadního tepla; Fotovoltaické systémy; Výměna zdroje tepla pro vytápění nebo přípravu teplé užitkové vody s výkonem nižším než 5 MW využívajícího fosilní paliva nebo elektrickou energii za účinné zdroje využívající biomasu, tepelná čerpadla, kondenzační kotle na zemní plyn nebo zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla využívající obnovitelné zdroje nebo zemní plyn. Instalace solárně - termických kolektorů;

Typy podporovaných projektů a aktivit SC 5.1 Systémy využívající odpadní teplo; Rekonstrukce otopných soustav; Opatření mající prokazatelně vliv na energetickou náročnost budovy nebo zlepší kvalitu vnitřního prostředí, např.: Instalace regulačních systémů Rekonstrukce vnitřního osvětlení budovy Rekonstrukce předávací stanice

Co nepodporujeme v SC 5.1 Nejsou podporována opatření realizovaná na zchátralých objektech Nejsou podporována opatření realizovaná na novostavbách, přístavbách a nástavbách. Omezení se netýká půdních vestaveb, kde nedochází k rozšíření stávajícího obestavěného prostoru Nejsou podporována opatření realizovaná v bytových a rodinných domech Nebude podporována výměna zdroje na vytápění, kterou by došlo k úplnému odpojení od SZTE. Nejsou podporovány výměny kotlů na zemní plyn za kotle na biomasu

Co podporujeme (zvýhodňujeme) v SC 5.1 Samostatnou realizaci FVE Samostatnou realizaci systémů nuceného větrání s rekuperací odpadního tepla Zvýhodňujeme projekty, které aplikují metodu EPC (Energy performance contracting) – zaručená úspora Výměnu atmosférických kotlů na zemní plyn za kondenzační kotle Památkově chráněné budovy mají zvláštní režim (vyšší způsobilé náklady, mírnější požadavky na plnění technických parametrů)

Přijatelní příjemci v SC 5.1 kraje, obce, dobrovolné svazky obcí, organizační složky státu státní organizace veřejné výzkumné instituce a výzkumné organizace veřejnoprávní instituce městské části hl. města Prahy příspěvkové organizace vysoké školy, školy a školská zařízení a školské právnické osoby, nestátní neziskové organizace (obecně prospěšné společnosti, nadace, nadační fondy, ústa­vy, spolky) církve a náboženské společnosti a jejich svazky obchodní společnosti vlastněné ze 100 % veřejným subjektem vyjma příjemců podporovaných v rámci OP PIK

dle ČSN 730540-2:2011 a vyhlášky č.78/2013 Sb. Výše podpory v SC 5.1 Maximální výše podpory pro aktivity 5.1.a) Běžné objekty: Výše podpory % 35 %1) 40 %1) 50 %1) Sledovaný parametr Jednotka   Úspora celkové energie ≥ 20  ≥ 40  ≥ 60  Průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy Uem [W.m-2.K-1] - ≤ 0,9xUem,R ≤ 0,80x Uem,R Součinitel prostupu tepla jednotlivých konstrukcí objektu, na něž je žádána podpora (bez výplní otvorů) U [W.m-2.K-1] ≤ 0,85x Urec dle ČSN 730540-2:2011 a vyhlášky č.78/2013 Sb. Součinitel prostupu tepla oken, na něž je žádána podpora UW [W.m-2.K-1] ≤ 0,80x Urec 2) Součinitel prostupu tepla dveří, na něž je žádána podpora ≤ Urec2)

Výše podpory v SC 5.1 Maximální výše podpory pro aktivity 5.1.a) Památkově chráněné budovy: Výše podpory % 401) 501) Sledovaný parametr Jednotka   Úspora celkové energie ≥ 10  ≥ 30  Součinitel prostupu tepla jednotlivých konstrukcí objektu, na něž je žádána podpora (bez dveří, střešních oken a světlíků) U [W.m-2.K-1] ≤ 0,90×Urec3) Součinitel prostupu tepla dveří, střešních oken a světlíků, na něž je žádána podpora ≤ Urec2)3) Je možné získat bonifikaci ve výši 5 % v případě kombinace s EPC. Výjimku mohou tvořit výplně otvorů dle ČSN 730540-2, bodu 5.2.8. Je možno uplatnit výjimku s ohledem na stanovisko příslušného orgánu památkové péče.

Výše podpory v SC 5.1 Maximální výše podpory pro aktivity 5.1.b) Typ projektu Výše podpory (%) Samostatná opatření výměny zdroje tepla s výkonem nižším než 5 MW využívajícího fosilní paliva nebo elektrickou energii pro vytá­pě­ní nebo přípravu teplé vody za účinné zdroje využívající biomasu, te­pelná čerpadla, kondenzační kotle na zemní plyn nebo zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla využívající obnovitelné zdroje nebo zemní plyn, instalace solárně-termických kolektorů, in­stalace fotovoltaického systému 40 Instalace systémů nuceného větrání s rekuperací odpadního tepla (je nutné vždy podat samostatnou žádost) 70

Způsobilé náklady Za způsobilé výdaje jsou obecně považovány stavební práce, dodávky a služby bezprostředně související s předmětem podpory Projektová příprava, TDI, BOZP Limity (zateplení, zdroje) jsou definovány v PrŽaP *plocha na systémové hranici budovy. **možnost uplatnění vyšší míry způsobilosti (i bez limitu) u památkově chráněných budov. Bude se odvíjet od požadavku příslušného orgánu památkové péče a ocenění projektantem. ZATEPLOVANÉ KONSTRUKCE Kč bez DPH / m2* Obvodové stěny 2 900** Ploché a šikmé střešní konstrukce 2 200** Konstrukce k nevytápěným prostorům (půdám, suterénům, ostatním místnostem) 1000** Podlahy na zemině 2 500** Výplně otvorů 7 000**

Jak jsme dopadli v poslední, 70. výzvě v SC 5.1 Příjem ukončen 30.11.2017. Celkem podáno 702 žádostí o podporu s požadavkem na prostředky EU 3,8 mld. Kč. Překročena alokace o 800 mil. Kč. Podpořeny ale budou všechny projekty, které splní kritéria přijatelnosti. 189 projektů (800 mil. Kč) schváleno k financování (vydáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace). Konec posuzování březen 2018. Všem projektům bude odesláno Rozhodnutí o poskytnutí podpory do poloviny dubna 2018.

Aktuálně vyhlášena 100. výzva Termíny Začátek podání žádosti 1. 3. 2018 Konec podání žádosti 31.1.2019 Alokace 3 mld. Kč Systém hodnocení Nesoutěžní výzva Nebodujeme tj. kdo splní dostane

Zásadní přílohy k žádosti Studie stavebně technologického záměru nebo Projektová dokumentace v úrovni pro stavební povolení (u relevantních projektů) případně vyšší stupeň projektové dokumentace včetně položkového rozpočtu (možnost i agregovaného např. u dodávek). Energetické posouzení dle zveřejněného vzoru. Energetický štítek obálky budovy – pro stav před a po realizaci opatření Průkaz energetické náročnosti budovy – jen pro navrhovaný stav

Typy podporovaných projektů a aktivit SC 5.2 podpora výstavby nových veřejných budov v pasivním energetickém  standardu, kdy po realizaci musí budova plnit: Průvzdušnost obálky budovy při tlakovém rozdílu 50 Pa n50 = 0,6.h-1 Průměrný součinitel prostupu tepla Uem ≤ 0,35 W.m-2K-1, ale nejvýše Uem, rec Měrná potřeba tepla na vytápění ≤ 15 kWh.m-2a-1 Měrná potřeba tepla na chlazení Neobnovitelná primární energie EpN,A   ≤ 120 kWh.m-2a-1

Přijatelní příjemci v SC 5.2 kraje, obce, dobrovolné svazky obcí, organizační složky státu veřejné výzkumné instituce a výzkumné organizace veřejnoprávní instituce příspěvkové organizace vysoké školy, školy a školská zařízení a školské právnické osoby Veřejnoprávní instituce obchodní společnosti vlastněné ze 100 % veřejným subjektem vyjma příjemců podporovaných v rámci OP PIK

Výše podpory v SC 5.2 Podpora bude poskytována formou dotace s maximální hranicí do 30 % celkových způsobilých výdajů projektu a to včetně projektů podléhajících veřejné podpoře nebo podpoře de minimis, max. však do výše 50 mil. Kč. Navýšení % podpory projektu na základě úrovně znečištění ovzduší v území o 1 nebo 2 %

Způsobilé náklady Za způsobilé výdaje jsou obecně považovány stavební práce, dodávky a služby bezprostředně související s předmětem podpory. Projektová příprava

Aktuálně vyhlášena 61. výzva Termíny Začátek podání žádosti 3. 4. 2017 Konec podání žádosti 31. 10. 2019 Alokace 0,5 mld. Kč Systém hodnocení Nesoutěžní výzva Nebodujeme tj. kdo splní dostane Zatím podány projety za cca 100 mil. Kč podpory z EU

Pravidla pro žadatele a příjemce (PRŽAP) Část A - základní informace. Část B - obecná pravidla (způsobilost výdajů, nezpůsobilé výdaje, právní režim předmětu podpory, jednotlivé PO). Část C - proces administrace žádosti a realizace projektu. Část D - informace k průřezovým oblastem (publicita, veřejná podpora, indikátory, CBA). Část E - půjčka na vlastní zdroje projektu OPŽP.

Přílohy k žádosti – Pravidla pro žadatele a příjemce Příloha č. 1 - podklady k žádosti včetně ekonomických dokladů Příloha č. 2 - podklady pro vydání RoPD Příloha č. 3 - podklady pro vydání ZVA Příloha č. 4 - přílohy k veřejné podpoře a podpoře de minimis Příloha č.1 – doklady pro technické hodnocení projektu, rozdělení dle prioritních os a případně specifických cílů Včetně ekonomických dokladů – pro dotace vyšší než 100 a pro IFN Příloha č. 2 a 3 – později Příloha č. 4 přílohy k VP a de minimis – nezapomínat!

Požadavky na předkládané dokumenty Žádost se předkládá prostřednictvím IS KP14+ včetně všech dokumentů. Dokumenty většího objemu nebo větších rozměrů se předkládají na místně příslušné krajské pracoviště SFŽP, resp. na regionální pracoviště AOPK ČR pro PO 4 (dle místa realizace projektu), v tištěné podobě nebo na elektronickém nosiči.

Nejčastější nedostatky při formální kontrole – informační systém Žádost není podepsána statutárním zástupcem, případně zplnomocněncem, ale jinou osobou. Plná moc není podepsaná zmocněncem a zmocnitelem elektronicky nebo písemně. Nevyplněná CBA, příp. další záložky (veřejné zakázky, veřejná podpora). Plná moc - Doporučení – kontaktní osoba registrovaná v IS, je jedno jestli je papírová nebo elektronická v IS

Nejčastější nedostatky při formální kontrole – přílohy k žádosti Nedoložení všech příloh dle PRŽAP. Dokumenty nejsou v požadovaných formátech – pdf, v případě kumulativních rozpočtů a požadovaných dokumentů i v xls. Nedoložení prohlášení o typu subjektu. U veřejné podpory nedoložení prohlášení a specifických příloh dle Přílohy č. 4 PRŽAP. DSP nepodepsaná jak v písemné, tak v elektronické podobě

Nejčastější nedostatky při formální kontrole – přílohy k žádosti Nedoložení DSP, projektová dokumentace není podepsána a orazítkována zpracovatelem. Dokumenty nejsou podepsány jejich zpracovateli, případně žadatelem (rozpočty). Nesoulad předložených rozpočtů a údajů ve formuláři žádosti.

Vrácení žádosti k doplnění při formální kontrole Automatická depeše na objekt. Depeše hodnotitele FK s výčtem nedostatků na FK zasílaná na hlavní kontaktní osobu. Na každý nedostatek je možné vyzvat žadatele pouze jedenkrát. Při nedoplnění žádosti do 6 pracovních dnů žádost zamítnuta pro pozdní doplnění. Lhůtu není možné prodloužit. Hlavní kontaktní osoba v systému - doporučení Depeše odeslána včetně kontaktu, je možno se ozvat zpět Nastavení depeší !

Co připravujeme v PO 5 Nový systém půjček Půjčku lze použít ke spolufinancování dotačních projektů ve všech prioritních osách a specifických cílech OPŽP 2014 – 2020. Půjčka je určena pro Obce, města, kraje, dobrovolné svazky obcí, jimi zřizované organizace a ostatní veřejnoprávní žadatele. Půjčky jsou bezúročné v letech realizace projektu. Splácení jistiny a případných úroků až od následujícího roku po roce dočerpání půjčky. Zvýhodněný fixní úrok 0,45 % p. a. Splatnost podle potřeb a úvěrové způsobilosti žadatele. U projektů PO 5 (veřejné budovy) lze sjednat dobu přesahující 10 let, maximálně však do 15 let. Půjčku lze nově poskytnout i na tzv. věcně způsobilé nadlimitní výdaje projektu.

Co připravujeme v PO5 Nový systém půjček Půjčku lze poskytnout na bankovní účet příjemce formou zálohy k vyúčtování Půjčku lze nově poskytnout i na tzv. věcně způsobilé nadlimitní výdaje projektu: navýšení věcně způsobilých výdajů projektu na základě výběrových řízení, které nelze podpořit formou dotace z důvodu stanoveného limitu maximální možné dotace OPŽP, rozdíl věcně způsobilých výdajů a limitu pro stanovení finančně způsobilých výdajů pro dotaci OPŽP. Např. u projektů v PO 5 je limit definován jednotkovými cenami rozpočtových položek v PrŽaP. nové Metodické pokyny umožňují bonitním municipalitám garantovat splacení půjčky pouze rozpočtovými příjmy., to jest není nutná zástava nehmotného majetku žadatele

Co připravujeme v PO5 Nový systém půjček Kontaktní osoba pro Moravskoslezský kraj: Ing. Jana Filipová Odbor financování projektů I. Tel.: 267 994 304 E-mail: jana.filipova@sfzp.cz

Konzultační kontakty: Ing. Bohdan Polak Odbor ochrany ovzduší a OZE SFŽP ČR Tel.: 725 789 605 E-mail: bohdan.polak@sfzp.cz Ing. Ondřej Vrbický Odbor ochrany ovzduší a OZE SFŽP ČR Tel.: 724 305 557 E-mail: ondrej.vrbicky@sfzp.cz Ministerstvo životního prostředí - www.mzp.cz Státní fond životního prostředí ČR - www.sfzp.cz

Kontakt na krajské pracoviště Ing. Alena Matyášková Tel.: 725 796 991 E-mail: alena.matyaskova@sfzp.cz Mgr. Marek Václavek Tel.: 725 090 543 Email: marek.vaclavek@sfzp.cz Ministerstvo životního prostředí - www.mzp.cz Státní fond životního prostředí ČR - www.sfzp.cz